Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι να κάνεις σε περιόδους προσωπικής κρίσης.
-Πώς να χρησιμοποιήσεις το περιβάλλον σου ώστε να σε βοηθήσει.


Το να ισορροπήσεις δουλειά και προσωπική ζωή, είναι κάτι το οποίο σίγουρα χρειάζεται προσπάθεια μια κανονική ημέρα. Το να τα καταφέρεις, αν περνάς μια προσωπική κρίση όπως ένα διαζύγιο ή ένα πρόβλημα υγείας αγαπημένου σου προσώπου, είναι ένα στοίχημα το οποίο δεν κερδίζεις πάντα.

Προσωπικά, έχω εμπειρία στο ζήτημα: Ήμουν σχεδόν έναν χρόνο επικεφαλής στα γραφεία της Deloitte όταν τον Μάιο του 2016 έλαβα την διάγνωση μου για καρκίνο του μαστού, μετά από έναν έλεγχο ρουτίνας.

Αν και δεν υπάρχει λάθος και σωστό σε αυτές της περιπτώσεις, εγώ αποφάσισα να συνεχίσω να δουλεύω, όσο θα έκανα τις θεραπείες μου. Το να πηγαίνω στη δουλειά, μου έδινε μια αίσθηση κανονικότητας και με βοηθούσε να μείνω συγκεντρωμένη στον στόχο μου. Τα όσα έμαθα κατά το ταξίδι μου, σίγουρα θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις προσωπικές δυσκολίες, την ώρα που θες να διαπρέψεις στην δουλειά σου.

Προγραμμάτισε λίγο χρόνο για εσένα μέσα στην ημέρα, και μην παρεκκλίνεις

Όσο έκανα θεραπείες, έπρεπε να προσέχω πολύ τον εαυτό μου. Σχεδίαζα μέχρι και τον μεσημεριανό μου ύπνο, γιατί το σώμα μου τον είχε ανάγκη. Το δήλωσα ανοιχτά στην ομάδα μου, οπότε και αυτοί ήξεραν πότε δεν είμαι διαθέσιμη. Σίγουρα βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να σε προσέχεις όπως το να τρως υγιεινά ή να βρεις λίγο χρόνο να γυμναστείς μέσα στην ημέρα σου ή ακόμα και να περπατήσεις με έναν συνάδερφο. Όρισε το δικό σου διάλειμμα και μόλις βρεις τι δουλεύει για εσένα, φρόντισε να τηρείς το πρόγραμμά σου, ακόμα και αν δεν νιώθεις να το χρειάζεσαι. Μέχρι και σήμερα, εγώ δεν παρεκκλίνω ποτέ από τα όσα με βοήθησαν τότε.

Χρησιμοποίησε όλα τα προνόμια του H.R.

Το H.R. της εταιρίας σου μπορεί να παρέχει από συμβούλους μέχρι και ειδικές παροχές που σίγουρα θα σε βοηθήσουν αν περνάς δύσκολα. Πώς όμως θα τα μάθεις, αν δεν έχεις αναζητήσει την βοήθειά του; Βρες τι παροχές υπάρχουν και πώς μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις. Σκέψου τι θες να μοιραστείς με τα άτομα που το στελεχώνουν και τι όχι και πάρε ό,τι μπορεί να σε βοηθήσει.

Ζήτα βοήθεια, γιατί μόνο έτσι θα την λάβεις

Μπορεί να φαίνεται προφανές όμως αν δεν ζητήσεις ο ίδιος βοήθεια, κανείς δεν θα καταλάβει ότι την χρειάζεσαι. Έχε μάλιστα υπόψιν σου ότι πολύ συχνά νομίζουμε ότι οι ανάγκες μας είναι πιο προφανείς στους άλλους, από ότι είναι στην πραγματικότητα. Επομένως, πρέπει να είσαι συγκεκριμένος. Αν χρειάζεσαι κάποιον να πάει να πάρει το παιδί σου από το σχολείο γιατί θέλεις να πας να δεις για παράδειγμα τη μαμά σου στο νοσοκομείο, απλά πες το. Επίσης, αν θέλεις λίγο περισσότερο χρόνο για να τελειώσεις κάτι, από αυτόν που σου έχει ορίσει το αφεντικό σου σαν deadline, συζήτησέ το μαζί του. Θυμήσου: Πολλοί μπορεί να θέλουν να σε βοηθήσουν, αλλά αν δεν τους πεις πώς, δεν θα ξέρουν.

Ψάξε άτομα που σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα

Όταν εμφανίζεται μια δύσκολη στιγμή στη ζωή σου, σίγουρα θέλεις θετική ενέργεια γύρω σου. Για αυτό άλλωστε, είναι πολύ σημαντικό να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου με άτομα τα οποία σε γεμίζουν χαρά και αισιοδοξία. Μπορεί ο κακός σου εαυτός να σου λέει ότι χρειάζεσαι απομόνωση, αλλά η επικοινωνία είναι το κλειδί για τα πάντα.

Διεύρυνε το δίκτυό σου

Μόλις άρχισα να συζητάω για τη μάχη μου με τον καρκίνο του μαστού, είδα ότι πολύς κόσμος γύρω μου έδινε ίδια μάχη ή ήξερε κάποιον που πέρασε μια παρόμοια κατάσταση. Εξάλλου, με 1 στις 8 γυναίκες να έχουν νοσήσει από αυτό το είδος καρκίνου, δυστυχώς δεν είναι και τόσο δύσκολο να βρεθεί ένας κοινός γνωστός. Μέχρι και συνάδελφοί μου στη δουλειά με πλησίασαν και θέλησαν να με στηρίξουν και πραγματικά με έκαναν να νιώσω καλύτερα. Άτομα που έχουν περάσει παρόμοιες καταστάσεις με εσένα, έχουν βιώσει τις ίδιες δυσκολίες και άρα μπορούν να σε καθοδηγήσουν πιο εύκολα. Μπορεί ορισμένες φορές να νομίζουμε ότι αυτό που περνάμε είναι μοναδικό αλλά είμαστε όλοι άνθρωποι και αντιμετωπίζουμε όλοι λίγο πολύ τα ίδια. Το να έχεις κάποιον να στο θυμίσει, είναι πάρα πολύ βοηθητικό.

Διάβασε ακόμα:

Τζεφ Μπέζος: “Η Δουλειά Πρέπει Να Βρίσκεται Σε Πλήρη Αρμονία Με Την Προσωπική Ζωή”

3 Εύκολοι Τρόποι Για Να Αποφορτιστείς Φεύγοντας Από Το Γραφείο

Author(s)

  • Jen Fisher

    Chief Well-being Officer της Deloitte

    H Jen Fisher είναι Chief Well-being Officer της Deloitte και Editor-at-Large, Life-Work Integration στην Thrive Global.