Πολύ πριν από την πανδημία, γνωρίζαμε ότι οι γυναίκες πλήρωναν υψηλότερο τίμημα αναφορικά με την επαγγελματική εξουθένωση σε σχέση με τους άνδρες. Η νέα έκθεση της Lean In & McKinsey & Company, υποστηρίζει πως οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, βρίσκονται στη μέση ενός «Μεγάλου Χωρισμού»: απαιτούν περισσότερα από τη δουλειά τους και όταν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιούνται, εκείνες εγκαταλείπουν τις εταιρείες τους. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε γυναίκα που προάγεται σε διευθυντική θέση, δύο γυναίκες διευθυντικά στελέχη επιλέγουν να εγκαταλείψουν την εταιρεία τους. Μία από τις αιτίες του «Μεγάλου Χωρισμού» είναι η επαγγελματική εξουθένωση.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα ευρήματα της έκθεσης:

Χαμένες ευκαιρίες / προαγωγές

 • Μεταξύ των εργαζομένων που άλλαξαν δουλειά τα τελευταία δύο χρόνια, το 48% των γυναικών ηγετών υποστηρίζουν ότι το έκαναν επειδή ήθελαν περισσότερες ευκαιρίες να προχωρήσουν.
 • Το 58% των γυναικών κάτω των 30 ετών, υποστηρίζει ότι η εξέλιξη έχει γίνει πιο σημαντική για εκείνες τα δύο τελευταία χρόνια.
 • Το 37% των γυναικών σε ηγετικές θέσεις, υποστηρίζει πως ένας άλλος συνάδελφος έχει καρπωθεί τα credits για την ιδέα τους. Το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες αγγίζει το 27%.

Επαγγελματική εξουθένωση

 • Το 43% των γυναικών ηγετών είναι εξουθενωμένο, ενώ στους άνδρες το ποσοστό αγγίζει το 31%.
 • Μόλις το 40% των γυναικών υποστηρίζει ότι ο διευθυντής τους τις βοηθά να διαχειριστούν τον φόρτο εργασίας τους και μόνο το 44% υποστηρίζει τους δείχνει τακτικά το ενδιαφέρον του για την καριέρα τους.
 • Το 80% των εταιρειών υποστηρίζει ότι οι managers έπρεπε να κάνουν περισσότερα σε ό,τι αφορά στην ευημερία των εργαζομένων τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά λιγότερες από τις μισές εκπαιδεύσεις διευθυντών αφορούν στον τρόπο πρόληψης της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Πρότυπα ευημερίας

 • Σχεδόν τα δύο τρίτα των γυναικών κάτω των 30 ετών, υποστηρίζουν ότι θα ήταν πιο πρόθυμες να ανελιχθούν στην καριέρα τους τους αν μπορούσαν να δουν περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, ικανές να διαχειρίζονται την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή με τον τρόπο που θέλουν.

Αυτονομία και ευελιξία

 • Το 49% των γυναικών ηγετών υποστηρίζει ότι η ευελιξία είναι ένα από τα τρία βασικά πράγματα που λαμβάνουν υπόψη όταν αποφασίζουν αν θα ενταχθούν ή θα παραμείνουν σε μια εταιρεία, σε σύγκριση με το 34% των ανδρών ηγετών.
 • Μόνο 1 στις 10 γυναίκες θέλει να εργάζεται με φυσική παρουσία. Αντίθετα, πολλές γυναίκες επισημαίνουν τις επιλογές εργασίας εξ αποστάσεως και υβριδικής εργασίας ως έναν από τους κύριους λόγους για να ενταχθούν ή να παραμείνουν σε έναν οργανισμό.

Author(s)

 • Ελίνα Δελενίκα

  Head of Content Thrive Greece

  Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.