Σε γενικές γραμμές δεν συνδέουμε την Διάσπαση προσοχής με την κατάθλιψη ή το άγχος. Ίσως όμως κάνουμε λάθος. Σκέψου πόσες φορές βιώνεις αρνητικό άγχος ή έχεις έντονη ανησυχία – είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να συγκεντρωθείς, συμφωνείς; Σε αυτόν τον βιότυπο, η ικανότητά σου να διατηρήσεις την προσοχή σου, στο πέρασμα του χρόνου, διαταράσσεται. Αποτέλεσμα; Η απόδοσή σου στο σπίτι και το γραφείο να μειώνεται υπερβολικά. Ίσως μάλιστα παρατηρείς ότι είναι πραγματικά εξουθενωτικό να αναγκάζεις τον εαυτό σου να συγκεντρωθεί στο task που έχεις μπροστά σου.

Παρατηρήσιμες Συμπεριφορές

  • Δυσκολία διατήρησης προσοχής
  • Δυσκολία αποτελεσματικού σχεδιασμού 
  • Αδυναμία συγκέντρωσης 

Στρατηγικές διαχείρισης

1. Κάθε ημέρα φτιάξε μία λίστα προτεραιοτήτων: σημείωσε τα tasks σου και αποφάσισε ποια θέλεις να κάνεις κάθε ημέρα. Η σωστή προτεραιοποίηση έχει να κάνει με το να σκέφτεσαι τι είναι απαραίτητο να γίνει σήμερα και με το να εστιάζεις σε αυτό αποφεύγοντας τους περισπασμούς – συμπεριλαμβανομένων των ειδοποιήσεων, των social media και των emails σου. Όταν είσαι σε θέση να κάνεις κάτι τέτοιο, τότε μπορείς να αποδεχτείς ότι δεν θα ολοκληρωθούν όλα σήμερα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς η έντονη αίσθηση της έλλειψης χρόνου, φαίνεται ότι αυξάνει τα επίπεδα άγχους και μπορεί να οδηγήσει τον εγκέφαλό μας να εγκλωβιστεί σε διάφορα μοτίβα. 

2. Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις του κινητού και του computer σου: η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων του κινητού, θα σε βοηθήσει να αποφύγεις όχι την άσκοπη χρήση του, αλλά και τους περισπασμούς, όταν το να συγκεντρωθείς αποτελεί πρόκληση.

Μικροβήμα

Επίτρεψε στον εαυτό σου να κάνει ένα πράγμα τη φορά. Το multitasking επιδρά αρνητικά στην αποτελεσματικότητα και τη συγκέντρωση. Από την άλλη, το monotasking θα σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένος και να μειώσεις το στρες. 

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.