Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να δεις τα πράγματα από διαφορετική οπτική.
-Πόσο χρήσιμη μπορεί να αποδειχθεί η αμεσότητα με ενσυναίσθηση.


“Το αφεντικό μου με μισεί”, θυμάμαι να παραπονιέμαι στους φίλους μου και σε οποιονδήποτε συναντούσα. Ήμουν 20+ και είχα μόλις ξεκινήσει μια συναρπαστική δουλειά, αλλά ήμουν πεπεισμένη ότι το αφεντικό μου ήθελε να σαμποτάρει την καριέρα μου. Δεν υπήρχε καμία απόδειξη, απλώς συχνά ξεσπούσε πάνω μου, δεν έλεγε ποτέ κάτι θετικό και ξεφυσούσε συνεχώς. Δεν συνειδητοποιούσα ότι συμπεριφερόταν με τον ίδιο τρόπο και στην υπόλοιπη ομάδα, ανταυτού το έπαιρνα προσωπικά. 

Επιβίωσα στη δουλειά, αλλά όταν σκέφτομαι την εμπειρία χρόνια αργότερα, αναγνωρίζω ότι υπάρχουν τρόποι που θα μπορούσα να ελέγξω την κατάσταση και να ανακουφίσω το άγχος μου, άσχετα από το αν το αφεντικό μου με συμπαθούσε ή όχι. 

Επομένως, αν βρίσκεσαι στην ίδια κατάσταση και ένα αυστηρό σχόλιο από το αφεντικό σου σε κάνει να τρέμεις από φόβο, ακολουθούν 3 χρήσιμα tips για να αλλάξεις αυτή τη σχέση, με το αφεντικό και τον εαυτό σου: 

Κατάγραψε ό,τι αισθάνεσαι 

Αν μια αλληλεπίδραση με το αφεντικό σου σε κάνει να νιώθεις ανασφάλεια, κατάγραψε όσα νιώθεις. “Η πράξη και μόνο αυτή μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση του άγχους και να σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα στις σωστές αναλογίες,” υποστηρίζει η Angela Noble-Grange, Ph.D., coach και λέκτορας επικοινωνίας στο Cornell University. Αφού η καταγραφή των συναισθημάτων σου μπορεί να σε βοηθήσει να οργανώσεις τις σκέψεις σου και να αδειάσεις το μυαλό σου, το να γράφεις ημερολόγιο θα σου δώσει και μια πιο σαφή ιδέα για τα επόμενα βήματα. 

Άλλαξε το σενάριο 

Αντί να σκέφτεσαι εμμονικά μια αρνητική αλληλεπίδραση, δοκίμασε να αλλάξεις το σενάριο και να “ξαναγράψεις” την ιστορία του πώς πήγαν τα πράγματα. “Αναρωτήσου αν υπάρχει κάποια άλλη πιθανή ερμηνεία της συμπεριφοράς του αφεντικού σου,” αναφέρει η Noble-Grange. “Ίσως ξέσπασε πάνω σου γιατί της συνέβη κάτι προσωπικό.” Αντί να σκέφτεσαι ότι το αφεντικό σου σε μισεί, δοκίμασε να πεις κάτι σαν “περνάει μια δύσκολη μέρα, πώς μπορώ να τον/την βοηθήσω;” Την ίδια στιγμή, για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου, δοκίμασε να επαναλάβεις θετικές φράσεις όπως “Είμαι εξαιρετικός στη δουλειά μου” και “Είμαι ήρεμος και με αυτοπεποίθηση”. 

Να είσαι άμεσος με ενσυναίσθηση 

Αν μια κατάσταση σε κατατρώει, το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να ανακτήσεις το θάρρος σου και να προγραμματίσεις σύντομα μια κουβέντα με το αφεντικό σου. Θα πρέπει να είσαι άμεσος με ενσυναίσθηση κατά τη διάρκεια της κουβέντας, επικοινωνώντας με σαφήνεια και ειλικρίνεια, αλλά επίσης και με ενσυναίσθηση και κατανόηση. “Μπορείς να πάρεις την ευθύνη μιλώντας σε α’ ενικό κατά τη διάρκεια της συζήτησης,” υποστηρίζει η Noble-Grange, όπως “Θέλω να κάνω θετικές συνεισφορές στις συσκέψεις και όταν τα δικά σου σχόλια δεν αξιοποιούνται όπως των άλλων, αυτό δεν προκαλεί θετικά συναισθήματα.” “Ο μόνος τρόπος να μάθει τι δεν πάει καλά είναι να εκφράσεις ειλικρινά το πώς αισθάνεσαι,” αναφέρει η Noble-Grange — και μετά άκουσε τι έχει να πει το αφεντικό σου. Αυτό θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση, θα μειώσει το στρες σου και ίσως βελτιώσει τη σχέση σου με το αφεντικό σου. 

Και τέλος, ένα προσωπικό tip: Σκέψου ότι σε ένα χρόνο από τώρα, αυτές οι στιγμές θα σε κάνουν να γελάς. Επομένως, δες την αστεία πλευρά όποτε είναι εφικτό. Συνήθως υπάρχει κάποια.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να προτεραιοποιήσεις την ευεξία σου όταν ξεκινάς μια νέα δουλειά

4 τρόποι για να επαναφορτιστείς ακόμα κι αν δεν μπορείς να αποσυνδεθείς πλήρως

Author(s)

  • Elaine Lipworth

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Elaine Lipworth είναι συντάκτρια του Thrive Global.