Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να αποφεύγεις τις καταχρήσεις.
-Γιατί να ξεκινήσεις μια νέα δραστηριότητα.


Έχει παγώσει το χρόνο για χιλιάδες γυναίκες και άνδρες, celebrities και μη, πραγματοποιώντας σαν τη νεράιδα με το μαγικό ραβδάκι την κλασική ευχή που κάνουν σχεδόν όλοι: να δείχνουν πιο νέοι από τη βιολογική τους ηλικία. Ο ίδιος, είμαι σχεδόν σίγουρη, ότι δεν έχει κάνει καμία πλαστική επέμβαση και με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι έχει περισσότερη νεανική ορμή από εμένα κι ας έχω σχεδόν τα μισά του χρόνια. Μετρώντας χιλιάδες πλαστικές στο ενεργητικό του και με ένα εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμα που εκτός από χειρουργεία, θεραπείες στο ιατρείο και πολλά ταξίδια στο εξωτερικό περιλαμβάνει και επιχειρηματικές δραστηριότητες, καταφέρνει να ζει χαλαρά και όμορφα, κυρίως γιατί αγαπά τη ζωή και γιατί ξέρει να απολαμβάνει όσο πιο συχνά γίνεται τα μικρά ευχάριστα διαλείμματα από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Γι’ αυτό και ζητήσαμε από τον Θεόδωρο Βουκίδη να μας πει εκείνες τις προσωπικές συνήθειες που του επιτρέπουν να μη σταματά να ζει, να δρα και να ονειρεύεται σαν αιώνια νέος. Το πρώτο που τονίζει είναι ότι βασική προϋπόθεση για να νιώθουμε κι όχι μόνο να δείχνουμε νέοι είναι να φροντίζουμε καλά τον εαυτό μας. Ορίστε τι άλλο συστήνει σε όσους θέλουν να ζήσουν με τη δύναμη της νεότητας, όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά.

Πετάξτε τις κακές συνήθειες

Αποκλείεται να αποφύγουμε τα δεινά της γήρανσης αν καπνίζουμε, ξεπερνάμε το μέτρο στο αλκοόλ και κάνουμε άλλες καταχρήσεις. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ηλιοπροστασία, επειδή η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο είναι μία από τις βασικές αιτίες πρόωρης γήρανσης. Ακόμα και το αποτέλεσμα μιας αισθητικής επέμβασης μπορεί να έχει μικρότερη διάρκεια, αν κάποιος καπνίζει ή έχει επιβαρυντικό life style.

Απομακρυνθείτε απ’ όλα τα «τοξικά άτομα»

Από εκείνα δηλαδή τα άτομα που μας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα και εκπέμπουν αρνητική ενέργεια απέναντί μας. Δεν έχουν καμία θέση στη ζωή μας, κοινωνική, επαγγελματική, οικογενειακή. Δεν είναι ανάγκη να μαλώσετε με αυτά τα άτομα. Έτσι κι αλλιώς, δε θα τα βγάλετε πέρα μαζί τους σε οποιαδήποτε μάχη, οπότε καλύτερα ν’ αποφύγετε τη σύγκρουση. Απλά αγνοήστε τα ή απομακρυνθείτε. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο πιο ελεύθεροι και ανακουφισμένοι θα νιώσετε.

Εφοδιαστείτε με «ποιοτικά καύσιμα»

Είναι κάτι που πάντα προσπαθώ να εφαρμόζω και στον εαυτό μου, παρόλο που το πρόγραμμά μου είναι ιδιαίτερα πιεστικό. Προσπαθώ να τρώω όσο το δυνατόν πιο ποιοτικά. Συστήνω, λοιπόν, σε όλους να αντισταθούν στο φθηνό, πρόχειρο φαγητό και ν’ αναβαθμίσουν την ποιότητα στη διατροφή τους. Να μην ξεχνούν το ψάρι, τους ξηρούς καρπούς και τις ενισχυμένες σαλάτες σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση. Πέρα από τα οφέλη στην υγεία, το καλό φαγητό είναι η πρωταρχική πράξη φροντίδας προς τον εαυτό μας, αλλά και μία σημαντική απόλαυση. Και να θυμάστε: υγιεινό φαγητό δε σημαίνει κατ’ ανάγκη μη ποιοτικό και άνοστο φαγητό. Σκεφθείτε απλώς τα πιάτα που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή!

Δώστε έμφαση στην υγεία σας

Πόνος στη μέση, πιασίματα στις αρθρώσεις, συχνοί πονοκέφαλοι; Κάθε πρόβλημα υγείας σαμποτάρει τη διάθεση, κλονίζει την αυτοπεποίθησή μας και βάζει φρένο σε όσα θέλουμε να κάνουμε και να δοκιμάσουμε. Όσο καλύτερη υγεία έχουμε, τόσο πιο υψηλά επίπεδα ενέργειας εξασφαλίζουμε. Γι’ αυτό συστήνω σε όλους να μην αφήνουν να διαιωνίζονται προβλήματα υγείας, να προσέχουν τον εαυτό τους με σωστή πρόληψη και ν’ αναζητούν χωρίς καθυστέρηση λύσεις για τη θεραπεία των όποιων προβλημάτων μπορεί να έχουν.

Βρείτε τρόπους να απαλλαγείτε από το στρες

Αυτό είναι πολύ εύκολο να το λέμε, αλλά εξαιρετικά δύσκολο να το καταφέρουμε. Το στρες είναι ένας παράγοντας, που όχι μόνο μας γερνάει πιο γρήγορα, αλλά πολλές φορές μας ακινητοποιεί. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε πώς μπορούμε να απλοποιήσουμε τη ζωή μας, ώστε να μην τρέχουμε τόσο πολύ και να έχουμε το χρόνο να απολαύσουμε και την πιο όμορφη πλευρά της ζωής. Σε μένα αυτό που λειτουργεί ως αγχολυτικό είναι ο χρόνος που αφιερώνω σε διάφορες παράλληλες και ευχάριστες ασχολίες, που με βγάζουν από την καθημερινότητα, όπως η μουσική, οι εκδρομές ή μια μακρινή βόλτα με κλασικό αυτοκίνητο.

Μην περιμένετε το Σαββατοκύριακο

Η κούραση μιας πιεστικής μέρας μας ακολουθεί και στο σπίτι. Για να την αποβάλλουμε, μπορούμε αντί να ξαπλώσουμε στον καναπέ να κάνουμε κάτι διαφορετικό όπως να πάμε σινεμά ή για φαγητό, να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να παρασύρουμε τους φίλους μας σε μια έξοδο στη μέση της εβδομάδας, αντί για το Σαββατοκύριακο. Προσωπικά δίνω έμφαση στην καθημερινή καλή παρέα των φίλων, γιατί ανεβάζει τη διάθεση και σε ενθαρρύνει να ζεις ωραίες στιγμές, ιδιαίτερα αν τα άτομα που συναναστρέφεσαι έχουν καλό χιούμορ και διάθεση να σε ακούσουν και να συμμετέχουν στη συζήτηση της παρέας. Αυτές είναι ίσως οι μόνες στιγμές που γελάς με όλη σου την καρδιά και ξεχνάς την κούραση της ημέρας και τις σκοτούρες της δουλειάς.

Δοκιμάστε νέα πράγματα

Γενικά, πιστεύω ότι δεν πρέπει να αφήνουμε στερεότυπα του τύπου «είμαι πολύ μεγάλος π.χ. για να μάθω χορό» να μας περιορίζουν. Νιώθω νέος δε σημαίνει μόνο ντύνομαι όπως οι νέοι ή φροντίζω να εξαφανίσω τις ρυτίδες μου. Νιώθω νέος σημαίνει διακατέχομαι από το πάθος να συνεχίσω να δοκιμάζω καινούργια πράγματα, όπως οι νέοι, χωρίς να αφήνω τις ταμπέλες της ηλικίας να με αποθαρρύνουν. 

Αυτή η στάση ζωής μπορεί ν’ ανοίξει πολλούς καινούργιους δρόμους. Μην αφήνετε, λοιπόν, τη ρουτίνα να κυριαρχεί στο πρόγραμμα της ζωής σας. Κάτι που επίσης ανοίγει τους ορίζοντες είναι το να κάνουμε καινούργιους φίλους, χωρίς βέβαια να γυρνάμε την πλάτη στους παλιούς καλούς φίλους. Γενικά, να μην τα παρατάμε ποτέ γιατί αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Κάθε μέρα, κάθε ώρα που περνάει μπορεί να μας φέρνει πιο κοντά στο τέλος της πορείας μας, αλλά παράλληλα μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι, να εξελιχθούμε, να παράγουμε κάτι καινούργιο. Ίσως αυτό να είναι μεγαλύτερη δύναμη από το να είμαστε ή να νιώθουμε νέοι: να μην το βάζουμε κάτω ποτέ!

 

Ο Θεόδωρος Βουκίδης είναι πλαστικός χειρουργός και ασχολείται με την αισθητική και επανορθωτική πλαστική χειρουργική. Είναι ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Εταιρίας Αναγεννητικής Πλαστικής Χειρουργικής, ISPES και εταίρος του Αμερικανικού Κολεγίου Χειρουργών, της Βρετανικής Εταιρίας Πλαστικών Χειρουργών. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται μεταξύ άλλων με τον ραδιερασιτεχνισμό και τα παλιά αυτοκίνητα ενώ συχνά συμμετέχει σε ράλι παλαιών αγωνιστικών αυτοκινήτων, έχοντας κερδίσει πολλές διακρίσεις. 

Διάβασε ακόμα:

“Grounding” Υιοθέτησε Την Τεχνική Που Διώχνει Το Στρες!

Μάθε Γιατί Το Διάστημα Μετά Τη Δουλειά Και Μέχρι Να Κοιμηθείς Είναι Σημαντικό 

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.