Για πολλούς από εμάς, τα χρήματα αποτελούσαν πάντα τη νούμερο ένα πηγή άγχους και ανησυχίας- πόσο μάλλον τώρα που διανύουμε μία περίοδο έντονης αβεβαιότητας. Ίσως δεν είναι το πιο εύκολο θέμα συζήτησης, ωστόσο η σχέση μας με τα χρήματα, συνδέεται με την ψυχική και σωματική μας υγεία, την δουλειά, την οικογένεια, τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας και το πώς σκεφτόμαστε το μέλλον μας. 

Το να μπορέσουμε να κατανοήσουμε αυτή τη σύνδεση, είναι το πρώτο βήμα για να μειώσουμε το άγχος των οικονομικών μας. Γιατί όπως υποστηρίζει η επιστήμη, η οικονομική μας κατάσταση και η συνολική μας ευεξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Ερευνητές των Πανεπιστημίων Warwick και Harvard στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακάλυψαν ότι μία οικονομική απόφαση μπορεί να προκαλέσει τόσο άγχος που να μειώσει τη γνωστικές μας ικανότητες, ενώ σύμφωνα με έρευνα στη Σιγκαπούρη έδειξε ότι το χρέος προκαλεί σημαντικές ψυχολογικές και γνωστικές αδυναμίες και επηρεάζει την ικανότητα λήψης αποφάσεων. 

Σε ό,τι αφορά στα χρήματα, δεν μπορούμε πάντα να ελέγχουμε εξωτερικούς παράγοντες. Αυτό που μπορούμε ωστόσο να ελέγξουμε είναι ο τρόπος που αντιδράμε. Αυτός ο Οδηγός θα σε βοηθήσει να επαναπροσδιορίσεις περιοριστικές πεποιθήσεις που αφορούν στα χρήματα και να βάλεις προτεραιότητες σε ό,τι έχει πραγματικά σημασία για εσένα μέσα από τα Μικροβήματα: τα επιστημονικά τεκμηριωμένα βήματα που μπορείς να υιοθετήσεις από σήμερα κιόλας, βελτιώνοντας άμεσα την ευεξία σου. Κάθε Μικροβήμα “απαιτεί” λιγότερο από 5 λεπτά, επομένως μπορείς να το ενσωματώσεις στο πρόγραμμά σου, όσο φορτωμένο και αν είναι αυτό. 

Επαναπροσδιόρισε τη σχέση σου με τα χρήματα

Κάποιες φορές, κάποιες σκέψεις που κάνουμε και αφορούν στα χρήματα ενδέχεται να οδηγήσουν σε καταστροφικά σενάρια, να αυξήσουν το άγχος μας και να μας εξαντλήσουν ψυχικά. Θα πρέπει λοιπόν να υιοθετήσουμε έναν πιο θετικό τρόπο σκέψης που θα μας ωφελήσει όχι μόνο σε ό,τι αφορά στον οικονομικό τομέα, αλλά και σε κάθε τομέα της ευεξίας μας. 

Σημείωσε τις μεγαλύτερες ανησυχίες σου σε σχέση με τα οικονομικά.

Ένας τρόπος για να ελέγξεις το άγχος των οικονομικών σου, είναι να εντοπίσεις την πηγή του άγχους σου. Οι κλινικοί ερευνητές ονομάζουν αυτή τη στρατηγική “ονομάτισέ την για να την αντιμετωπίσεις” (“name it to tame it”). Αφού την εντοπίσεις, μπορείς να αρχίσεις να φτιάχνεις ένα πλάνο για να την αντιμετωπίσεις. 

Όταν νιώθεις έντονο άγχος για τα οικονομικά, σκέψου μία συγκεκριμένη στιγμή στο παρελθόν που ξεπέρασες μία δυσκολία

Υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου ότι έχεις καταφέρει να αντιμετωπίσεις παρόμοια εμπόδια του παρελθόντος, θα νιώσεις πιο δυνατός. 

Αν πιάσεις τον εαυτό σου να κάνει καταστροφικά σενάρια για το μέλλον, κάνε μία παύση και πάρε μία αναπνοή

Τα καταστροφικά σενάρια είναι αντιπαραγωγικά και επηρεάζουν και την ικανότητα λήψης αποφάσεων. Εστίασε για λίγα λεπτά στην αναπνοή σου για να ανασυνταχθεί,  έτσι ώστε να μπορείς να αξιολογήσεις με πιο ρεαλιστικό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζεις και να είναι καλύτερα προετοιμασμένος.  

Μείωσε το άγχος, στην πράξη

Είναι πολύ εύκολο να νιώσεις αβοήθητος για θέματα οικονομικών. Για παράδειγμα ίσως αναρωτιέσαι πώς θα μπορέσεις να κάνεις μία συγκεκριμένη πληρωμή ή αν θα καταφέρεις ποτέ να μην χρωστάς. Αν αισθάνεσαι έτσι, να ξέρεις ότι δεν είσαι ο μόνος. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Thrive Global, το 82% των συμμετεχόντων αισθάνεται ότι η πανδημία του COVID-19 είχε ακόμα μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στο οικονομικό άγχος και την ευεξία τους σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο γεγονός. Τα μικρά βήματα θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς καλύτερα τα οικονομικά σου, νιώθοντας μεγαλύτερη ασφάλεια. 

Δες και σημείωσε το υπόλοιπο του δανείου σου ή της πιστωτικής σου κάρτας

Ένα μικρό βήμα για να κάνεις καλύτερη διαχείριση των οικονομικών σου. 

Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς έναν λογαριασμό ή μία πληρωμή, κάνε μία παύση και γράψε πώς αισθάνεσαι για αυτό. 

Με το να αποφεύγεις σκέψεις που σου προκαλούν άγχος, τους επιτρέπεις να σε κατακλύσουν. Αν όμως αρχίσεις να τις σημειώνεις, είναι ένα μικρό βήμα για να πάρεις τον έλεγχο των οικονομικών σου στα χέρια σου.

Σκέψου ένα άτομο, με το οποίο μπορείς να συζητήσεις θέματα οικονομικών όταν είσαι αγχωμένος

Μία απλή συζήτηση θα σε βοηθήσει να νιώσεις ανακούφιση, αλλά και να σκεφτείς εύκολες λύσεις σε ό,τι αφορά στα χρήματα. 

Υιοθέτησε νέες συνήθειες και επένδυσε στο μέλλον σου 

Όσο ασχολείσαι με τον έλεγχο των οικονομικών σου, σκέψου πώς θα μπορούσες να βελτιώσεις το μέλλον σου. Τα Μικροβήματα θα σε βοηθήσουν να υιοθετήσεις νέες συνήθειες που θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία – όχι μόνο σε ό,τι αφορά στον τραπεζικό σου λογαριασμό, αλλά και σε κάθε τομέα της ζωής σου.

Βάζε υπενθυμίσεις για να αποπληρώνεις έγκαιρα τους λογαριασμούς σου

Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγεις τους τόκους και θα μειώνεις το άγχος σου την ώρα της αποπληρωμής.

Στο τέλος της ημέρας σημείωσε τις αγορές σου

Ο στόχος σου είναι απλός: τα έξοδά σου πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τις προτεραιότητές σου.

Κάθε εβδομάδα, αποταμίευε ένα μικρό ποσό

Είτε είναι 10 ευρώ, είτε 50, κάθε εβδομάδα αποταμίευε ένα ποσό σε ένα λογαριασμό σου και βλέπε τον σιγά σιγά να αυξάνεται. Πέρα από το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο θα αισθάνεσαι μεγαλύτερη ασφάλεια και θα μειώσεις το οικονομικό σου άγχος, θα ξέρεις ότι έχεις κάποια χρήματα στην άκρη για να τα αξιοποιήσεις όπως εσύ θέλεις. 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Thrive Greece στο [email protected] 

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.