Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να ορίσεις ένα χρονικό πλαίσιο ανησυχίας.
-Πώς θα εστιάσεις στην αυτοφροντίδα σου.


Ακόμα μια σεζόν ξεκινά και η απειλή του κορονοϊού βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας. Παρόλο που η κατάσταση έχει βελτιωθεί χάρη στα εμβόλια, δεν έχουμε απαλλαγεί ακόμα από τον ιό, ούτε από τα προστατευτικά μέτρα εναντίον του. Επομένως, πιθανώς να έχεις αρχίσει να εξαντλείσαι και να αγανακτείς. Πρόκειται για την εξάντληση της πανδημίας και είναι κάτι που μας αφορά όλους. Οπότε, πώς διατηρούμε το κίνητρό μας και τη συγκέντρωσή μας, όταν μας περιβάλλουν διαρκώς περισπασμοί;  

Παρόλο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλα εκείνα που μας ταράζουν, μπορούμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να διατηρήσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα και να αυξήσουμε την αποδοτικότητά μας όσο περιμένουμε με ανυπομονησία και αγωνία το φως στο τέλος του τούνελ. Ακολουθούν 7 τρόποι να διατηρήσεις το κίνητρό σου, ακόμα κι αν δυσκολεύεσαι. 

Μια μέρα τη φορά

Μην εστιάζεις σε ολόκληρο το μήνα ή την εβδομάδα. Εστίασε μόνο σε μία μέρα τη φορά. “Τι πρέπει οπωσδήποτε να πετύχεις σήμερα;” Όρισε τους καθημερινούς σου στόχους. Και όταν σχεδιάζεις τη μέρα σου, θυμήσου να σκεφτείς πότε είσαι στα καλύτερά σου. Όποτε κι αν είναι για σένα, σκέψου τι μπορείς να κάνεις εκείνο το πολύτιμο χρονικό διάστημα. Μια άλλη συμβουλή: Αν οι ανησυχίες και το άγχος σε αποσπούν, όρισε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο στη μέρα σου για να ανησυχήσεις. Το να ξέρεις ότι θα έχεις χρόνο να διαχειριστείς τις ανησυχίες σου σημαίνει ότι δεν θα τις κουβαλάς μαζί σου 24 ώρες τη μέρα.

Δημιούργησε νέα τελετουργικά

Αν δεν τα έχεις καθιερώσει ακόμα, είναι σημαντικό να δημιουργήσεις τελετουργικά για να “σπάσεις” τη μέρα σου, καθώς πολλοί από εμάς δεν έχουμε πλέον εξωτερικές δραστηριότητες, όπως η μετακίνηση και το μεσημεριανό φαγητό με τους συναδέλφους. Σκέψου έξυπνα: Μπορεί να είναι η απλή κίνηση του να κάνεις ένα ντους και να ντυθείς. Το γεγονός ότι μπορείς να δουλέψεις με τις πυτζάμες σου δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνεις κιόλας.

Διατήρησε τα όρια

Η δημιουργία ενός ξεχωριστού χώρου μόνο για δουλειά μας βάζει στην κατάλληλη διάθεση για εργασία. Και ακολούθως μας επιτρέπει να αφήνουμε τη δουλειά πίσω, όταν απομακρυνόμαστε από αυτόν το χώρο. Αν το σπίτι σου δεν σου επιτρέπει να έχεις ένα χώρο αφιερωμένο στη δουλειά, ακόμα και το να κλείσεις το laptop σου στο τέλος της ημέρας και ειδικά τη νύχτα πριν πας για ύπνο και να το ανοίξεις το πρωί για να ξεκινήσεις τη δουλειά, συμβάλλει στη διατήρηση ορίων μεταξύ της δουλειάς και της υπόλοιπης ζωής σου. 

Επίσης, μην ξεχνάς να θέτεις όρια και με την τεχνολογία. Πολύ συχνά η τεχνολογία αποτελεί πηγή περισπασμών που κάνουν την εργασία αδύνατη. Επομένως, απενεργοποίησε όλες τις ειδοποιήσεις για όσα δεν χρειάζεται να ενημερώνεσαι. Και κλείσε τις ανοιχτές καρτέλες, οι οποίες αποτελούν πηγή στρες. 

Ασχολήσου με την αυτοφροντίδα σου 

Όταν πάσχουμε από έλλειψη ύπνου, όλα μοιάζουν χειρότερα. Δεν είμαστε μόνο λιγότερο ικανοί να συγκεντρωθούμε, είμαστε και πιο ευέξαπτοι. Βιώνουμε μια στρεσογόνο περίοδο, ένα περίεργο μίγμα μονοτονίας και ριζικών αλλαγών ταυτόχρονα. Όλοι κουβαλάμε πολλά μαζί μας και αυτό το συναισθηματικό βάρος μοιάζει ακόμα πιο μεγάλο όταν δεν δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο για να κοιμηθεί και να ανακτήσει τις δυνάμεις του. 

Ένας άλλος τρόπος να γεμίσεις τις μπαταρίες σου είναι βγαίνοντας έξω κατά τη διάρκεια της μέρας. Το φυσικό φως και η επαφή με τη φύση είναι απαραίτητα για την ευεξία μας και αρκεί μια βόλτα στο τετράγωνο. 

Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε την αυτοφροντίδα μας και να προσδιορίσουμε τι σημαίνει αυτό για εμάς. Σίγουρα δε σημαίνει ατελείωτο σκρολάρισμα. Όσο δελεαστικό και να μοιάζει να αποφορτίζεσαι στον καναπέ με το κινητό στο χέρι, αυτή η διαδικασία θα σε εξαντλήσει, αντί να σε αναζωογονήσει. 

Αξιοποίησε τη δύναμη των άλλων 

Όταν δεν έχεις καλή διάθεση, αναγνώρισε ότι δεν είσαι ο μόνος που νιώθει έτσι. Η επικοινωνία με φίλους και συναδέλφους θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις το κίνητρό σου. Είτε πρόκειται για ένα τακτικό ψηφιακό meeting είτε για μια ομαδική συνομιλία, βρες την ομάδα σου και βρείτε χρόνο για επαφή. 

Δικαιολόγησε τον εαυτό σου

Δες τα πράγματα αλλιώς και δικαιολόγησε τον εαυτό σου. Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει ριζικά. Ήδη το να καθόμαστε σε ένα γραφείο για 8 ώρες συνεχόμενα χωρίς να κάνουμε διάλειμμα, σίγουρα δεν ήταν υγιές και πριν την πανδημία. Τώρα που ίσως ακόμα εργάζεσαι εξ αποστάσεως, προσπάθησε να είσαι επιεικής με εσένα. Οι αλλαγές επιδρούν και στην ικανότητα συγκέντρωσής μας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε.   

Αφιέρωσε μια μέρα στον εαυτό σου

Τέλος, αν νιώθεις φορτισμένος και ανίκανος να συγκεντρωθείς, πάρε μια ημέρα ψυχικής υγείας. Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να κάνει ό,τι χρειάζεται, ακόμα κι αυτό σημαίνει τίποτα απολύτως. Είμαστε άνθρωποι και είναι φυσιολογικό να χρειαζόμαστε χρόνο για να τα βρούμε με τον εαυτό μας.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί είναι σημαντικό να λες και όχι στη δουλειά σου

Πώς να διαχειριστείς μια χαλαρή μέρα στη δουλειά ώστε να γίνεις καλύτερος επαγγελματίας