Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Την αξία της ευγνωμοσύνης.
-Γιατί το “τώρα” είναι αυτό που μετράει.


Οι περισσότεροι έχουμε βιώσει έστω και μία φορά στη ζωή μας το συναίσθημα πως κάτι μας λείπει. Πως η καθημερινότητά μας δεν είναι πλήρης. Ή ότι δεν είμαστε ευτυχισμένοι στο μέγιστο βαθμό.

Και η αλήθεια είναι ότι το συναίσθημα να σου λείπει κάτι, είναι κάτι κοινό και πανανθρώπινο. Θεωρείς πως τίποτα δεν έχει νόημα χωρίς αυτό το ‘’κάτι’’. Ή έχεις τη βαθιά πεποίθηση πως αν βρεις το κομμάτι που λείπει, όλα θα είναι καλύτερα. Αρκεί να το βρεις και να το προσθέσεις στη ζωή σου. Ποιο μπορεί να είναι αυτό; Ο ιδανικός σύντροφος; Η δουλειά των ονείρων σου; Μια προαγωγή; Ένα μωρό; Ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο; Ή ακόμα και μια λεπτομέρεια που εσύ θεωρείς σημαντική για την ευτυχία σου.

Ποια είναι η παγίδα

Αρχικά, να σου πω πως είναι εντάξει να το νιώθεις αυτό. Αν νιώθαμε πως τα έχουμε όλα άλλωστε, τι θα μας παρακινούσε σε νέους στόχους σε δράση, εξερεύνηση και προσωπική εξέλιξη;

Μερικές φορές, όμως, μπορείς να πάθεις τέτοια προσκόλληση της σκέψης σε αυτό που δεν έχεις και στο κυνήγι του, που μπορεί να χάνεις την ουσία και την αξία όσων ήδη έχεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχουν πράγματα που ονειρεύεσαι να πετύχεις, να αποκτήσεις, να κερδίσεις ή ακόμα και να νιώσεις.

Το αντίδοτο σε όσα σου λείπουν

Αυτό που πάντα βοηθάει για να μην υποβαθμίζεις την ευτυχία σου είναι να θυμάσαι ότι ακόμα και αν δεν βρεις αυτό το ‘’μυστικό συστατικό’’ που λείπει από τη ζωή σου, πάλι μπορείς να είσαι χαρούμενος με όλα αυτά που ήδη έχεις. Αυτό ονομάζεται ευγνωμοσύνη. Και αφού την αναφέρουμε σε αυτό το σημείο, θα σε παροτρύνω να αναρωτηθείς: Πότε ήταν η τελευταία φορά που αισθάνθηκες ευγνώμων για όλα αυτά που έχεις, αντί να γκρινιάζεις για όλα αυτά που σου λείπουν;

Τι θα έλεγες, επομένως αυτή τη βδομάδα να εστιάσεις σε όλα αυτά που ήδη έχεις, ξεκουράζοντας λίγο το σώμα και τη ψυχή σου από την προσπάθεια να βρεις αυτό που σου λείπει;

Να αφιερώσεις πραγματικό και ποιοτικό χρόνο στους ανθρώπους που αγαπάς, στις σχέσεις που εκτιμάς, στα μικρά καθημερινά πράγματα που σε διασκεδάζουν. Όπως να πιεις τον αγαπημένο σου καφέ, να κοιμηθείς λίγο παραπάνω, να διαβάσεις ξανά και ξανά το αγαπημένο σου βιβλίο, να κοιτάξεις παλιές φωτογραφίες από εκείνες που το χαμόγελό σου ήταν σαν να απεικονίζει τη λέξη ευτυχία.

Ακόμα και αν δεν βρεις αυτό το ‘’μυστικό συστατικό’’ που λείπει από τη ζωή σου, πάλι μπορείς να είσαι χαρούμενος με όλα αυτά που ήδη έχεις.

Μπορείς βέβαια παράλληλα να συνεχίσεις να κυνηγάς τα όνειρά σου και να συνεχίζεις να προσπαθείς για όλα αυτά που σου αξίζουν και πιθανόν θα έρθουν. Όπως ακριβώς ήρθαν και όλα αυτά που ήδη έχεις.

Απόλαυσε το παρόν χωρίς να σκέφτεσαι το μέλλον

Εκτός από τα παραπάνω, αυτή τη εβδομάδα σε παροτρύνω να εστιάσεις στο παρόν. Σε όλα αυτά που έχεις, σε όλα εκείνα που ζεις καθημερινά και σε πλημμυρίζουν ζεστά συναισθήματα. Αυτή τη βδομάδα, κάθε βράδυ λίγο πριν κοιμηθείς θέσε στον εαυτό σου το εξής ερώτημα: ‘’Τι με έκανε σήμερα να χαμογελάσω; Τι ήταν αυτό που με γέμισε ενέργεια, αισιοδοξία, αγάπη και ελπίδα;’’ Στο τέλος της εβδομάδας θα εκπλαγείς με τις απαντήσεις που θα έχεις δώσει και κυρίως με τις συνειδητοποιήσεις που θα έχεις κάνει. Για όλα όσα έχεις, για τους ανθρώπους που λατρεύεις, για τη ζωή σου που είναι τελικά πιο πολύχρωμη απ’ όσο είχες φανταστεί μέχρι τώρα.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Να Αντικαταστήσεις Μια Κακιά Συνήθεια Με Μια Καλή

Η Σιωπή Δεν Είναι (Πάντα) Χρυσός