Κάθε νέα χρονιά, φέρνει νέες υποσχέσεις. Σχέδια για το πώς μπορείς να βγάλεις περισσότερα χρήματα ή πώς να πάρεις την προαγωγή που κυνηγάς στην δουλειά σου. Ή το ταξίδι που θέλεις να κάνεις.

Μερικές φορές οι καθημερινές δραστηριότητες δυσχεραίνουν την υλοποίηση των στόχων μας, καθώς δεν μπορούμε να τηρήσουμε το πρόγραμμά μας. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον, οι στόχοι μας είναι πολύ μεγάλοι, με αποτέλεσμα να είναι άφταστοι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στοχεύουμε πολλά περισσότερα από όσα στην πραγματικότητα μπορούμε να κάνουμε.

Για παράδειγμα, εσύ μπορεί να αποφασίσεις ότι θέλεις να μάθεις κάτι καινούργιο, όμως το μυαλό σου δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί. Έτσι όταν δοκιμάσεις να το κάνεις, απλά θα αποτύχεις.

Ο δεύτερος λόγος που γίνεται αυτό είναι εξαιτίας των συναισθημάτων και των συνηθειών μας. Γιατί αυτά μας κάνουν να παραμένουμε προσκολλημένοι σε αυτά, μην τολμώντας την αλλαγή.

«Μισούσα κάθε λεπτό της άσκησης. Αλλά είπα στον εαυτό μου ‘μην τα παρατήσεις. Υπόφερε τώρα και ζήσε την υπόλοιπη ζωή σου σαν πρωταθλητής’». Mohammed Ali

Πώς μπορείς λοιπόν να επιτύχεις τους στόχους σου; Διάβασε τους 7 τρόπους που θα σε βοηθήσουν.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Το να λάβεις μέρος σε Μαραθώνιο με σκοπό την στήριξη ατόμων με αναπηρία σίγουρα είναι πολύ σημαντικό. Αλλά δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό αν ο Μαραθώνιος είναι σε 2 εβδομάδες κι εσύ έχεις να τρέξεις πάνω από 2 χρόνια.

Παρόλο που είναι ωραίο να κάνεις μεγάλα όνειρα, το να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους είναι προϋπόθεση και για να τα πραγματοποιήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα απογοητευτείς.

Έτσι αντί να προσπαθείς να χάσεις όλα τα κιλά που έχεις πάρει τα τελευταία χρόνια σε λίγες μόλις εβδομάδες, πρέπει να ξεκινήσεις σιγά σιγά. Δώσε στον εαυτό σου αρκετό χρόνο ώστε για να κάνεις δίαιτα και άσκηση.

Θέσε μικρότερους στόχους

Θέτοντας υπό-στόχους στους πιο μεγάλους σου στόχους, σε βοηθάει να τους υλοποιήσεις.  

Βάλε τους στόχους σου σε κοινή θέα

Γράψε τους στόχους σου σε post it και «κόλλησέ» τους παντού. Αυτό σε βοηθάει πάρα πολύ στο να εστιάζεις και να θυμάσαι τι θέλεις να επιτύχεις. Μπορείς να κάνεις και ένα πλάνο με τους στόχους σου σε εμφανές σημείο ώστε να αναγκάζεσαι να το βλέπεις συνέχεια.

Διαχειρίσου σωστά το χρόνο

Το να φτιάξεις πρόγραμμα είναι πολύ λογικό αν θέλεις να πετύχεις τον στόχο σου. Το να μείνεις όμως πιστός σε αυτό το πρόγραμμα ίσως δεν είναι εύκολο. Το πιθανότερο είναι να ξεκινήσεις την ημέρα σου με την πρόθεση να κάνεις όσα περισσότερα μπορείς, προσπαθώντας να διαχειριστείς τον χρόνο που έχεις. Αλλά όταν κάτι σου αποσπάσει την προσοχή, τα σχέδιά σου πάνε περίπατο. Πρέπει να τηρήσεις το πρόγραμμά σου. Και αυτό απαιτεί σωστή διαχείριση του χρόνου σου. Και του εαυτού σου.

Μοιράσου

Ένας τρόπος να έχεις κίνητρο προκειμένου να επιτύχεις τους στόχους σου, είναι να μιλήσεις σε κάποιον για τους στόχους σου. Απλά έχε στο μυαλό σου ότι δεν θα στηρίξουν όλοι τις αποφάσεις σου, γι’ αυτό θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με τα άτομα που θα μοιραστείς τους στόχους σου. Ιδανκά βρες ένα άτομο που έχει παρόμοιους στόχους με τους δικούς, έτσι ώστε να ελέγχει ο ένας τον άλλον.

Το να έχεις στήριξη από την οικογένεια και τους φίλους σου ή από κάποιον άλλον που σε ελέγχει ανά διαστήματα για να δει πού βρίσκεσαι σε σχέση με το στόχο σου, είναι πολύ σημαντικό. 

Να είσαι ευέλικτος

Όσο σημαντικό είναι να αγωνίζεσαι για τους στόχους σου, άλλο τόσο είναι σημαντικό να έχεις στο μυαλό σου πως κάποιες φορές είναι αδύνατο να τους υλοποιήσεις. Στην περίπτωση αυτή μην αρχίσεις να γκρινιάζεις. Να θυμάσαι ότι οι στόχοι – όπως και η ίδια η ζωή- ενδέχεται να αλλάξουν.

Μην αφήσεις τα εμπόδια που θα βρεθούν στον δρόμο σου να σε αποθαρρύνουν και να σε κάνουν να παρατήσεις τους στόχους και τα όνειρά σου. Κάποιες φορές θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο από όσο είχες υπολογίσει. Το να είσαι ευέλικτος σε βοηθάει να έχεις στο μυαλό σου την μεγάλη εικόνα και να μην τα παρατάς.

Πες μπράβο στον εαυτό σου

Για καθετί που πετυχαίνεις, πρέπει να επιβραβεύεις τον εαυτό σου. Αυτό θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερό σου κίνητρο. Ακόμα και αν πρόκειται για το αγαπημένο σου γεύμα ή μία τσάντα, να θυμάσαι να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για όλη την σκληρή δουλειά που έχει κάνει.

Δεν καταφέρνουν όλοι να επιτύχουν τους στόχους τους. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι καλοί σε ό,τι κάνουν. Το να έχεις ένα σχέδιο για να μπορείς να μετατρέπεις την κάθε δυσκολία σε ρεαλιστικό στόχο, θα σε βοηθήσει να καταφέρεις τα πάντα. 

Διάβασε ακόμα:

Τα Μικρά Βήματα Είναι Το Μυστικό Για Τις Μεγάλες Αλλαγές

Βάλε Ξυπνητήρι Πριν Τις 8 π.μ. Και Δεν Θα Χάσεις!

Author(s)

  • Ο James Ward είναι συγγραφέας.