Μπορεί να βλέπεις τους Έλληνες με ένα smartphone στα χέρια ή ένα laptop στην αγκαλιά αλλά μην νομίζεις ότι το «έχουν» τελικά με την τεχνολογία. Η Ελλάδα είναι 26η ανάμεσα στις 28 χώρες της ΕΕ σε ψηφιακές δεξιότητες σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή DESI Digital Economy and SocietyIndex 2019. Δηλαδή μία από τις πιο χαμηλές στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο 46% των πολιτών μεταξύ 16-74 έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 57%. Μόνο 22% έχουν πιο εξελιγμένες ψηφιακές δεξιότητες που ξεπερνούν τις βασικές γνώσεις ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 31%. Τέλος ένα 31% δεν έχουν καθόλου ψηφιακές δεξιότητες ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην E.E. είναι 17%.

Eίναι κακό αυτό;  Μάλλον ναι. Η τεχνολογία έχει πλέον μεταμορφώσει ριζικά το εργασιακό τοπίο σε παγκόσμιο επίπεδο και ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιτάσσει την απόκτηση νέων, πιο σύγχρονων δεξιοτήτων, για όσους θέλουν να ξεχωρίσουν και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.

Αυτό είναι ο λόγος που ο Όμιλος Νovartis συνεχίζει το Πρόγραμμα Eταιρικής Υπευθυνότητας «Ανοιχτά Φτερά». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στηρίζει την εκπαίδευση των νέων στα ψηφιακά μέσα, μέσω του προγράμματος «Digital Skills». Στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη και την καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, δίνοντάς τους περισσότερες εργασιακές ευκαιρίες. 

Πρόγραμμα upskilling για νέους

Το πρόγραμμα «Digital Skills» προσφέρει σε 300 νέους και νέες τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες μέσα από ένα δωρεάν καινοτομικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, ώστε να εφοδιαστούν με τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις και να προετοιμαστούν για την αγορά εργασίας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιτάσσει την απόκτηση νέων, πιο σύγχρονων δεξιοτήτων, για όσους θέλουν να ξεχωρίσουν και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.

Αυτή τη χρονιά μάλιστα ο Όμιλος Νovartis συνεχίζει το Πρόγραμμα Eταιρικής Υπευθυνότητας «Ανοιχτά Φτερά»σε συνεργασία με το Found.ation.To Found.ation είναι μια κορυφαία πλατφόρμα τεχνολογίας και καινοτομίας στην ΝΑ Ευρώπη, ενεργώντας ως κόμβος για startups, ως επιταχυντής ψηφιακού μετασχηματισμού για επιχειρήσεις και ως τεχνολογική εκπαιδευτική κυψέλη. 

Βοηθά και εκπαιδεύει ανθρώπους και εταιρείες στην ψηφιακή νοοτροπία, τις τεχνολογικές πλατφόρμες και εργαλεία, παρέχοντάς τους τις δεξιότητες που θα τους χρησιμεύσουν στο μέλλον και δημιουργώντας μια δεξαμενή ταλέντων με νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Συνδέει εταιρείες, startups και νέα ταλέντα σε ένα οικοσύστημα επιχειρηματικότητας. 

Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του Found.ation στην υλοποίηση άρτιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων ψηφιακού μετασχηματισμού, οι δύο οργανισμοί επιχειρούν να συμβάλλουν στην εξάλειψη του ψηφιακού αναλφαβητισμού των νέων της χώρας. 

Διάβασε ακόμα:

Κάνε Την Τεχνολογία Σύμμαχο

Η Τεχνολογία Είναι Εργαλείο. Η Λύση Είσαι Εσύ