Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Για ποιους λόγους σου έχουν δημιουργηθεί ενοχές.
-Τι μπορείς να βάλεις για να σταματήσεις να σκέφτεσαι αρνητικά.


 Η ενοχή αποτελεί ένα συναίσθημα που κυριεύσει συχνά κάποιους από εμάς και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας διότι μπορεί να την κατευθύνει και να την ελέγχει. Γι΄αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να μάθεις να την αντιμετωπίζεις.  

Ποια είναι το κύριο “συστατικό” της ενοχής;

Η έντονη ανάγκη που έχουν κάποιοι να ευχαριστούν τους άλλους. Ένα άτομο με έντονη αυτή την ανάγκη  θα τρέχει διαρκώς να ικανοποιήσει τους πάντες. Κάποιες φορές δε θα μπορεί να τους ικανοποιήσει όλους και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να έρθει αντιμέτωπος με μια δυσάρεστη κριτική και με ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, η ανάγκη πολλών ανθρώπων να ευχαριστούν τους άλλους τείνει να σχετίζεται με ζητήματα αυτοεκτίμησης.

Άτομα που θέλουν να ευχαριστούν συνέχεια τους άλλους είναι πολύ πιθανό να πιστεύουν ενδόμυχα ότι αν είναι πάντα δεκτικοί φροντίζοντας να ικανοποιούν τους άλλους, θα εισπράξουν πιο εύκολα την αποδοχή τους. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς μάλιστα μπορεί να μπερδεύουν την τάση τους να ευχαριστούν τους άλλους, με την καλοσύνη.

Έτσι όταν προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να αρνηθούν μια χάρη σε κάποιον, σκέφτονται ότι δεν θέλουν να δείξουν ότι είναι εγωιστές κι ότι προτιμούν να είναι μόνο καλοί χαρακτήρες. Συνεπώς, επιτρέπουν στους άλλους να τους εκμεταλλεύονται, γεγονός το οποίο είναι λογικό να οδηγεί σε προβλήματα.

Από που ξεκινούν όλα;

Σημαντικό ρόλο παίζει η παιδική μας ηλικία καθώς πολλοί έχουμε μεγαλώσει σε πολύ αυστηρά πλαίσια τα οποία βασίζονται σε κοινωνικά στερεότυπα και «πρέπει» που οφείλουμε να ακολουθούμε στη ζωή μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουμε μεγάλη ανάγκη να ικανοποιούμε τους άλλους και κατά συνέπεια να νιώθουμε  ενοχές για οτιδήποτε συμβαίνει. Η οικογένεια, οι φίλοι, η κοινωνία, η θρησκεία ή και η δουλειά μας, συνειδητά ή ασυνείδητα μας εκπαιδεύουν να νιώθουμε ένοχοι για συγκεκριμένους τρόπους σκέψεις ή συμπεριφορές.

Τα βήματα για να απαλλαγείς  από τις καταστροφικές ενοχές

Κάποιες φορές είναι θεμιτό και λειτουργικό να νιώθεις ενοχές επειδή για παράδειγμα έβλαψες κάποιον ή έκανες κάποιο ποινικό αδίκημα. Σημαίνει ότι έχεις συνείδηση και αντιλαμβάνεσαι τον αντίκτυπο των πράξεων σου και δεν τις ξανακάνεις. 

Αν ανήκεις όμως στην κατηγορία των ανθρώπων που νιώθουν ενοχές επειδή δεν ήταν συνεπείς στα «πρέπει», τότε θα πρέπει να διαχειριστείς αυτή την κατάσταση, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

1. Συγχώρεσε τον εαυτό σου.

2. Κάνε κάτι που δεν σου δημιουργεί ενοχές.

3. Προσπάθησε να καταλάβεις για ποιο πράγμα νιώθεις ενοχές.

4. Όταν νιώθεις ενοχές, δεν σημαίνει ότι πάντα κάνεις κάτι λάθος.

5. Αν θεωρείς ότι έκανες κάτι λάθος προσπάθησε να το διορθώσεις.

6. Μάθε να λες όχι.

7. Καλλιέργησε την διεκδικητική συμπεριφορά.

Τα πιο πάνω βήματα δεν είναι τόσο απλά. Το καθένα από αυτά απαιτεί την πρέπουσα δέσμευση από εσένα. Αξίζει όμως τον κόπο να βαδίσεις το δρόμο που θα σε απαλλάξει από τις ενοχές αν θες μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

Διάβασε ακόμα:

Πώς θα διώξεις τις αρνητικές σκέψεις

Γιατί δεν πρέπει ν’ απαντάς “είμαι καλά” ενώ δεν είσαι

Author(s)

  • Χρήστος Θεοδωρόπουλος

    Σύμβουλος ψυχικής υγείας / Life Coach

    Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος ασχολείται με τη συμβουλευτική, την προσωπική ανάπτυξη και το Life & business coaching .