Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
-Γιατί αξίζει να πάρεις το languishing στα σοβαρά.
-Απλές στρατηγικές για να το καταπολεμήσεις.
Αν βρίσκεσαι σε πανδημικό τέλμα ή ανίκανος να απαλλαγείς από ένα αίσθημα δυσαρέσκειας ή λήθαργου το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχει όρος για αυτό που βιώνεις: ονομάζεται languishing. Ο οργανωσιακός ψυχολόγος Adam Grant προσδιορίζει το languishing ως “ένα αίσθημα στασιμότητας και κενού”, και πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι το κυρίαρχο συναίσθημα του 2021.
Η πανδημία έχει δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για το τέλμα: Από μια κατάσταση διαρκούς στρες φτάσαμε να αναπτύσσουμε ρουτίνες για να ανακουφίσουμε τον φόβο μας και να συμβιβαζόμαστε με τον σιωπηλό πόνο, καθώς η πανδημία συνεχιζόταν, εξηγεί ο Grant. Αυτή η εναλλαγή έχει οδηγήσει πολλούς από εμάς σε μια “χρόνια κατάσταση μαραζώματος”. Και παρόλο που το μαράζωμα δεν είναι το ίδιο με το burnout ή την κατάθλιψη, ο Grant υποστηρίζει ότι μπορεί να εμποδίσει σημαντικά το κίνητρο και την αποδοτικότητα, και στο τέλος να θέσει σε κίνδυνο την ψυχική σου υγεία. Με άλλα λόγια, αξίζει να πάρεις το μαράζωμα στα σοβαρά.
Ένα από τα πρώτα βήματα για να καταπολεμήσεις το τέλμα είναι να του βάλεις μια ταμπέλα. “Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι μια από τις καλύτερες στρατηγικές για τη διαχείριση των συναισθημάτων είναι να τα ονομάσουμε,” ισχυρίζεται ο Grant, οπότε απλώς και μόνο η αναγνώριση ότι βρίσκεσαι σε τέλμα -είτε σε όλους, είτε στον εαυτό σου- μπορεί να βοηθήσει. Και για να αντιμετωπίσεις περαιτέρω το μαράζωμα στη ζωή σου και να βρεις περισσότερη χαρά στη μέρα σου, δοκίμασε τα παρακάτω Μικροβήματα.
Βρες χρόνο στο ημερολόγιό σου για να αφοσιωθείς στα ενδιαφέροντά σου κάθε εβδομάδα-ακόμα και για λίγα λεπτά
Αφιερώνοντας λίγο χρόνο αποκλειστικά για σένα, θα ξεκινήσεις να χτίζεις το μυ της προτεραιοποίησης πραγμάτων που σου φέρνουν χαρά, ακόμα και όταν έχεις στρες.
Αφιέρωσε ένα λεπτό για να δημιουργήσεις χρόνο για εστιασμένη δουλειά σήμερα -ιδανικά το πρωί
Βάλε μια υπενθύμιση στο ημερολόγιό σου και ενημέρωσε τους συναδέλφους σου, ώστε να μην σε ενοχλήσουν. Ο περιορισμός του multitasking βελτιώνει σημαντικά την αποδοτικότητά σου και θα σε βοηθήσει να νιώθεις λιγότερο στρεσαρισμένος στη δουλειά και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας σου.
Δοκίμασε κάτι που δεν έχεις κάνει πριν
Όταν βγαίνεις από τη ζώνη ασφαλείας σου με απλούς τρόπους, θα αναπτύξεις την ικανότητά σου να διαχειρίζεσαι στρεσογόνες στιγμές στη ζωή και να απελευθερώνεσαι από τη μονοτονία αυτής της περιόδου. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι μεγάλο -κάνε μια νέα συνταγή, πάρε ένα διαφορετικό δρόμο για το σπίτι ή δες μια ταινία που υπό άλλες συνθήκες δεν θα επέλεγες.
Κατάγραψε 3 πράγματα που πέτυχες στο τέλος κάθε μέρας
Όταν επιτρέπεις στον εαυτό σου να αναγνωρίσει όσα έχεις πετύχει -όσο ασήμαντα κι αν μοιάζουν- θα έχεις πολύ μεγαλύτερο κίνητρο και αφοσίωση. Και όπως σημειώνει ο Gran, η πανδημία αποτέλεσε μια μεγάλη απώλεια για όλους μας -γιατί να μην εκτιμήσουμε και απολαύσουμε τις μικρές νίκες; Αναγνωρίζοντας ότι ήσουν πιο αποδοτικός σήμερα ή ότι βρήκες χρόνο για να μαγειρέψεις κάτι για την οικογένειά σου μπορεί να εξισορροπήσει το τέλμα που νιώθεις.
Διάβασε ακόμα:
Πώς να διεγείρεις το πνευμονογαστρικό νεύρο και να αποσυμπιεστείς με την τεχνική αναπνοής 4:8
Πώς μπορούν οι ασθενείς με κατάθλιψη να επιστρέψουν στην εργασία