Ε: Σε ποια πράγματα μέσα σε μια σχέση πρέπει να συμβιβάζεσαι και σε ποια όχι;

Α: Η ανάγκη για συμβιβασμό έχει χτιστεί πάνω στην ανάγκη μας να είμαστε μέσα σε μια σχέση. Όλοι ξέρουμε ζευγάρια που έχουν διαφορές και ο συμβιβασμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για εκείνα να ξεπερνούν τις διαφορές τους και να καλλιεργούν εμπιστοσύνη και κατανόηση. Ωστόσο, προτού σου απαντήσω στην ερώτησή σου, υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις τις οποίες πρέπει εσύ να αναρωτηθείς αν μπορείς να ξεπεράσεις, ώστε να συμβιβαστείς.

Αυτό που πολλά ζευγάρια δεν γνωρίζουν, είναι ότι ανάμεσα σε άλλα ζητήματα, ο συμβιβασμός μπορεί να σε αποτρέψει από το να πάρεις αυτό που αξίζεις. Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της μελέτης του John Gottman είναι πως όλες οι διαφορές δεν είναι ίδιες, επομένως όλες οι διαφορές που αντιμετωπίζεις στην σχέση σου ζητούν διαφορετική προσέγγιση ώστε να λυθούν, αλλά πρώτα πρέπει να αναγνωρίσεις τι είδους διαφορά έχετε ώστε να την λύσεις με τον ανάλογο τρόπο.

Το Ινστιτούτο του Gottman κάνει αρκετές μελέτες πάνω στις σχέσεις και η έρευνά του απέδειξε ότι τα 2/3 των διαφορών και των διαφωνιών που έχουμε με το ζευγάρι μας, προκύπτουν από προβλήματα που έχουν να κάνουν με θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσά μας: διαφορές είτε ως προσωπικότητες, είτε στις ανάγκες μας.

Αυτά είναι ζητήματα που θα προκύψουν χωρίς να μπορούν να λυθούν, καθόλη την διάρκεια της σχέσης. Συνήθως τα ζευγάρια που τις αντιμετωπίζουν μιλούν για τα ίδια ζητήματα, κάνουν μια πρόοδο αλλά τελικά το πρόβλημα εμφανίζεται ξανά. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση γίνεται ως μια προσπάθεια να οριστεί ένα πλαίσιο διαλόγου αναφορικά με τις διαφορές που έχει το ζευγάρι αλλά τελικά δεν οδηγεί πουθενά.

Όπως λέει ο Dan Wile, ο άνθρωπος που θέσπισε το Couple Therapy: «Όταν διαλέγεις έναν σύντροφο, τότε διαλέγεις ένα σετ από άλυτα προβλήματα που έρχονται μαζί με εκείνον». Ο Spenders κατά καιρούς έχει δει αρκετά ζευγάρια με διαφορές που παρόλα αυτά, είναι αχώριστα.

Όταν εσύ με το ταίρι σου, έχετε ξεκινήσει να διαφωνείτε σχετικά με κάτι που είναι μια μεγάλη διαφορά ανάμεσά σας, αντί να προσεγγίζεις την διαφωνία με τεχνική όπως αυτή του συμβιβασμού, είναι καλύτερα τελικά να ξεκινήσετε να συζητάτε στα πλαίσια ενός υγιούς διαλόγου αναφορικά με το τι είναι αυτό που σας κάνει διαφορετικούς.

Μάλιστα, κάθε φορά που τέτοιες διαφορές προκύπτουν στο γραφείο μου, την ώρα της θεραπείας με κάποιο ζευγάρι, λέω στους πελάτες μου: «Δεν γίνεται να πάμε στην λύση του προβλήματος, αν πρώτα δεν κατανοήσει ο ένας τον άλλον». Με το να ρωτήσεις πράγματα όπως: «Πώς αυτή η διαφορά μας, επηρεάζει τα όνειρά μας και την κοινή μας ζωή»; Ή «Τι είναι το πιο σημαντικό κομμάτι σχετικά με αυτό που μας διαφοροποιεί, και θέλεις εγώ να κατανοήσω»; Ή ακόμα και «Τι έχει περισσότερη σημασία για εσένα σχετικά με αυτό»;

Αν αναζητήσεις την κατανόηση και την αποδοχή από το ταίρι σου, όποτε προκύπτουν τέτοιου είδους διαφορές, τότε μαζί θα μπορέσετε να τις αφήσετε πίσω και να πάτε τη σχέση σας σε ένα ανώτερο επίπεδο.

Αν όμως δοκιμάσεις αυτό που συνήθως κάνουν τα ζευγάρια, που είναι να προσεγγίσεις τις διαφορές σας με συμβιβασμό, τότε η έρευνα του Gottman αποδεικνύει πως στο τέλος δεν θα μπορέσεις να τις ξεπεράσεις.

Πίσω από τη θέση του εκάστοτε ατόμου υπάρχουν πράγματα πιο βαθιά και ουσιώδη, εκείνα που ουσιαστικά απαρτίζουν τις πεποιθήσεις του. Μπορεί να είναι μια αξία που έχει «ριζώσει» μέσα του ή ένα όνειρο που ακόμα δεν έχει ζήσει. Αν όμως εσύ δεν μπορείς να θεσπίσεις τον υγιή διάλογο και την κατανόηση, τότε αυτές οι διαφορές θα οδηγήσουν σε συνεχείς διαφωνίες και τελικά στην μοναξιά και την αποξένωση.

Το να μην νιώθεις αποδοχή και κατανόηση σε μια βασική διαφορά, ειδικά όταν εκείνη η διαφορά είναι σημαντική για εσένα, θα σε κάνει να νιώσεις την απόρριψη από το ταίρι σου. Όταν οι άνθρωποι νιώθουν ότι τους ασκούν κριτική, ότι δεν τους αποδέχονται, ότι δεν τους εκτιμούν, τότε δεν μπορούν να αλλάξουν. Αντί για αυτό, νιώθουν ότι πρέπει να οχυρωθούν και να προστατεύσουν την προσωπικότητά τους και τον εαυτό τους από μια επίθεση, την οποία βιώνουν.

Όταν όμως μια σχέση είναι ασφαλής και ο ένας επικοινωνεί με τον άλλον ώστε να κατανοήσει όλες τις πτυχές του χαρακτήρα που έχει, τότε ανοίγει ένας νέος δρόμος συζήτησης αναφορικά με τα αισθήματα, τα όνειρα και τις ανάγκες που έχει ο καθένας. Μόλις νιώσεις ότι είστε στο ίδιο μοτίβο επικοινωνίας και νιώσεις πραγματικά κατανόηση από το ταίρι σου, τότε μπορείς να ξεκινήσεις τον συμβιβασμό.

Αν νιώθεις κατανόηση και ξέρεις ότι ακόμα και αν σε εκνευρίζει ο σύντροφός σου, τον αποδέχεσαι και τον αγαπάς, τότε και εκείνος θα ξεκινήσει να έρχεται πιο κοντά σου.

Όμως να ξέρεις, ότι και στην αποδοχή και τον συμβιβασμό υπάρχουν όρια και ορισμένα πράγματα δεν είναι αποδεκτά. Η βία και η κακοποίηση δεν είναι αποδεκτή, ούτε η προδοσία. Είναι δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει τι δέχεται και τι όχι.

Ωστόσο οι περισσότερες διαφορές τελικά λύνονται με τον διάλογο, και με μια κοινή γραμμή πορείας. Με το να κάνεις τα παραπάνω βήματα τελικά θα δεις και εσύ ότι οι περισσότερες διαφορές σας, μπορούν να ξεπεραστούν ώστε να βρείτε την ισορροπία και την γαλήνη μέσα στην σχέση σας.

Διάβασε ακόμα:

Για πάντα μαζί; Τα 10 μυστικά που μπορούν να νικήσουν τον χωρισμό

5 Λόγοι για τους οποίους μένεις σε μία τοξική σχέση

Author(s)

  • Jonathan Shippey

    Σύμβουλος Σχέσεων

    Ο Jonathan Shippey είναι σύμβουλος σχέσεων και μάλιστα έχει πάρει πιστοποίηση από το Ινστιτούτο Gottman. Επιπλέον, έχει ολοκληρώσει και το σχετικό πρόγραμμα επιπέδου Master του ίδιου Ινστιτούτου. Μένει στο Λούισβιλ του Κεντάκι και εργάζεται ως σύμβουλος σχέσεων από το 2000. Πριν την ενασχόλησή του με αυτόν τον τομέα, εργαζόταν ως στρατιωτικός στην Γερμανία.