Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να παίρνεις όλη σου την άδεια.
-Πώς να αναθεωρήσεις σχετικά με τον «ελεύθερο χρόνο» σου.


Ο James Dobbins, 40χρονος πρώην επικεφαλής έρευνας σε περιοδικό ειδήσεων στη Νέα Υόρκη, άρχισε να παρουσίαζει συμπτώματα εξουθένωσης, περίπου στα επτά χρόνια που ήταν στο περιοδικό. Η εξουθένωση, εμφανίστηκε με μια σειρά συμπτωμάτων που αυξήθηκαν κατά πολύ: ευερεθιστότητα, αϋπνία και αίσθημα παγίδευσης σε έναν κύκλο απάθειας και κόπωσης προς τη δουλειά του. Είχε όλα τα ενδεικτικά σημάδια της κλασικής εξάντλησης που οι ειδικοί έχουν εντοπίσει: Εξάντληση, αισθήματα αναποτελεσματικότητας και κυνισμό.

Αφού συνδέθηκε στενά με το πώς ένιωσε καθημερινά, τελικά κατάλαβε τι χρειαζόταν – περισσότερο χρόνο για τις δικές του δημιουργικές αναζητήσεις και πιο ήσυχες απολαύσεις, όπως η ανάγνωση και τα μοναχικά ταξίδια. «Όταν ήρθε η ώρα για την αναθεώρησή μου, ζήτησα περισσότερο χρόνο ως μια τελευταία προσπάθεια για να ανακάμψω από την εξάντληση», λέει ο ίδιος στο Thrive Global. Ωστόσο, το HR απέρριψε το αίτημά του, επισημαίνοντας ότι έχει όριο 20 ημερών διακοπών ετησίως ενώ από την άλλη του πρόσφεραν περισσότερα χρήματα. «Ήξερα ότι τα περισσότερα χρήματα δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα. Ένιωθα πως έχω τελειώσει. Τους εγκατέλειψα», λέει.

Τέσσερα χρόνια μετά τη λήψη αυτής της τολμηρής απόφασης, ο Dobbins δεν ήταν ποτέ πιο ευτυχισμένος. Πλέον εργάζεται τον μισό χρόνο ως ανεξάρτητος ερευνητής και ξοδεύει τον υπόλοιπο μισό χρόνο με ταξίδια, κηπουρική και συγγραφή και μάλιστα γράφει ήδη δύο μυθιστορήματα. «Τώρα, η ζωή μου είναι πολύ πιο ισορροπημένη με τις αξίες μου και τους φυσικούς μου ρυθμούς», δηλώνει.

«Το λατρεύω», λέει η Ashley V. Whillans, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Harvard Business School. «Είναι ένα κλασικό παράδειγμα του γιατί πρέπει να εκτιμάς τον χρόνο αντί για τα χρήματα.» Η Whillans πρόσφατα δημοσίευσε μια μελέτη στο Harvard Business Review, διαπιστώνοντας ότι η «ευημερία του χρόνου» προσφέρει μεγαλύτερες ανταμοιβές, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ευτυχίας, από τα χρηματικά κέρδη ή την ανάβαση στην εταιρική σκάλα. Σε μια μελέτη σχεδόν 100.000 υπαλλήλων από όλο τον κόσμο, η Whillans και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι άτομα όπως ο Dobbins, που πρόθυμα παραιτούνται αντί να λάβουν επιπλέον μετρητά για περισσότερο χρόνο εργασίας, επωφελήθηκαν από την αυξημένη ικανοποίηση ψυχολογικά, στις κοινωνικές σχέσεις και είναι τελικά πιο ευτυχισμένοι.

«Θέλω όμως να είμαι πολύ ξεκάθαρη. Εάν ρωτήσετε τους ανθρώπους, θα μπορούσαν ακόμα να πουν ότι εκτιμούν τα χρήματα περισσότερο», λέει, επικαλούμενη μια έρευνα από το Glassdoor, ιστότοπο που επιτρέπει στους υπαλλήλους να επικρίνουν ανώνυμα και να αξιολογήσουν τους εργοδότες τους. Αλλά το πορτρέτο που αποκαλύπτει με αυτό το ισχυρό σύνολο δεδομένων λέει μια εντελώς διαφορετική ιστορία – την πραγματική ιστορία: «Εξετάζουμε τη σχέση μεταξύ παροχών και ικανοποίησης από την εργασία και φαίνεται ότι οι άνθρωποι που έχουν αυτές τις παροχές όπως πληρωμένη άδεια, αναρρωτική άδεια, ελεύθερο χρόνο, εργασία από το σπίτι κ.λπ. είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι με τις δουλειές τους», λέει.

Έχοντας αυτό υπόψη, ζητήσαμε κορυφαίες συμβουλές από την Whillans για να σας βοηθήσουμε να αποκτήσετε περισσότερο χρόνο, με μικρούς και εύκολους τρόπους:

Πάρε όλη την άδειά σου

Η πρόταση ακούγεται προφανής, αλλά σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Project US Association: Time Off, το οποίο παρακολουθεί πόσο συχνά (ή σπάνια!) Οι υπάλληλοι παίρνουν άδεια, το 2018, το 52% των Αμερικανών υπαλλήλων είχαν αχρησιμοποίητες διακοπές. Η Whillans επισημαίνει ότι ιστορικά, οι εργαζόμενοι φοβόντουσαν ότι θα φαίνονται λιγότερο επαγγελματίες εάν έπαιρναν άδεια, αλλά η έρευνα που διεξήγαγε έδειξε ότι οι εργαζόμενοι που έφυγαν περισσότερες ημέρες ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους .

Αξιοποίησε στο έπακρο τις μετακινήσεις σου

Η Whillans προτείνει να αφήσετε το αυτοκίνητό σας για μία ημέρα και να μετακινηθείτε με τα πόδια, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε μια προσωπική απόλαυση όπως η ονειροπόληση ή το άκουσμα της αγαπημένης σου μουσικής.

Αγόρασε περισσότερο χρόνο

Δεν μπορούν όλοι να αντέξουν οικονομικά την πρόσληψη οικιακού βοηθού ή το να στέλνουν τα άπλυτα σε καθαριστήριο, αλλά ακόμα κι αν είναι λίγο ακριβό, η Whillans λέει ότι μια μελέτη δείχνει ότι προσφέρει επιπλέον χρόνο, βοηθάει στο άγχος και ενισχύει την γενική σου ευημερία.

Αναθεώρησε σχετικά με το πώς βλέπεις τον χρόνο σου

Δες τη «μεγάλη εικόνα» σχετικά με τον χρόνο σου, και τον ελεύθερο χρόνο σου. «Είτε μιλάμε για πέντε λεπτά μεταξύ συναντήσεων είτε για κάτι άλλο, θεώρησέ το ως διάλειμμα,» συνιστά η Whillans. Γεύσου αυτές τις μικρές στιγμές. Κάνε κάτι με τις ελεύθερες στιγμές που βρίσκεις για να εξάψεις τη φαντασία σου και να σκεφτείς όλα όσα σε κάνουν να νιώθεις γεμάτος.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Μπορώ Να Περνάω Ποιοτικό Χρόνο Με Την Οικογένειά Μου;

Νέα γνωριμία με τον εαυτό μας και τον χρόνο

Author(s)

  • Stephanie Fairyington

    Συντάκτρια στο Thrive Global

    Η Stephanie Fairyington είναι συντάκτρια του Thrive Global. Τα άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στους New York Times, στη Boston Globe και σε άλλα γνωστά έντυπα.