Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Ποιες είναι οι 3 αποχρώσεις του μπλε άντρα.
– Πόσο “άντρας” πρέπει, θέλει και μπορεί να είναι ένας άντρας σήμερα.


Υπάρχουν άντρες και άντρες. Είμαι βέβαιη ότι θα συμφωνήσεις μαζί μου. Όπως είμαι βέβαιη ότι θα συμφωνήσεις ότι η φράση “όλοι οι άντρες είναι ίδιοι” είναι περισσότερο ξεπερασμένη από ποτέ. Κάθε άνδρας έχει τον δυναμισμό και τις ευαισθησίες του αλλά και διαφορετική σχέση με την αρρενωπότητά του. Αυτό είναι πιο φανερό από ποτέ και θα το διαπιστώσεις παντού γύρω σου καθώς σχετίζεσαι με άντρες. Την ίδια ώρα που ο ένας θα σου ανοίξει την πόρτα για να περάσεις, ο άλλος θα σου πιάσει το μέτωπο για να διαπιστώσει αν έχεις πυρετό. Κι ένας τρίτος απλά θα πατήσει το γκάζι του αυτοκινήτου για να σε εντυπωσιάσει με τη γρήγορη οδήγησή του. Και φυσικά, η μεγάλη έκπληξη μπορεί να αποκαλυφθεί κάτω από τα σκεπάσματα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τρόπος που εκφράζεται σεξουαλικά ένας άνδρας είναι ένα ακόμα κομμάτι που επηρεάζεται από το πώς επεξεργάζεται την έννοια της αρρενωπότητας μέσα του.

Η αλήθεια, πάντως, είναι πως όσον αφορά στην αρρενωπότητα υπάρχει μία σύγχυση όχι μόνο μεταξύ των γυναικών αλλά και μεταξύ των ανδρών. Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και οι ίδιοι οι άντρες προβληματίζονται σχετικά με το πόσο άνδρες πρέπει, θέλουν ή μπορούν να είναι.

Σίγουρα ο παλαιού τύπου «ανδρισμός» όπως κάποιοι τον νοσταλγούν είναι ουσιαστικά ουτοπικός, αφού οι κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και οι νέες αντιλήψεις απαιτούν άλλου είδους ευελιξία, εξηγεί η κλινική ψυχολόγος – σεξολόγος Αλεξάνδρα Μιχοπούλου και συνεχίζει: “Την ίδια ώρα όμως που η εικόνα του άνδρα-κατακτητή και της γυναίκας-αντικειμένου συνεχίζει να τροφοδοτεί τη φαντασία της κινηματογραφικής βιομηχανίας, των βιντεοπαιχνιδιών, της διαφήμισης … αλλά κυρίως της πορνογραφίας, είναι όλο και πιο δύσκολο να προσδιορίσει κανείς τι ακριβώς ορίζεται ως αρρενωπότητα. Βέβαια υπάρχουν συγκεκριμένες αναλύσεις αλλά και διαφωνίες καθώς και αντιμαχόμενες πλευρές. Το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί, η χρυσή τομή είναι δύσκολο να βρεθεί επιστημονικά ώστε να γίνει αποδεκτή από όλους κι έτσι η σύγχυση συνεχίζει να υπάρχει”.

Τι δυσκολεύει τους άντρες σε σχέση με τον ανδρισμό τους;

Όπως εξηγεί η Αλεξάνδρα Μιχοπούλου, ακριβώς λόγω αυτής της σύγχυσης που υπάρχει στη σημερινή εποχή, όσον αφορά στην αρρενωπότητα, πολύ συχνά φτάνουν να χτυπήσουν την πόρτα του ψυχολόγου άνδρες που δυσκολεύονται να εμπλακούν συναισθηματικά σε ερωτική σχέση. Που είναι εγκλωβισμένοι στη βιομηχανία του πορνό. Που χάνουν εύκολα τη στύση τους, όταν δεν αισθανθούν αρκετά επιβεβαιωμένοι. Ή που μέσα στον πανικό των μηχανισμών υπεραναπλήρωσης συγχέουν τον ανδρισμό με τη βία και το σαδισμό.

Τελικά όμως το ερώτημα παραμένει: Πόσο άντρας πρέπει, θέλει ή μπορεί να είναι ένας άντρας στη σημερινή εποχή; Είναι ένα ερώτημα που δεν είναι εύκολο να το απαντήσει κανείς. Δεδομένου ότι στη σημερινή εποχή υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι ανδρών, με διαφορετικό είδος και βαθμό αρρενωπότητας ο καθένας. Η έννοια της αρρενωπότητας, επομένως, ούτε λίγο ούτε πολύ μοιάζει με μια παλέτα με πολλά και διαφορετικά χρώματα. Όσον αφορά αυτό, ο παραλληλισμός είναι μάλλον κυριολεκτικός και διόλου μεταφορικός.

Πιο συγκεκριμένα, Καναδοί Σεξολόγοι έχουν προχωρήσει σε μια κατηγοριοποίηση με τα διαφορετικά προφίλ του σημερινού (ετεροφυλόφιλου) άνδρα με βάση 3 κριτήρια: το βαθμό αρρενωπότητάς του (παράγων Υ) , το είδος σχέσης με τη γυναίκα και τον τύπο ερωτικών φαντασιώσεων.

Έτσι δόθηκαν με χρωματικά χαρακτηριστικά οι εξής 6 τύποι: 3 αποχρώσεις του μπλε, γκρι, ροζ και πορτοκαλί άνδρας. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποιοι είναι αυτοί…

Οι νέοι τύποι ανδρών σε χρώματα

Ο «μπλε» άνδρας

Το τυπικό αρσενικό, ο πιο διαδεδομένος τύπος. Είναι ο άνδρας με ένα μεγάλο «Α», ο εκπρόσωπος του ισχυρού φύλου που δεν κλαίει και προστατεύει το άλλο του μισό. Η «γυναίκα-αντικείμενο» βρίσκεται στο επίκεντρο των φαντασιώσεών του, αλλά είναι μια «μαντόνα» που θα επιλέξει για να κάνει σχέση και να παντρευτεί.

Ο «μπλε σκούρο» άνδρας

Είναι ο λεγόμενος «macho man”. Αυτός που θέλει να δηλώνει την υπεροχή του με τη φυσική του εμφάνιση, τη γλώσσα του σώματος και τις συμπεριφορές του. Αισθάνεται ανώτερος των γυναικών. Είναι ένα κυρίαρχο αρσενικό στο κρεβάτι όπως στη ζωή.

Ο «μπλε ανοιχτό» άνδρας

Αυτός είναι προικισμένος, με μεγαλύτερη ευαισθησία από τον μπλε άνδρα. Προσελκύεται κι αυτός από όμορφες γυναίκες, αλλά είναι πιο δειλός στις προσεγγίσεις του ώστε να τις «γοητεύσει».

Ο «γκρίζος» άνδρας

Πάσχει από έλλειψη αρρενωπότητας. Αμφιβάλλει για την ανδρεία του, την ικανότητά του να αποπλανεί και ακόμη και τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Από άποψη φλερτ και σεξ, αυτό το «ωραίο αγόρι» προτιμά τις γυναίκες που κάνουν το πρώτο βήμα και αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία.

Ο «ροζ» άνδρας

Έχει ισχυρά θηλυκά συστατικά. Ελκύεται από τις κυρίαρχες γυναίκες ή, τουλάχιστον, από τις χειραφετημένες γυναίκες. Πολύ συχνά ορισμένες «Wonder-Women» τον επιλέγουν για να φροντίζει τα παιδιά και να ασχολείται με τις οικιακές εργασίες, ενώ εκείνες δουλεύουν.

Ο «πορτοκαλί» άνδρας

Αισθάνεται καλά με την αρρενωπότητά του και δε χρειάζεται να επιδεικνύει ούτε να αποδεικνύει τον ανδρισμό του. Δεν αισθάνεται ανώτερος από τη γυναίκα με την οποία επιδιώκει να δημιουργήσει μια πνευματική, συναισθηματική και σωματική συνεργασία και συνενοχή.

Τελικά, ποιος είναι ο καλύτερος;

Όλοι αυτοί οι τύποι άνδρα απαντώνται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό και αποτελούν τις διαφορετικές σημερινές μορφές αρρενωπότητας, έτσι όπως μελετήθηκαν στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες από τους ειδικούς σεξοαναλυτές, εξηγεί η κυρία Μιχοπούλου και συνεχίζει: “ Ο τελευταίος (πορτοκαλί) είναι ο πιο «προηγμένος» τύπος άνδρα αυτή τη στιγμή, μεταξύ εκείνων που έχουν ετεροφυλόφιλο προσανατολισμό. Σε αυτό το συμπέρασμα τουλάχιστον έχει καταλήξει ο Claude Crépault”, καθηγητής σεξολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Παρόλο πάντως που ο “πορτοκαλί” τύπος είναι αυτός που φαίνεται να κερδίζει στα σημεία, ένα βασικό ερώτημα παραμένει. Τι νόημα έχει μια οποιαδήποτε αξιολόγηση και ιεράρχηση των διαφόρων τύπων αρρενωπότητας αν κάποιος δε νιώθει καλά με τον εαυτό του και δεν έχει την ισορροπία και το δυναμικό για να απολαύσει λειτουργικές και υγιείς σχέσεις;

Καλύτερος, επομένως, είναι πάντα εκείνος που πάνω από όλα τα έχει βρει με τον εαυτό του. Και που μπορεί και αφήνεται άφοβα και ευέλικτα στο ερωτικό παιχνίδι μέσα από ένα πνεύμα συνεργασίας και συνδιαλλαγής με το ταίρι του. 

Τώρα ξέρεις τι χρώμα έχει ο σύντροφός σου. Ξέρεις όμως αν είσαι σε σχέση με σύντροφο παιδί ή σύντροφο ενήλικα;

Διάβασε ακόμα:

10 Σημάδια Ότι Ένας Εσωστρεφής Σε Αγαπά

Γιατί Να Μην Παντρευτείς Όμορφο

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.