Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι η επαγγελματική ανθεκτικότητα.
-Πόσο σημαντικό είναι το EQ.


Ο πιο συχνός λόγος που οι άνθρωποι καταφεύγουν στο coaching είναι για να χτίσουν την αυτοπεποίθηση και να αναπτύξουν τα ηγετικά τους χαρακτηριστικά. Το κλειδί είναι να γίνεις ένας αυθεντικός ηγέτης, γιατί όταν ενεργείς σύμφωνα με τις προσωπικές σου αξίες και πεποιθήσεις, θα λειτουργείς με άνεση και ευκολία. Οι αυθεντικοί και σίγουροι ηγέτες ακολουθούν το ένστικτό τους, που τους επιτρέπει να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις, να επιλύουν περίπλοκα προβλήματα και να βρίσκουν καινοτόμες λύσεις στις προσκλήσεις γρήγορα. Όταν εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου και τον εαυτό σου, αυτή η αυτοπεποίθηση θα σε συντροφεύει, ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές. 

Οπότε, πώς μπορείς να κάνεις τον εαυτό σου έναν αυθεντικό και σίγουρο ηγέτη; Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα. Χωρίς αυτές τις 3 θεμελιώδεις στρατηγικές, θα είναι πολύ δύσκολο να αναπτύξεις άλλες σημαντικές δεξιότητες, όπως η ικανότητα να επηρεάζεις τους άλλους, οι διαπραγματευτικές ικανότητες, η ανταλλαγή feedback και η διαχείριση προτεραιοτήτων. 

Βήμα #1: Χτίσε την ανθεκτικότητά σου

Η ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να ανακάμπτεις γρήγορα από τις δυσκολίες. Σημαίνει ότι σε χαρακτηρίζει ένα μίγμα ελαστικότητας και σκληρότητας. Το πιο σημαντικό εργαλείο που θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις στα επαγγελματικά εμπόδια και δυσκολίες είναι η ικανότητά σου να είσαι ανθεκτικός. Οι έρευνες δείχνουν ότι η δημιουργία μιας ρουτίνας που ενισχύει την ανθεκτικότητα προλαμβάνει την κατάθλιψη, το στρες, το άγχος και το burnout. Χτίζοντας την ανθεκτικότητά σου, τροφοδοτείς και φροντίζεις τον εαυτό σου, ώστε να είσαι ολοκληρωτικά παρών για αυτούς που στηρίζονται πάνω σου, όπως η ομάδα σου, οι πελάτες σου, τα παιδιά σου, ο σύντροφός σου ή οι φίλοι σου. 

Βήμα #2: Αναγνώρισε όσα σε πυροδοτούν συναισθηματικά και προσπάθησε να αντιδράς με ενσυναίσθηση 

Τα συναισθηματικά εναύσματα είναι ερεθίσματα που λαμβάνεις από εξωτερικές συνθήκες, όπως οι λέξεις ή οι γνώμες των άλλων, γεγονότα ή καταστάσεις. Αυτά τα εναύσματα προκαλούν μια άμεση και έντονη συναισθηματική αντίδραση στον παραλήπτη που μπορεί να είναι δύσκολο να την ελέγξει. 

Αναπτύσσοντας την αυτογνωσία σου σχετικά με όσα σε πυροδοτούν, μπορείς να μάθεις να τα διαχειρίζεσαι, ώστε να αντιδράς με ενσυναίσθηση. Αφού κατορθώσεις να τα διαχειρίζεσαι, θα μπορείς να δέχεσαι πιο θετικά το feedback από τους άλλους. Οι άνθρωποι δεν θα διστάζουν να σου κάνουν εποικοδομητική κριτική, γιατί δεν θα φοβούνται την αντίδρασή σου. Καλλιεργώντας την ικανότητα να αντιδράς συνετά, αντί άμεσα και αυθόρμητα, θα αναπτύξεις την ηγετικότητα, τη σταθερότητα και την αυτοπεποίθησή σου. Αναρωτήσου-ποιες καταστάσεις ή σχέσεις θα μπορούσαν να βελτιωθούν στη ζωή μου, αν κατανοήσω όσα με πυροδοτούν και μάθω να τα διαχειρίζομαι;  

Βήμα #3: Θέσε και τήρησε τα όρια 

Τα όρια είναι οδηγίες, κανόνες ή περιορισμοί που καθιερώνουν ασφαλείς, λογικούς και επιτρεπτούς τρόπους να συμπεριφέρονται οι άλλοι απέναντί σου. Οριοθετούν, επίσης, τον τρόπο που θα αντιδράσεις, όταν αυτά τα όρια ξεπεραστούν. 

Ως ηγέτης, το πιο ισχυρό σου εργαλείο είναι η διαίσθηση. Η θέση και η τήρηση των ορίων θα σου επιτρέψει να ακολουθείς το ένστικτό σου. Όταν θέσεις όρια, θα ξεπεράσεις την ανάγκη να ευχαριστείς τους άλλους. Αυτή η νοοτροπία είναι το πιο σύνηθες εμπόδιο για την αυτοπεποίθησή σου. Επιπροσθέτως, το να θέτεις ξεκάθαρα όρια προλαμβάνει το στρες και το burnout. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι το EQ (συναισθηματική νοημοσύνη) , κι όχι το IQ, είναι ο σημαντικότερος δείκτης του επιτυχημένου ηγέτη. Αν μπορείς να αναπτύξεις τα θεμέλια της ηγετικότητας που περιγράφονται παραπάνω και να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου και το EQ σου, τότε θα έχεις την ικανότητα να συγκεντρωθείς και να αναπτύξεις ολοκληρωτικά όλες τις άλλες σημαντικές δεξιότητες των ηγετών.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Να Μετατρέψεις Μια Αντιπαράθεση Σε Δημιουργική Διαδικασία

Η Νο1 Αιτία Εργασιακής Άδειας

Author(s)

  • Adrienne Partridge

    Leadership & Career Coach

    Η Adrienne Partridge, Ph.D έχει ως αποστολή να επιταχύνει την ανάπτυξη και την πρόοδο των ηγετών και των εταιρειών για τις οποίες εργάζεται.