Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς το κινητό σου επηρεάζει τις σχέσεις σου.
-Τι αυξάνει την ικανοποίηση των εργαζομένων.


Σήμερα, είμαστε πιο συνδεδεμένοι από ποτέ, τουλάχιστον με κάποιους τρόπους. Έχουμε πλέον την ικανότητα να αλληλεπιδράσουμε με ανθρώπους από όλον τον κόσμο με μόνο ένα κλικ. Τα social media, όπως το Twitter, το Facebook, το Instagram και το Snapchat έχουν κάνει την επικοινωνία και τη σύνδεση πανταχού παρούσες. Γιατί όμως όλες οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι είμαστε πιο μόνοι από ποτέ; 

Αυτή η κρίση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι ειδικοί αναφέρουν ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας “επιδημίας μοναξιάς.” Η επιφανειακή σύνδεση που νιώθουμε όταν κάποιος κάνει like σε μια φωτογραφία μας μπορεί να μας δώσει μια κάποια ικανοποίηση, αλλά δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε πραγματικά, καθώς την ίδια στιγμή μειώνει την αληθινή και βαθιά σύνδεση που νιώθουμε με άτομα τα οποία μας γνωρίζουν πραγματικά και μας αγαπούν. Και ακόμα και όταν καταφέρνουμε και βρίσκουμε χρόνο για αλληλεπιδράσεις από κοντά, η διαρκής παρουσία της τεχνολογίας δεν μας επιτρέπει να είμαστε πραγματικά παρόντες. 

Ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούμε τα κινητά μας, και μόνο η ύπαρξή τους είναι ένα πρόβλημα, όπως αναφέρει η Sherry Turkle, καθηγήτρια και ερευνήτρια στο Massachusetts Institute of Technology. Όταν υπάρχει ένα κινητό στο τραπέζι, σημειώνει, “Οι άνθρωποι κάνουν συζητήσεις που δεν τους πειράζει να διακόψουν. Δεν επενδύουν ο ένας στον άλλον. Ακόμα και ένα σιωπηλό κινητό μας αποσυνδέει.” Η ίδια αρχή ισχύει και στα meetings, όπου είναι πολύ συχνό να βλέπεις τους ανθρώπους να τσεκάρουν τα κινητά τους. 

Αλλά πολλές έρευνες μας λένε ότι η δημιουργία ισχυρών σχέσεων σε όλες τις πλευρές της ζωής είναι ουσιώδης, όχι μόνο για την υγεία και την ευτυχία μας, αλλά και για την ψυχική μας υγεία και την επαγγελματική μας απόδοση. Οι ουσιαστικές σχέσεις συμβάλλουν στον έλεγχο του στρες και αυξάνουν την αφοσίωση στη δουλειά μας. Μας κάνουν πιο συνεργάσιμους και πιο δημιουργικούς. 

Η ζωή είναι καλύτερη όταν έχεις ανθρώπους δίπλα σου

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα που λειτουργούν καλύτερα όταν περιβάλλονται από ένα δίκτυο ανθρώπων. Αν λοιπόν σκεφτείς πως οι κοινωνικές επαφές βελτιώνουν τη ζωή σου, ίσως τότε συνειδητοποιήσεις ότι πρέπει να δουλέψεις τις σχέσεις σου και να ενθαρρύνεις και τους άλλους να κάνουν το ίδιο. 

Οι άνθρωποι με ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine. Και επίσης τείνουν να είναι πιο χαρούμενοι από τους ανθρώπους που δεν είναι κοινωνικοί, υποστηρίζει μια έρευνα που διεξήχθη από τον γνωστό θετικό ψυχολόγο Martin Seligman. 

Όταν το στρες της δουλειάς και της ζωής εκδηλώνεται, η στήριξη από ένα δίκτυο μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητά σου και να σε βοηθήσει να διαχειριστείς όλες τις δυσκολίες. Σε μια έρευνα στο International Journal of Mental Health Systems, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές με πολύ στρες είναι λιγότερο πιθανό να πάσχουν από κατάθλιψη, αν έχουν ισχυρή κοινωνική υποστήριξη, συγκριτικά με τους φοιτητές με πολύ στρες, αλλά με μικρή κοινωνική υποστήριξη.

Και είναι πολύ εύκολο να ενδυναμώσεις τις σχέσεις σου. Στρατηγικές, όπως η οπτική επαφή και η εστίαση στις ουσιαστικές συζητήσεις, έχουν αποδειχθεί ότι κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν περισσότερο συνδεδεμένοι και βελτιώνουν την ευεξία τους. 

Αν είσαι σαν τους περισσότερους εργαζόμενους, περνάς ένα μεγάλο μέρος του χρόνου σου με τους συναδέλφους σου. Για να αποκομίσεις τα οφέλη αυτών των επαφών, δες τους συναδέλφους σου ως συμμάχους, όχι σαν ανταγωνιστές. Μια ανάλυση του 2016 στο Personality and Social Psychology Review αποκάλυψε ότι “οι άνθρωποι που είναι πιο κοντά στους συναδέλφους τους και την ίδια την εταιρεία, έχουν καλύτερη υγεία και είναι λιγότερο πιθανό να εξαντληθούν.” 

Μια δημοσκόπηση της Gallup αποκάλυψε ότι οι στενές σχέσεις στο γραφείο αυξάνουν την ικανοποίηση των εργαζομένων κατά 50% και οι άνθρωποι με έναν πολύ καλό φίλο στο γραφείο είναι 7 φορές πιο πιθανό να νιώθουν πλήρως αφοσιωμένοι στη δουλειά. Μπορείς να ενισχύσεις αυτά τα οφέλη αν είσαι πλήρως συγκεντρωμένος στις συζητήσεις στη δουλειά, αντί να σκρολάρεις στο κινητό σου παράλληλα. 

Τέλος, δείξε την εκτίμησή σου για τους ανθρώπους με τους οποίους εργάζεσαι. Η έκφραση ευγνωμοσύνης στη δουλειά κάνει ολόκληρη την ομάδα πιο πρόθυμη να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, υποστηρίζει έρευνα, ενώ αντίστοιχη έρευνα του 2012 στο Psychological Science δείχνει ότι προσφέροντας το χρόνο σου σε έναν αξιόλογο σκοπό μπορείς να νιώθεις πιο γεμάτος και να έχεις περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σου. 

Τώρα που γνωρίζεις την επιστήμη, ας την κάνουμε πράξη. 

Μικροβήματα για να συνδεθείς με τους γύρω σου

  1. Αντί να κάνεις το meeting στην αίθουσα συσκέψεων, ενσωμάτωσε περισσότερα walking meetings στο πρόγραμμα της ομάδας σου. 
  2. Πες ευχαριστώ σε τουλάχιστον ένα μέλος της ομάδας σου κάθε μέρα, αναγνωρίζοντας τα κατορθώματά του και τη συμβολή του στην επίτευξη των στόχων.
  3. Κάθε εβδομάδα, πέρνα χρόνο με ένα συνάδελφο έξω από την ομάδα σου ή κάτσε δίπλα σε κάποιον άλλον στο επόμενο meeting. 

Όσο περισσότερο συνδέεσαι με τους γύρω σου, τόσο περισσότερο θα διαπιστώσεις τα οφέλη στην ευεξία σου. Η ζωή σου θα αλλάξει προς το καλύτερο, τόσο στη δουλειά, όσο και στο σπίτι.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

5 τρόποι για να αξιοποιήσεις όλες σου τις δυνάμεις

Πώς να επικοινωνήσουμε με ένα κακό αφεντικό

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.