Ίσως η κίνηση και η άσκηση βρίσκονται στο τέλος της λίστας των υποχρεώσεών σου. Θα θέλαμε να γυμναστούμε, αλλά δεν έχουμε αρκετό χρόνο μέσα στην ημέρα για να κάνουμε κάτι τέτοιο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι πολλά πράγματα πιο σημαντικά από την ευεξία μας – συμπεριλαμβανομένης και της ψυχικής υγείας και της ικανότητάς μας να συγκεντρωνόμαστε και να είμαστε πιο αποδοτικοί – από την συχνή κίνηση και άσκηση. 

Και δεν υπάρχει καλύτερη εποχή από την άνοιξη για να ανανεώσουμε τη σχέση μας με την κίνηση – ιδιαίτερα φέτος που αρχίζουμε να αναδυόμαστε από την πανδημία. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η κίνηση σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα άγχους, καλύτερη διάθεση και εγκεφαλική λειτουργία, ακόμα και με χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης Alzheimer στην μετέπειτα ζωή μας. Η επιστήμη μάλιστα τονίζει την αξία ακόμα και της σύντομης σε διάρκεια σωματικής άσκησης. Το 2018, το American Heart Association ανανέωσε τις οδηγίες αναφορικά με την σωματική άσκηση, διορθώνοντας έτσι μία παρανόηση πως ακόμα και 10 λεπτά άσκησης αρκούν, τονίζοντας πως η συνολική διάρκεια έχει σημασία. Αν για παράδειγμα έχουμε μόλις 5 λεπτά στην διάθεσή μας, μπορούμε να κάνουμε το ένα λεπτό μερικές εκτάσεις και ανατάσεις ή ακόμα και μερικά push ups.

Αυτός ο Οδηγός, θα σε βοηθήσει να αναθεωρήσεις περιοριστικές πεποιθήσεις αναφορικά με την κίνηση και την άσκηση και θα σε βοηθήσει να είσαι περισσότερο δημιουργικός για να μπορέσεις να τις ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου μέσα από τα Μικροβήματα: τους επιστημονικά τεκμηριωμένα βήματα που μπορείς να ξεκινήσεις άμεσα για να υιοθετήσεις συνήθειες  που θα βελτιώσουν τη ζωή σου. Κάθε Μικροβήμα “απαιτεί” λιγότερο από 5 λεπτά, επομένως μπορείς να το ενσωματώσεις στο πρόγραμμά σου, όσο φορτωμένο και αν είναι. 

1.Άλλαξε Νοοτροπία και Αφιέρωσε Χρόνο στην Κίνηση και την Άσκηση 

Κάτι που μας εμποδίζει να κινηθούμε περισσότερο είναι η αντίληψη πως πρέπει να γυμναστούμε. Αν όμως αντιμετωπίσουμε την άσκηση ως κίνηση, τότε σίγουρα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να κινούμαστε περισσότερο. Η κίνηση είναι απαραίτητη για κάθε τομέα της ευεξίας μας. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι κυριολεκτικά ένα Μικροβήμα. 

Προγραμμάτισε χρόνο για άσκηση στο ημέρολόγιό σου. 

Αντιμετώπισε αυτό το ραντεβού σαν ένα σημαντικό meeting ή ένα ραντεβού με τον γιατρό σου. Σίγουρα δεν θα έχανες κανένα από τα δύο, επομένως άλλαξε τρόπο σκέψης αναφορικά με την άσκηση και προγραμμάτισε χρόνο για εσένα. 

Κάθε φορά που γυμνάζεσαι, σκέψου ότι αυτό είναι κάτι που κάνεις για τον εαυτό σου.

Το να γιορτάζεις ακόμα και τις μικρές νίκες, θα σε βοηθήσει να υιοθετήσεις πιο εύκολα τις νέες συνήθειες. 

Κάθε φορά που ασκείσαι, αφιέρωσε ένα λεπτό και σκέψου το λόγο για τον οποίο το κάνεις. 

Μία αίσθηση σκοπού και νοήματος, θα σε βοηθήσει να πάρεις καλύτερες αποφάσεις που αφορούν στην υγεία σου και να παραμείνεις πιστός σε αυτές. 

2.Σκέψου άλλους τρόπους άσκησης εκτός από το γυμναστήριο 

Έχεις στην διάθεσή σου αμέτρητους τρόπους κίνησης και άσκησης. Γίνε λοιπόν πιο δημιουργικός σε ό,τι αφορά στη σωματική σου δραστηριότητα και πρόσθεσε μερικά βήματα παραπάνω στην καθημερινότητά σου, χωρίς να πας στο γυμναστήριο. Κάθε μικρή κίνηση, μπορεί να κάνει την διαφορά. Ο William Kraus, καθηγητής στο  Duke University και συγγραφέας έρευνας του 2018, η οποία συνδέει ακόμα και την ελάχιστη κίνηση με την μακροζωία, αναφέρει στους New York Times, “ακόμα και μικρές κινήσεις κίνησης και άσκησης που κάνουν οι άνθρωποι καθημερινά, μπορούν να δράσουν σωρευτικά και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών ή ακόμα και του θανάτου”. 

Πάρκαρε πιο μακριά από ότι συνήθως.

Μερικά έξτρα βήματα στην καθημερινότητά σου, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενσωματώσεις την κίνηση στην ζωή σου χωρίς να το σκεφτείς ιδιαίτερα. 

Μετά από κάθε meeting αφιέρωσε ένα λεπτό για να κάνεις διατάσεις. 

Ένα σύντομο stretch, σε βοηθάει να αποβάλλεις την ένταση που ίσως έχει συσσωρευτεί και σε βοηθάει να χαλαρώσεις. 

Κάθε φορά που βουρτσίζεις τα δόντια σου, κάνε μερικά βαθιά καθίσματα. 

Το να προσθέσεις μία νέα συνήθεια σε μία ήδη υπάρχουσα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσεις στιγμές άσκησης, που δεν απαιτούν επιπλέον χρόνο.

3. Περπάτησε περισσότερο 

Αν αναζητάς μία υγιεινή δραστηριότητα που δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό ή πολλές ώρες στο γυμναστήριο, μπορείς να ξεκινήσεις με το περπάτημα. Η άνοιξη είναι ιδανική εποχή για να περάσεις χρόνο έξω και να απολαύσεις τα οφέλη μίας βόλτας. Έρευνα του University of Illinois υποστηρίζει πως αν περπατάς 3 φορές την εβδομάδα για 40 λεπτά, σε βοηθάει να καταπολεμήσεις τις συνέπειες της γήρανσης, ενώ παράλληλα να αυξήσεις την εγκεφαλική λειτουργία, τις γνωστικές σου ικανότητες και την απόδοσή σου. Ακόμα και λίγα μόλις λεπτά, όποτε έχεις χρόνο, μπορούν να κάνουν την διαφορά. 

Μία φορά την ημέρα κάνε μία μικρή βόλτα και εστίασε στην αναπνοή σου. 

Αν βρίσκεσαι σε ένα μέρος γεμάτο θόρυβο και περισπασμούς, μία ήσυχη βόλτα μία ή δύο φορές την ημέρα, θα σε βοηθήσει να έρθεις πιο κοντά με τον εαυτό σου, την αναπνοή σου και τον κόσμο γύρω σου πέρα από τη δουλειά. 

Μία φορά την ημέρα, μετάτρεψε ένα καθιστικό meeting σε walking meeting.

Η κίνηση θα σε βοηθήσει να γίνεις πιο δημιουργικός, αλλά και να προσθέσεις στιγμές άσκησης στο ήδη φορτωμένο σου πρόγραμμα. 

Αν μία συνάντηση τελειώσει νωρίτερα αφιέρωσε δύο λεπτά και κάνε μία σύντομη βόλτα. 

Μπορείς να αξιοποιήσεις πολύ παραγωγικά αυτό τον χρόνο, αναζωογονώντας τον εαυτό σου. 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Thrive Greece στο [email protected] 

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.