Αυτός ο βιότυπος συμβαίνει όταν βρισκόμαστε παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικών μοτίβων σκέψεων, με αποτέλεσμα η ικανότητά μας να δεχτούμε θετικές πληροφορίες, να μην υφίσταται. Ο εγκέφαλός μας έχει μία έμφυτη τάση να αντιδρά πιο γρήγορα στην αρνητική πληροφορία, παρά στην θετική – αυτό είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας, καθώς και για άλλους τομείς της ζωής μας, όπως για παράδειγμα η δουλειά. Συνήθως, οι αρνητικές αντιδράσεις λύνονται άμεσα, ωστόσο ο βιότυπος της «Προκατάληψης για Αρνητική Έκβαση» ενεργοποιείται όταν εκείνες επιμένουν και μάλιστα ενισχύονται, με αποτέλεσμα να είμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα συνεχές αρνητικό μοτίβο αντίδρασης. 

Παρατηρήσιμες Συμπεριφορές

  • Αρνητική διάθεση 
  • Καταστροφολογία 
  • Αρνητική συμπεριφορά για τα πάντα 
  • Αυτοταπείνωση

Στρατηγικές διαχείρισης

1. Επανάλαβε μία θετική επιβεβαίωση: Αυτό θα σε βοηθήσει να εστιάσεις σε κάτι θετικό και σε κάτι που θα ήθελες να συμβεί. Μπορείς να την χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε ώρα και στιγμή, όπου και αν βρισκεσαι. Με τις θετικές επιβεβαιώσεις εκπαιδεύεις τον εγκέφαλό σου να ξεπεράσει τις αρνητικές προκαταλήψεις και να εστιάσει στις θετικές. Πρόκειται για μία διαδικασία που ονομάζεται νευροπλαστικότητα: μέσω της δέσμευσης και της εξάσκησης, δημιουργούνται νέα μονοπάτια στον εγκέφαλο. Η δική σου θετική επιβεβαίωση μπορεί να είναι η πρόκληση να δεις τον εαυτό σου και τον κόσμο με μία άλλη οπτική. 

2. Κινήσου περισσότερο και να γεμίζεις ενέργεια τον εγκέφαλό σου : Ίσως ήδη το γνωρίζεις – ακόμα και η σύντομη άσκηση μπορεί να βελτιώσει την διάθεσή σου και να σε κάνει να νιώσεις γεμάτος ενέργεια. Τα οφέλη της όμως είναι ακόμα πιο ουσιαστικά. Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλο – έρευνα υποστηρίζει ότι η άσκηση αυξάνει το μέγεθος του ιππόκαμπου, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαχείριση των συναισθημάτων μας. Όταν κινούμαστε, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει σεροτονίνη και ντοπαμίνη, δύο πολύ σημαντικούς νευροδιαβιβαστές για την ρύθμιση της ψυχικής και συναισθηματικής μας ευεξίας. Δεν χρειάζεται να πας για τρέξιμο. Ακόμα και μία μικρή βόλτα γύρω από το τετράγωνο, θα σε βοηθήσει να απολαύσεις τα αντι- στρεσογόνα οφέλη της άσκησης. 

Μικροβήμα

Επίλεξε μία φράση που μετατρέπει μία αδυναμία σε δύναμη. Αυτό θα σε βοηθήσει να σκεφτείς ξανά πώς αισθάνεσαι για τις αδυναμίες σου και να τις επαναπροσδιορίσεις προς όφελός σου.

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.