Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι το τεστ του βουνού.
-Τι να κάνεις όταν επιστρέψεις από τις διακοπές.


Έχεις σίγουρα παρατηρήσει πόσο πιο καθαρά μπορείς να σκεφτείς μετά από ένα Σαββατοκύριακο μακριά από τη δουλειά και τα deadlines. Η αίσθηση της διανοητικής διαύγειας είναι ακόμα μεγαλύτερη επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές. Γιατί λοιπόν να μην το εκμεταλλευτείς;

Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν εξάλλου ότι οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η ιδανική ευκαιρία για να απαλλαγεί το μυαλό σου για λίγες ημέρες από το στρες. Δραστηριότητες όπως η κολύμβηση, ο επαρκής ύπνος, ο ποιοτικός χρόνος με αγαπημένα πρόσωπα και η επαφή με νέες εμπειρίες είναι τα αποτελεσματικότερα αγχολυτικά. Και λιγότερο στρες σημαίνει καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Καθαρό μυαλό = maximum δημιουργικότητα

Το ξεκούραστο μυαλό φαίνεται πως είναι πολύ πιο δημιουργικό. Μάλιστα, οι σχετικές μελέτες συνδέουν τον αναζωογονημένο από διακοπές εγκέφαλο με μία εντυπωσιακή βελτίωση της ικανότητάς μας να βρίσκουμε λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν για καιρό και δεν έχουν προφανείς απαντήσεις.

Κάνε το τεστ του βουνού

Όταν μας απασχολεί ένα ζήτημα, αυτό που κάνουμε συνήθως είναι να το σκεφτόμαστε αδιάκοπα, να αναλογιζόμαστε την κάθε πιθανή κατάληξη, να ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής. Ωστόσο, όταν ένα πρόβλημα μας «αποστραγγίζει» συναισθηματικά και διανοητικά, είναι πρακτικά αδύνατον να εξετάσουμε με ψυχραιμία όλες τις πτυχές του.

Τι σου προτείνω; Φέρε στο μυαλό σου ένα βουνό. Όταν βρίσκεσαι στους πρόποδες του, βλέπεις μόνο το χώμα, το χορτάρι και τους θάμνους. Αν απομακρυνθείς λίγο, θα αρχίσεις να παρατηρείς την πλαγιά. Αν πας ακόμα πιο μακριά, μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι είναι ένα μόνο από τα βουνά μιας ολόκληρης οροσειράς.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα προβλήματα. Όσο μεγαλύτερη απόσταση παίρνουμε, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να δούμε το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται, αλλά και όλες τις πιθανές λύσεις.

Από τη θεωρία στην πράξη

Το καθαρό, χαρούμενο μυαλό και η συναισθηματική απόσταση από τα προβλήματα που σου χάρισαν οι διακοπές του καλοκαιριού είναι ένα bonus που αξίζει να αξιοποιήσεις, μιας και θα πρέπει να περιμένεις μέχρι το επόμενο καλοκαίρι για να βρεθείς σε μία αντίστοιχη πλεονεκτική θέση.

Επιστρέφοντας λοιπόν από τις διακοπές, μη βιαστείς να γεμίσεις τον εγκέφαλό σου με ανούσια emails, λίστες με εκκρεμότητες και όλα όσα συνεπάγεται η επιστροφή στην κανονικότητα. Αντίθετα, ζήτησέ του να κάνει όλη τη δύσκολη δουλειά: να θέσει στόχους για το επόμενο εξάμηνο, να αναζητήσει λύση για ένα θέμα που σε απασχολεί, να αποφασίσει το επόμενο βήμα στην καριέρα ή την προσωπική σου ζωή.

Ώρα για δράση

Όσοι επιστρέψατε μόλις στην καθημερινότητά σας, σκεφτείτε πολύ προσεκτικά τι θα βάλετε μέσα στον ξεκούραστο και διαυγή εγκέφαλό σας αυτές τις πρώτες ημέρες. Αυτή ίσως είναι η μόνη σας ευκαιρία για φέτος για να διαπιστώσετε αν ακολουθείτε το σωστό μονοπάτι στο «βουνό» που σκαρφαλώνετε ή αν είναι καν αυτό το βουνό στο οποίο βρίσκεται η κορυφή που θέλετε να αγγίξετε!

Διάβασε ακόμα:

Επαγγελματικό Ταξίδι Και Διακοπές. Συνδυάζονται;

Το Καλοκαίρι Χάνεις Πιο Γρήγορα Βάρος. Ισχύει;

Author(s)

  • Όλγα Λυμπεροπούλου

    Γνωστική Νευροψυχολόγος

    Η Όλγα Λυμπεροπούλου είναι γνωστική νευροψυχολόγος με ειδίκευση στην Τρίτη Ηλικία και τις Άνοιες και από το 2002 εργάζεται καθημερινά με άτομα που αντιμετωπίζουν διαταραχές των νοητικών τους λειτουργιών. Είναι υπεύθυνη του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης και διαχειρίστρια της ιστοσελίδας trainyourbrain.gr. Μέσα από τα άρθρα, τα βιβλία και τις ομιλίες της -όπως αυτή στο TEDxChalkida το 2016- επιδιώκει να μεταδώσει στο ευρύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τις άνοιες και τη φροντίδα της υγείας του εγκεφάλου. Είναι επιστημονική επιμελήτρια της σειράς "Ασημένιοι Αναγνώστες" των Εκδόσεων Εντύποις, της πρώτης σειράς βιβλίων στην Ελλάδα που απευθύνεται αποκλειστικά σε ηλικιωμένους αναγνώστες και αναγνώστες με άνοια.