Μερικές φορές στη ζωή μας, όταν περνάμε δύσκολες πρωτόγνωρες καταστάσεις, βιώνουμε ψυχική και συναισθηματική δυσφορία. Βουτάμε βαθιά μέσα μας για να δούμε πόσο αντέχουμε. Όλη αυτή την κατάσταση την νιώθουμε ως κάθαρση και είναι τόσο δυνατή, όπως όταν τραβάς πολύ δυνατά για να ξεριζώσεις το δέρμα σου. Όταν τελειώνει κάτι τέτοιο, νιώθεις πολύ δυνατός και αλλαγμένος. Πρέπει, λοιπόν, να αντέξεις αυτόν τον δύσκολο δρόμο της ζωής σου και να πεις ότι ‘’κάποια στιγμή θα με οδηγήσει εκεί που πρέπει για το δικό μου καλό’’. Απλά πρέπει να πιστέψεις σε αυτή τη θετική ενέργεια που θα αναδυθεί, όπως ο φοίνικας από τις στάχτες του.

Κάποιες στιγμές έρχονται σκαμπανεβάσματα στη ζωή μας, όταν νιώθουμε απογοητευμένοι και ερημωμένοι λόγω των κακουχιών που αντιμετωπίζουμε. Τέτοιες πρωτόγνωρες δύσκολες καταστάσεις μερικές φορές μας ταρακουνούν πολύ βαθιά ως τον πυρήνα μας. Μαζί τους κουβαλούν ένα παχύ στρώμα συναισθηματικής αναταραχής. Για να μην αναφέρουμε τα σωματικά συμπτώματα που συνοδεύονται από αυτήν την ψυχική δυσφορία και χρειάζεται άμεσα να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις.

Τώρα θα συμφωνήσετε ότι όλες οι δύσκολες συνθήκες σας ωθούν να ‘’βουτήξετε’’ βαθιά μέσα σας για να βρείτε αυτή την εσωτερική σας δύναμη. Ναι, δοκιμάζουν το επίπεδο ανθεκτικότητάς σας και τη δύναμη του χαρακτήρα σας. Είναι σε αυτές τις στιγμές που ξέρεις πόσα μπορείς να αντέξεις. Είναι εκείνες οι στιγμές που καθορίζουν την ικανότητά σας να περάσετε και να συνεχίσετε. Όπως λέει ο Paulo Coelho, «Οι ίσιοι δρόμοι δεν κάνουν επιδέξιους οδηγούς».

Και το καλύτερο μέρος ξέρετε ποιο είναι; Oταν τελειώσει η δοκιμή, νιώθεις την κάθαρση, την αναγέννηση και ταυτόχρονα την αναζωογόνηση. Χωρίς αμφιβολία, η δύσκολη στιγμή χτυπά σκληρά, αλλά στο τέλος, βγάζεις κάτι εκπληκτικό από αυτό. Και αυτό είναι το θάρρος που συγκεντρώνετε, η σοφία που συλλέγετε και η σοφία να προβλέψετε και να χειριστείτε τέτοια προβλήματα στο μέλλον. Είναι μέσα από αυτές τις δύσκολες στιγμές που γίνεστε μια ισχυρότερη και καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας που ήταν λιγότερο πιθανό να γίνετε διαφορετικά.

Εν κατακλείδι, πρέπει να αγκαλιάσετε κάθε εμπόδιο ως ευκαιρία για ανάπτυξη, για μια φυσιολογική αλλαγή. Πρέπει να αντικαταστήσετε τη νοοτροπία του «Γιατί εγώ, ζωή» με το «Δοκίμασέ με, ζωή». Γιατί κάθε δοκιμασία είναι εκεί για να σου διδάξει κάτι ανεκτίμητο. Απλά πρέπει να παραμείνετε θετικοί. Απλά πρέπει να πιστέψετε στη φωτεινή πλευρά – την καλοσύνη που θα αναδυθεί από κάθε δύσκολη κατάσταση. 

Η χρονιά ήταν δύσκολη, αλλά εμείς παραμένουμε εδώ για να προσφέρουμε από ό,τι κερδίσαμε συναισθηματικά, ψυχικά, υλικά σε όλους αυτούς που κέρδισαν λιγότερα ή καθόλου. Να είμαστε μαζί τους, δίπλα τους. «Όταν όλα φαίνονται ότι πάνε εναντίον σου, να θυμάσαι ότι το αεροπλάνο απογειώνεται κόντρα στον άνεμο, όχι μαζί του» – Henry Ford.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Ο Thrive Οδηγός για την Ψυχική Υγεία

Δέκα εντολές για την αισιοδοξία

Author(s)

  • Ο Σταύρος Μπαρούτας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Marketing, ενώ είναι κάτοχος MBA και PhD στο Management και Ηγεσία. Μέλος (Faculty of CMI) στο Chartered Management Institute της Αγγλίας και πιστοποιημένος από αυτό. Έχει εργαστεί σε πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις ως πωλητής, εκπαιδευτής και προϊστάμενος πωλήσεων και σήμερα είναι Διευθυντής Βόρειας Ελλάδας σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Συγγραφέας πολλών βιβλίων, ανάμεσα στα οποία: «Η Αντίληψη της Βελτίωσης», «Αλλαγή», «Τα Μυστικά για Αποτελεσματικό Μάνατζμεντ». Τον ελεύθερο χρόνο του, εκτός από το να βρίσκεται με την οικογένειά του, διδάσκει «Ηγεσία και Μάνατζμεντ» σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και παραρτήματα αυτών, ενώ παραδίδει σεμινάρια βοηθώντας ανθρώπους όλων των ηλικιών να κάνουν πράξη τα θέλω τους.