Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Ποια είναι η πιο έξυπνη βραδινή συνήθεια.
– Πώς να ενισχύσεις το δέσιμο με το παιδί σου.


Η μέρα φτάνει στο τέλος της, αλλά, αν είσαι γονιός, έχεις μία ακόμα βάρδια. Πριν πέσεις στο κρεβάτι σου για ύπνο, θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσεις ότι το παιδί ή τα παιδιά σου βρίσκονται πριν από εσένα στα κρεβάτια τους και κοιμούνται. Σωστά; Σου φαίνεται δύσκολη η αποστολή; Κι όμως δεν είναι. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να εξασφαλίσεις μια πιο γρήγορη και γεμάτη οφέλη για το παιδί σου “καληνύχτα” είναι να καθιερώσεις την πιο έξυπνη βραδινή συνήθεια: Το παραμύθι!

Έχεις πολλούς λόγους, για να καθιερώσεις αυτή την οικογενειακή συνήθεια πριν τον ύπνο. Γιατί η ανάγνωση ενός παραμυθιού δεν σταματά στον μαγικό κόσμο των ιστοριών και των ηρώων του. Είναι παράλληλα και ένα πολύτιμο εργαλείο για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών, αλλά ταυτόχρονα κι ένα μέσο δημιουργικής χαλάρωσης και συναισθηματικής ανάπτυξης για τους γονείς. Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω το γιατί:

1.Διευκολύνει τον ύπνο

Μια ζεστή αγκαλιά, διαβάζοντας ένα καλό παιδικό βιβλίο, βοηθά τα παιδιά να αφεθούν με ηρεμία στα χέρια του Μορφέα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για αποφόρτιση των παιδιών από την επαφή με τις οθόνες και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Το παραμύθι πριν τον ύπνο εμφανίζεται ως το ιδανικό 15λεπτο πριν το κλείσιμο της ημέρας, που με ένα τρόπο ευρηματικό μεταμορφώνει την ανάγνωση σε χαλάρωση του σώματος, αλλά και της ψυχής, τόσο για τον αφηγητή γονέα όσο και για το παιδί.

2. Ενισχύει αβίαστα τον λόγο

Καθώς εσύ διαβάζεις, θα αντιληφθείς πως το παιδί σου είναι έτοιμο να σε οδηγήσει στη συνέχεια της ιστορίας. Αυτό συμβαίνει διότι η φαντασία των παιδιών δίνει τη σκυτάλη στην επιθυμία για άρθρωση λόγου από εκείνα. Επίσης, μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται από νωρίς τη ροή των γραμμάτων, των συλλαβών, αλλά και τη φορά που παίρνουν οι σελίδες κατά την ανάγνωση μιας ιστορίας.

3. Και τις διανοητικές του ικανότητες

Όταν διαβάζεις μια ιστορία στο παιδί, ταυτόχρονα εκείνο ακονίζει τη σκέψη του και προκαλεί τη φαντασία του, καθώς δίνει μορφή στα γεγονότα, στους ήρωες, αλλά και στις στιγμές, φτιάχνοντας εικόνες με το μυαλό του. Κάτι που δεν μπορούν να κάνουν δυστυχώς οι εικονικές ιστορίες που παρέχουν οι οθόνες, αφού έχουν φροντίσει οι ίδιες για την εξέλιξη των ιστοριών και τις προσφέρουν έτοιμες στο παιδί μέσω των εικόνων.

4. Περνά σημαντικά μηνύματα

Οι γονείς θα πρέπει από την προσχολική ηλικία να προετοιμάζουν τα παιδιά τους να γνωρίσουν τον κόσμο με τον καλύτερο τρόπο. Τα παιδικά βιβλία είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι, αφού μπορούν και μεταδίδουν – μέσα από τα νοήματα αλλά και τις πλούσιες εικόνες τους – όλα αυτά τα θετικά μηνύματα που χρειάζεται να μάθουν τα παιδιά. Όπως της αγάπης για το σχολείο, της υγιεινής, αλλά και της σωστής διατροφής. Τα παιδιά άλλωστε μπορούν και ταυτίζονται με τον καλύτερο τρόπο με τους ήρωες των παραμυθιών και μιμούνται τα βήματα τους.

5. Ενισχύει το μεταξύ σας δέσιμο

Η αγκαλιά με το παιδί και το βιβλίο ενισχύει αυτό το μοναδικό δέσιμο που έχει ο γονιός με το παιδί του. Αυτές οι τελευταίες στιγμές στην ημέρα του παιδιού, εκτός του ότι μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στον νου του, ενισχύουν παράλληλα το αίσθημα ασφάλειας. Άλλωστε η διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού είναι και αυτές οι μικρές αλλά ανεκτίμητες στιγμές, αυτά τα λίγα αλλά σημαντικά 15 λεπτά που περνά αγκαλιά με τους γονείς του λίγο πριν πουν καληνύχτα.

Η ανάγνωση των παραμυθιών ένα πολύτιμο εργαλείο για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών, αλλά ταυτόχρονα κι ένα μέσο δημιουργικής χαλάρωσης και συναισθηματικής ανάπτυξης για τους γονείς

Διάβασε ακόμα:

Όσα Μπορεί Να Κρύβονται Πίσω Από Τα Θυμωμένα Παιδιά

Έρευνα: Πόσο Επηρεάζουν Οι Ηλεκτρονικές Συσκευές Τον Ύπνο Του Παιδιού Σου

Author(s)

  • Παναγιώτης Δημητρόπουλος

    Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων

    Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος έχει κάνει Ανθρωπιστικές Σπουδές στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Είναι συγγραφέας των παιδικών βιβλίων “Η Μαγεμένη Ευχή” (εκδόσεις Άνιμα), “Τρεις Νύχτες Ένα Θαύμα” (εκδόσεις Σαίτη), Ο Μπαμπάς Μου Ο Ήρωάς Μου” και “Το Χρυσαφένιο Κουκούτσι” (εκδόσεις Ελληνοεκδοτική).