Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς κινούνται τα σταγονίδια.
-Για ποιο σκοπό έχουν σχεδιαστεί οι μάσκες με βαλβίδες.


Βασισμένοι στην έλλειψη άνεσης των κανονικών μασκών προσώπου, μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ασπίδες ενώ άλλοι στρέφονται στις μάσκες με βαλβίδες εκπνοής που διευκολύνουν την αναπνοή. Τώρα, μια νέα έρευνα που βασίζεται σε μια εργαστηριακή προσομοίωση, φέρνει στο προσκήνιο πόσο αναποτελεσματικές είναι και οι δύο στον περιορισμό του ιού.

Οι ασπίδες προσώπου

Οι ασπίδες προσώπου θεωρήθηκαν μια πιθανή εναλλακτική σε ένα άρθρο στο  Journal of the American Medical Association (JAMA) και σε άλλα δημοφιλή άρθρα. “Εκπλαγήκαμε όταν το είπαν αυτό,” αναφέρει ο Siddhartha Verma, PhD, επίκουρος καθηγητής μηχανολογίας στο Florida Atlantic University και μέλος της ερευνητικής ομάδας των οπτικοποιήσεων.

Ο Verma και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν ψεύτικο βήχα και φτέρνισμα για να δείξουν πώς λειτουργούν τα πράγματα. Τα σταγονίδια εμποδίζονται από την ασπίδα, αλλά μικρότερα σταγονίδια, τα αερολύματα, που μένουν στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα σε χώρους με κακό εξαερισμό, ξεφεύγουν από την ασπίδα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο στο περιοδικό Physics of Fluids, απαθανάτισε την εκπομπή σε εικόνες και βίντεο, αλλά δεν τις ποσοτικοποίησε, οπότε μια άμεση σύγκριση μεταξύ των μασκών δεν είναι δυνατή. Η ιδέα στην προώθηση των ασπίδων συνίσταται στο ότι τις φοράνε οι γιατροί και οι νοσοκόμες, είναι πιο βολικές και οι άνθρωποι δε χρειάζεται να τις μετακινήσουν για να μιλήσουν. Ωστόσο, οι γιατροί και οι νοσοκόμες δεν τις χρησιμοποιούν μόνες τους, αλλά σε συνδυασμό με κανονικές μάσκες, εξηγεί ο Verma. Ο κύριος στόχος της ασπίδας είναι να εμποδίζει τα σταγονίδια του ασθενούς και να προστατεύει τα μάτια αυτού που τη φοράει, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην προστασία των άλλων ανθρώπων όταν τη φορά ένα μη μολυσμένο άτομο.

Οι υποστηρικτές των ασπίδων αναφέρουν μια έρευνα του 2014 που αποκάλυψε ότι ένας σημαντικός αριθμός σταγονιδίων από το βήχα μπορεί να μειωθεί από μια ασπίδα. Αλλά ο κίνδυνος ένα κοντινό άτομο να εισπνεύσει τα σταγονίδια μειώνεται μόνο κατά 23%, συμπέρανε η έρευνα. “Οι ασπίδες προσώπου προσφέρουν ένα χρήσιμο συμπλήρωμα για τους εργαζομένους που φροντίζουν ασθενείς με αναπνευστικές μολύνσεις,” κατέληξαν οι επιστήμονες. “Ωστόσο, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο” για τις κανονικές μάσκες. 

Οι μάσκες με βαλβίδες

Οι μάσκες με βαλβίδες εκπνοής, αν τις φορέσει ένα μολυσμένο άτομο, δεν είναι αποτελεσματικές στην προστασία των άλλων, αποδεικνύουν στις προσομοιώσεις ο Verma και οι συνάδελφοί του. To U.S. Centers for Disease Control and Prevention συμφωνεί. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Οι μάσκες με βαλβίδες, που διευκολύνουν την αναπνοή και μειώνουν τη συσσώρευση υγρασίας, είναι σχεδιασμένες να εμποδίζουν τη σκόνη, τα χημικά και άλλα σωματίδια, αλλά δεν είναι σχεδιασμένες να φιλτράρουν ό,τι βγαίνει προς τα έξω.

Το συμπέρασμα

Οι μάσκες προσώπου (οι χειρουργικές και N95), και λιγότερο οι χειροποίητες υφασμάτινες μάσκες συμβάλλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Αν φορεθούν σωστά, αποτελούν ένα αποτελεσματικό στρώμα προστασίας, κυρίως με σκοπό να προστατεύσουν τους άλλους και πρέπει να συνδυαστούν με την αποφυγή των συγκεντρώσεων, τη διατήρηση των αποστάσεων και το καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών.

Διάβασε ακόμα:

COVID-19: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται

COVID – 19: Πώς οι συνήθειές μας θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε υγιείς

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.