Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς ο φωτισμός συμβάλλει στη δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
-Γιατί στο επίκεντρο των εταιρειών πρέπει να είναι ο εργαζόμενος.


Έρευνα που πραγματοποίησε πριν από κάποια χρόνια το City University του Λονδίνου η οποία φέρει την υπογραφή του καθηγητή Jo Silvester και της Ελληνίδας Δρ. Ευφροσύνης Κωνσταντίνου, εξέτασε ακριβώς αυτό: τη σχέση του φωτισμού με την ευεξία και την απόδοση στην εργασία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:

 • Τα υπάρχοντα ερευνητικά έγγραφα αποδεικνύουν την ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ φωτισμού και απόδοσης εργασίας.
 • Μελέτες υποδεικνύουν ότι ενώ ο φωτισμός από μόνος του είναι απίθανο να έχει ισχυρό αποτέλεσμα στην απόδοση, είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που συνδυάζονται για τη δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, που με τη σειρά του συμβάλει στην εργασιακή απόδοση.
 • Υπάρχουν πολλά στοιχεία για σύνδεση μεταξύ των συνθηκών φωτισμού, της εργασίας σε βάρδιες και της υγείας, ένας τομέας που πιθανόν να τύχει μεγαλύτερης προσοχής από ερευνητές στο μέλλον.
 • Από το 2003, νέα πρότυπα ρυθμίζουν τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια φωτεινότητας, περιορίζοντας έτσι μερικούς από τους κινδύνους που σχετίζονται με κακές συνθήκες φωτισμού.
 • Οι λύσεις φωτισμού που δίνουν τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να τις προσαρμόσει στις ανάγκες του μπορεί να οδηγήσουν στη βελτίωση της ικανοποίησης από την εργασία. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση εργαζομένων που οι εργοδότες επιθυμούν περισσότερο να προσελκύσουν και να διατηρήσουν.
 • Η αυξανόμενη ανάγκη για τους εργοδότες να προσαρμόζονται με ευελιξία και πρόληψη στις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία εξέτασης του κατά πόσον τα συστήματα φωτισμού μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ευέλικτων χώρων εργασίας που θα συμβάλουν στην καινοτομία και την παραγωγικότητα.
 • Υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη σχέση μεταξύ ικανοποίησης του εργαζόμενου και πελάτη και του τρόπου κατά τον οποίο μπορεί να βοηθήσει ο φωτισμός.

Με βάση τα παραπάνω ευρήματα και αναφέροντας πως είναι απίθανο να προκύψει μια απλή λύση, η έρευνα πρότεινε τα ακόλουθα:

 • Οι εταιρείες πρέπει να εξετάσουν την ανάγκη να επενδύσουν στον φωτισμό του χώρου εργασίας, ως μέσου για την ανάπτυξη της εργασίας, μειώνοντας την πιθανότητα άγχους, απουσιών και ατυχημάτων.
 • Συζήτηση και αποφάσεις σχετικά με το ρόλο του φωτισμού στην ευημερία των εργαζομένων και την απόδοση πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις σχετικά με την απόδοση και συνεπώς πρέπει να ξεκινούν σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η δέσμευση της ανώτερης διοικητικής ομάδας.
 • Οι εταιρείες πρέπει να υιοθετήσουν μια ολιστική προσέγγιση γύρω από την υγεία και την ευημερία, προσδιορίζοντας τις ανάγκες των διαφορετικών ομάδων εργαζομένων και να τις αντιμετωπίζουν μέσω ενός συνδυασμού πρωτοβουλιών με επίκεντρο τον εργαζόμενο.
 • Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη εστίαση, αξιολόγηση και μέτρηση της επίδρασης του φωτισμού στην ευημερία των εργαζομένων και την απόδοση, προκειμένου να δημιουργηθεί μια βάση για περαιτέρω παρεμβάσεις στον χώρο εργασίας. Αυτό είναι πιθανόν να χρειαστεί συντονισμένες προσπάθειες διαφόρων τμημάτων ή project.

Αρχική δημοσίευση από τον Χρήστο Κοτσακά στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Πώς Το Γραφείο Βλάπτει Την Ευεξία Μας

Πώς Μπορεί Μία Επιχείρηση Να Χτίσει Την «Κουλτούρα Καινοτομίας»

Author(s)

 • epixeiro.gr

  Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

  Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.