Όλοι μας στοχαζόμαστε και κάνουμε σκέψεις. Και όλοι μας αγχωνόμαστε και ανησυχούμε. Μήπως όμως έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να παγιδεύεται σε σκέψεις από τις οποίες δεν μπορείς να ξεφύγεις; Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σου και σε εμποδίζει να είσαι αποδοτικός, χαρούμενος και να μην μπορείς να συγκεντρωθείς και να απολαύσεις την ημέρα σου; αυτό είναι ο «Ιδεομηρυκασμός». Αυτος ο βιότυπος χαρακτηρίζεται από υπερβολικά αρνητικές – έως και εμμονικές – σκέψεις και ανησυχίες, οι οποίες μπορούν να σε παραλύσουν και να σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι δεν αξίζεις. Ο «Ιδεομηρυκασμός» επηρεάζει το σύστημα αυτόματης λειτουργίας του εγκεφάλου μας, με αποτέλεσμα να κολλάμε στις αρνητικές σκέψεις και ανησυχίες. 

Παρατηρήσιμες Συμπεριφορές

  • Υπερβολική σκέψη
  • Υπερανάλυση 
  • Αδιαλλαξία, ακαμψία 
  • Αδυναμία επίλυσης προβλημάτων

Στρατηγικές διαχείρισης

1. Προγραμμάτισε χρόνο ανησυχίας: Όρισε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας ή της εβδομάδας για «χρόνο ανησυχίας» – για να σκεφτείς όλα όσα σου προκαλούν άγχος. Μπορείς να αφιερώσεις μερικά λεπτά για να καταγράψεις ό,τι σε προβληματίζει. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που προγραμματίζουν χρόνο ανησυχίας, μειώνουν το άγχος, το στρες και τα συμπτώματα κατάθλιψης περισσότερο σε σχέση με τους άλλους. Μόλις 5-15 λεπτά χρόνου ανησυχίας την ημέρα, τους βοήθησαν να είναι περισσότερο “παρών” και μείωσαν τα επίπεδα άγχους τους. 

2. Περιόρισε τον χρόνο ενημέρωσης. Το να είσαι ενημερωμένος σε ό,τι αφορά στην πανδημία, ίσως σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ασφαλής. Θα πρέπει όμως να βάλεις όρια αναφορικά με την υπερπληροφόρηση και την κατανάλωση ειδήσεων, αν φυσικά θέλεις να αποφύγεις το επιπλέον άγχος και τις αρνητικές σκέψεις. Σκέψου ακόμη μήπως απενεργοποιήσεις τις αντίστοιχες ειδοποιήσεις για να μειώσεις το στρες και να τηρήσεις τα όρια του χρόνου ανησυχίας. 

Μικροβήμα

Όρισε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας ή της εβδομάδας για «χρόνο ανησυχίας».Έτσι θα έχεις συγκεκριμένο  χρόνο για τις ανησυχίες σου χωρίς να πιέζεσαι να βρεις λύση σε αυτές. 

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.