Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να διατηρήσεις την αισιοδοξία σου.
-Πώς θα σε βοηθήσει η ψυχολογία σου μέσα στην πανδημία.


Ζητώ συγγνώμη σε όποιον είπε ότι «η ελπίδα δεν είναι άλλη μια στρατηγική», αλλά εγώ πιστεύω το ακριβώς αντίθετο. Πιο συγκεκριμένα, το να ελπίζουμε μια δική μας στρατηγική, μια στρατηγική που βγάζουμε όταν όλα πάνε στραβά, ώστε να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Τα πιο δυνατά μας συναισθήματα, πηγάζουν από μέσα μας και μπορούν να ισχυροποιηθούν μέσα σε καταιγίδες. Έτσι, όταν τα χρειάζεται, είναι εκεί για εσένα.

Για να το πω πιο απλά, η ελπίδα είναι η πίστη ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Δεν είναι μια ευχή, είναι κάτι που πιστεύουμε βαθιά, και λόγω του πόσο ισχυρή είναι η δύναμη του μυαλού μας, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας.

Αυτό δεν είναι απλά η γνώμη μου, αλλά είναι μια ολόκληρη θεωρία που ο ψυχολόγος Charles Snyder έχει αναπτύξει μέσω της έρευνάς του ότι το να έχεις πίστη σε δύσκολους καιρούς ή μέσα σε μια δύσκολη κατάσταση, μπορεί να σε βοηθήσει να την αντιμετωπίσεις και να βγεις νικητής. Μάλιστα, τα άτομα που έχουν ελπίδα μέσα τους, έχει φανεί ότι είναι γενικότερα πιο ισορροπημένα.

Η ελπίδα μπορεί να μας οδηγήσει μπροστά, ανεξάρτητα από τα όσα έχουμε βιώσει. Μιας και η κοινωνία μας έχει αντιμετωπίσει πολλά τους τελευταίους μήνες, αναλογίζομαι συχνά πόσες φορές στο παρελθόν η ελπίδα μου με έσωσε.

Σκέφτομαι την μάχη μου με τον καρκίνο πριν χρόνια, και συμπεραίνω το εξής: Όταν όλα είναι εκτός ελέγχου, πρέπει να θυμίζεις στον εαυτό σου τι μπορείς να ελέγξεις. Η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και έναν καλύτερο κόσμο, είναι πάντα στο χέρι μας.

Φυσικά, πολλοί μπορεί να πουν ότι είναι λογικό να μην μπορείς να ελπίζεις για κάτι τώρα, και δεν τους αδικώ. Όμως, δεν μπορούμε απλά να μείνουμε κολλημένοι σε τέτοιες καταστάσεις. Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Θα βρούμε την άκρη μέσα σε αυτή τη πρωτόγνωρη κατάσταση και θα γίνουμε καλύτεροι λόγω όλων όσων έχουμε ζήσει.

Παρακάτω θα βρεις μερικούς τρόπους ώστε να βρεις και εσύ την ελπίδα μέσα σου:

Σκέψου όσα πέρασες στο παρελθόν

Εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλέον άνεργοι λόγω της πανδημίας. Δεκάδες χιλιάδες έχουν χάσει τους αγαπημένους τους και άπειροι ζουν μες στο στρες, την ανασφάλεια, την μοναξιά. Η πανδημία, ήρθε να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα προβλήματά μας. Όμως, ανεξάρτητα με το τι περνάς, αναρωτήσου: Πόσα έχεις ξεπεράσει στο παρελθόν; Πόσα έχεις ζήσει και από πόσα βγήκες πιο δυνατός; Τα όσα κατάφερες θα είναι ο πιο δυνατός φάρος ελπίδας μέσα σου.

Κάνε κάτι που σου δίνει έναν σκοπό

Όταν πασχίζεις να βρεις την ελπίδα μέσα σου, το πιο μεγάλο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου είναι η δυνατότητα να εμπνεύσεις ή να βοηθήσεις τους άλλους. Λόγω της δουλειάς μου, πάντα με απασχολεί το πώς να φροντίσω τους συνεργάτες μου. Και η αλήθεια είναι πως τώρα είμαι πιο απασχολημένη από ποτέ. Όμως, η ειρωνεία είναι ότι το να βοηθάω άλλους, με κάνει να νιώθω λες και βοηθάω τον εαυτό μου. Αυτό, με γεμίζει κουράγιο ότι θα τα καταφέρω.

Νιώσε άσχημα, χωρίς να νιώθεις ενοχές

Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας και να προσποιούμαστε ότι είναι όλα εντάξει γιατί φυσικά δεν είναι. Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι συμβαίνει γύρω μας και να δίνουμε στον εαυτό μας το ελαφρυντικό του να νιώσει άσχημα. Να νιώσει θυμό, να θρηνήσει αλλά όχι να παραμείνει σε αυτή τη κατάσταση για ώρα. Όσο έκανα θεραπείες για τον καρκίνο έλεγα στον εαυτό μου: «Αυτό που περνάω είναι τραγικό». Όμως, η αναγνώριση του συναισθήματος με έκανε δυνατή ώστε να πιστέψω στον εαυτό μου και τελικά να τα καταφέρω.

Δες τι δουλεύει σε εσένα

Η ευγνωμοσύνη μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις την ελπίδα. Αν δυσκολεύεσαι να τη νιώσεις, σκέψου όλα όσα πάνε καλά στη ζωή σου. Σκέψου τους γιατρούς που παλεύουν για εμάς αλλά και τους αγαπημένους σου. Σκέψου την πανίδα που επιστρέφει στον πλανήτη μας, επειδή ο άνθρωπος περιόρισε τις δραστηριότητές του. Σκέψου το καλύτερο μέλλον που χτίζεις, που χτίζουμε.

Στην δουλειά μου, με γεμίζει ευγνωμοσύνη το πόσο στηρίζει ο ένας τον άλλον. Το ότι πλέον μιλάμε πιο ανθρώπινα από ότι παλιά. Ακόμα και με video calls, οι επαφές μας είναι πιο στενές. Ξέρουμε ο ένας τα ονόματα των παιδιών του άλλου ή των κατοικίδιών του. Αυτό με κάνει να σκέφτομαι ότι ακόμα και μετά την πανδημία, θα είμαστε πιο συμπονετικοί.

Οραματίσου το μέλλον που θέλεις να δημιουργήσεις

Αν πασχίζεις να βρεις την ελπίδα, σκέψου τον εαυτό σου όταν τελειώσει πλέον η πανδημία. Σκέψου όλα όσα θα έχεις κάνει για να γίνεις καλύτερος. Σκέψου τι μπορείς να κάνεις σήμερα, για να γίνεις αύριο καλύτερος. Οι συνθήκες που ζούμε είναι προσωρινές αλλά τα όσα μαθαίνουμε, όχι. Αν πιστέψεις ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, τότε και εσύ θα κάνεις βήματα ώστε να βελτιωθείς.

Μοιράσου την ελπίδα με άλλους

Ο σύζυγός μου και εγώ, έχουμε μια ομάδα με φίλους όπου μοιραζόμαστε πράγματα που μας κάνουν να ελπίζουμε ή μας εμπνέουν. Μπορείς να το κάνεις και εσύ, ακόμα και στα social media. Πρόσφατα, εγώ ανέβασα μια φωτογραφία με ένα quote που με συγκίνησε πολύ. Έλεγε: «Η ελπίδα είναι σημαντική γιατί μπορεί να κάνει το τώρα πιο υποφερτό. Αν πιστέψουμε σε ένα καλύτερο αύριο, θα ξεπεράσουμε ένα δύσκολο σήμερα.»

Διάβασε ακόμα:

Πράγματα για τα οποία αξίζει να είμαστε ευγνώμονες αυτή τη δύσκολη περίοδο

Πώς να αντιμετωπίσεις τα αρνητικά συναισθήματα για όσα έχουν αναβληθεί

Author(s)

  • Jen Fisher

    Chief Well-being Officer της Deloitte

    H Jen Fisher είναι Chief Well-being Officer της Deloitte και Editor-at-Large, Life-Work Integration στην Thrive Global.