Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Ότι η περιέργεια δεν βλάπτει.
-Γιατί δεν πρέπει να σταματάς να μαθαίνεις.


Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος αφιέρωνε τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα από το βεβαρυμένο του πρόγραμμα στο να μάθει κάτι καινούργιο, να διαβάσει, να γράψει ή να θέσει νέους στόχους ή να ασχοληθεί με ένα νέο πείραμα.

Επιτυχημένα άτομα σε κάθε τομέα ακολουθούν το παράδειγμα του Φραγκλίνου καθώς θεωρούν ότι η εκπαίδευση δεν σταματάει μετά το τέλος των σπουδών. Αντίθετα αποτελεί μία αέναη διαδικασία που αυξάνει τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, με αποτέλεσμα να τους μετατρέπει σε ικανούς και γεμάτους δημιουργικότητα ηγέτες.

Το να αφιερώνεις χρόνο στο να κάνεις τον εαυτό σου καλύτερο, είναι η καλύτερη επένδυση.

Ο χρόνος είναι πολύτιμος και σίγουρα δεν πρέπει να τον σπαταλάμε άσκοπα, μπορεί να σκεφτείς. Το να αφιερώνεις όμως χρόνο στο να κάνεις τον εαυτό σου καλύτερο, είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσεις να γίνεις πιο παραγωγικός και πιο επιτυχημένος.

Ο κανόνας των 5 ωρών στοχεύει να σε βοηθήσει να κάνεις κάτι διαφορετικό από την καθημερινή σου ρουτίνα και να σε κάνει να είσαι ανοιχτός σε νέες προκλήσεις. Αρκεί να αφιερώνεις μία ώρα την κάθε εργάσιμη ημέρα σου σε μία δραστηριότητα που σε βοηθά να διευρύνεις τη σκέψη σου και να αυξήσεις την αποδοτικότητά σου. Κάνε τη δοκιμή, βάλ’ τον στη ζωή σου και δεν θα χάσεις.

Ο κανόνας των 5 ωρών

Ακολουθούν 5 προτεινόμενοι τρόποι με τους οποίους μερικά από τα πιο επιτυχημένα άτομα του κόσμου χρησιμοποιούν τον “κανόνα των 5 ωρών” προκειμένου να αυξήσουν τη δημιουργικότητα και την αποδοτικότητά τους. Ακολουθώντας το παράδειγμά τους θα μάθεις να δουλεύεις πιο μεθοδικά ενώ ταυτόχρονα θα προετοιμάζεις τον εαυτό σου για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες.

1.Αφιέρωσε χρόνο για να ανακαλύψεις νέα πράγματα 

Κάποιες φορές το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνεις ένα διάλειμμα από τη δουλειά σου για να σκεφτείς μία καινούργια ιδέα. Είτε αυτό σημαίνει να επισκεφτείς μία καφετέρια για να σκεφτείς και να συζητήσεις, είτε να ασχοληθείς με κάτι που σε χαλαρώνει είτε να μάθεις κάτι καινούργιο που θα διευρύνει τους ορίζοντές σου και θα σε οδηγήσει σε νέα μονοπάτια.

Η Elizabeth Gilber, συγγραφέας του “Eat, Pray, Love” για να μπορέσει να καθαρίσει το μυαλό της και να βρει και πάλι την έμπνευσή της, έκανε κάθε μέρα για μία ώρα ένα μικρό διάλειμμα από την συγγραφή του νέου της βιβλίου για να ασχοληθεί με τον κήπο της.

“Έκοβα τις ντομάτες από τον κήπο μου, όταν από το πουθενά και εντελώς ξαφνικά, μου ήρθε η έμπνευση πώς να διορθώσω το βιβλίο μου. Καθάρισα τα χέρια μου, επέστρεψα στο γραφείο μου και 3 μήνες μετά είχα ολοκληρώσει την τελική έκδοση του Committed , ενός βιβλίου που τώρα λατρεύω.”

2.Να είσαι περίεργος

Αυτό που ξεχωρίζει τους επιτυχημένους επιχειρηματίες από όλους τους υπόλοιπους είναι η περιέργειά τους. Γιατί θέλουν συνεχώς να γίνονται καλύτεροι και να μην περιορίζουν τη γνώση τους σε έναν μόνο τομέα. Γι΄αυτό αναζητούν συνεχώς τρόπους να διαφοροποιούν τον εαυτό τους και να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες όταν προκύπτουν.

Βρες λοιπόν κάτι που σε ενδιαφέρει και αφιέρωσέ του μία ώρα την ημέρα. Ψάξε, αναζήτησε, παρακολούθησε σεμινάρια ή διαλέξεις που μπορούν να σε επιμορφώσουν περισσότερο αναφορικά με ένα θέμα που σε ενδιαφέρει.

Ο κανόνας των 5 ωρών στοχεύει να σε βοηθήσει να κάνεις κάτι διαφορετικό από την καθημερινή σου ρουτίνα και να σε κάνει πιο ανοιχτό σε νέες προκλήσεις.

3.Πειραματίσου

Ένας άλλος τρόπος για να εφαρμόσεις τον κανόνα των 5 ωρών και να βελτιώσεις την αποδοτικότητά σου είναι να αφιερώνεις μία ώρα την ημέρα στο να πειραματίζεσαι. Κάθε πείραμα είναι πολύ σημαντικό για κάθε επιχειρηματική προσπάθεια.

Πάρε για παράδειγμα τον παγκοσμίου φήμης Δανό σεφ René Redzepi. Ο Redzepi βραβευμένος με δύο αστέρια Michelin για το εστιατόριό του στην Κοπενχάγη, πειραματίζεται συνεχώς με τα πιάτα που ετοιμάζει. Μαζί με το προσωπικό του κάνουν ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα τους και πειραματίζονται σε μία ειδική κουζίνα που έχουν δημιουργήσει. Εκεί συνδυάζουν φαγητά από κάθε σημείο της Δανίας, με την ελπίδα να δημιουργήσουν κάτι πρωτότυπο και γευστικό.

Δεν είναι όλα τα πειράματά τους επιτυχημένα. Η αποτυχία όμως είναι εξίσου σημαντική γιατί μαθαίνουν και από αυτήν.

4.Διάβασε

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και ταυτόχρονα εύκολους τρόπους να χρησιμοποιήσεις τον κανόνα των 5 ωρών είναι το διάβασμα. Διάβαζε κάθε ημέρα έστω και για μία ώρα. Το κάνουν τα πιο ισχυρά και επιτυχημένα άτομα του πλανήτη. Ο Obama, ο Bill Gates και η Oprah έχουν πολλές φορές αναφέρει ότι το διάβασμα ήταν αυτό που τους οδήγησε εκεί που βρίσκονται σήμερα και πως συνεχίζει να διαμορφώνει και να βοηθάει τις αποφάσεις τους σε καθημερινή βάση.

Το να αφιερώνεις χρόνο σε πράγματα που μπορούν να σε κάνουν καλύτερο, διευρύνει τους ορίζοντές σου και σε οδηγεί σε νέα μονοπάτια.

5.Μη σταματάς να μαθαίνεις 

Το να μαθαίνεις συνεχώς νέα πράγματα και να εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου, θα βελτιώσει και εσένα τον ίδιο και τη δουλειά σου. Ο Satya Nadella, CEO της Microsoft, υποστηρίζει πως η διαρκής επιμόρφωση είναι αυτό που τον καθορίζει ως ηγέτη: “Πιστεύω ακράδαντα πως αν δεν μαθαίνεις διαρκώς νέα πράγματα, σταματάς και να κάνεις σημαντικά και χρήσιμα πράγματα”.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Τα Πρώτα 90 Λεπτά Κάθε Ημέρας Καθορίζουν Το Υπόλοιπό Της

Μάθε Πόσες Φορές Πρέπει Να Σηκωθείς Από Την Καρέκλα Του Γραφείου Σου Για Να Αυξήσεις Την Αποδοτικότητα Σου 

Author(s)

  • Elle Kaplan

    ειδική σε θέματα ευεξίας

    Η Elle Kaplan είναι οικονομολόγος και ειδική σε θέματα ευεξίας.