Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες είναι οι πιο συχνές μακροχρόνιες επιπτώσεις του ιού.
-Ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο ακόμα.


Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων σε όλον τον κόσμο που επιβίωσαν από την Covid-19, αλλά διαπιστώνουν την ύπαρξη επίμονων συμπτωμάτων που διαρκούν εβδομάδες ή μήνες, ή ακόμα και νέες επιπτώσεις, όπως η απώλεια μαλλιών, που δεν εμφανίζονται παρά μόνο αφού έχουν ξεπεράσει τον ιό. Αποκαλούνται long-haulers. Η εμπειρία τους δεν μπορεί να κατανοηθεί επαρκώς από την ιατρική κοινότητα και συχνά θεωρείται ψυχολογικό ζήτημα, γράφει η επιδημιολόγος και επιζώσα του κορονοϊού, Gage Witvliet, PhD, σε ένα άρθρο στο The Conversation. Αλλά οι πόνοι και οι δυσκολίες είναι πραγματικοί, σύμφωνα με την Witvliet, που πέρασε τον ιό πριν 4 μήνες και τώρα πάσχει από εμβοή, πόνο στο στήθος και ταχυκαρδία.  

98 μακροχρόνιες επιπτώσεις

Μία νέα έρευνα 1.567 long-haulers τώρα δείχνει πόσο ποικίλα είναι αυτά τα μακροχρόνια συμπτώματα, από λύπη και θολή όραση, μέχρι διάρροια και πόνους στις αρθρώσεις. Ακολουθούν τα 10 πιο συχνά και το ποσοστό των ανθρώπων που τα αναφέρει:

-100% εξάντληση
-66,8% πόνο στους μυς και στο σώμα
-65,1% δυσκολία στην αναπνοή
-59% δυσκολία συγκέντρωσης
-58,5% ανικανότητα άσκησης
-57,6% πονοκέφαλος
-49,9% δυσκολία στον ύπνο
-47,6% άγχος
-45,6% προβλήματα μνήμης
-41,9% ίλιγγος

Η έρευνα, που περιλαμβάνει αυτοναφερόμενα συμπτώματα μετά την Covid, δημιουργήθηκε από μια ομάδα στο Facebook το Survivor Corps, που αποσκοπούσε στην ενημέρωση των long-haulers και τη σύνδεσή τους με ιατρικές και ερευνητικές κοινότητες. Τα ευρήματα αναλύθηκαν και παρουσιάστηκαν από την Natalie Lambert, PhD, επίκουρη καθηγήτρια και ερευνήτρια στην ιατρική στο Indiana University και από την Wendy Chung, MD, ειδική στην νευροανάπτυξη στο Columbia University Irving Medical Center. Η έρευνά τους δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί, ούτε δημοσιευτεί, αλλά τα ευρήματα συμπίπτουν με άλλα επιστημονικά ευρήματα. 

Σε γενικές γραμμές, όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα σημείωσαν 98 διαφορετικές επιπτώσεις, πολύ περισσότερα από τα συνηθισμένα συμπτώματα που το U.S. Centers for Disease Control and Prevention καταγράφει ως πιθανά σημάδια ότι ένα άτομο έχει την ασθένεια. Πολλά από τα προβλήματα είναι επιβλαβή: εμβοή, κράμπες, μυοψία, βραδινός ιδρώτας, πόνος στα χέρια και στα πόδια. Το ένα τέταρτο των επιπτώσεων περιλαμβάνει πόνο. “Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι τα συμπτώματα στον εγκέφαλο, σε ολόκληρο το σώμα, στα μάτια και το δέρμα είναι συχνά για αυτούς που αναρρώνουν από Covid-19,” υποστηρίζουν οι ερευνητές. 

“Περιμέναμε να δούμε πολλές μακροχρόνιες βλάβες” 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η Covid-19 μολύνει πολύ περισσότερο το αναπνευστικό σύστημα. Στο τέλος της άνοιξης, γνωρίζαμε ότι ο ιός επηρεάζει το σώμα από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, πρήζοντας τον εγκέφαλο και θέτοντας σε κίνδυνο πολλά από τα όργανα του σώματος. Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η Covid-19 μπορεί να μολύνει τον θυρεοειδή αδένα, προκαλώντας υπερβολική απελευθέρωση ορμόνης. 

Και καθώς ο χρόνος περνά, έρευνες έχουν αρχίσει να εστιάζουν στις εν δυνάμει μακροχρόνιες επιπτώσεις. Εικόνες που λήφθηκαν 10 εβδομάδες μετά την μόλυνση ανθρώπων από κορονοϊό αποκάλυψαν ότι οι 78 από τις 100 είχαν κάποια μορφή φλεγμονής ή άλλες ανωμαλίες, ακόμα κι αν οι άνθρωποι δεν είχαν προηγουμένως καρδιοαγγειακές παθήσεις, ανέφεραν οι ερευνητές τον Ιούλιο στο περιοδικό JAMA Cardiology.

“Αναμέναμε να δούμε πολλές μακροχρόνιες βλάβες από τον κορονοϊό: μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων, μειωμένη ικανότητα για άσκηση,” αναφέρει ο Ali Gholamrezanezhad, ραδιολόγος στο Keck School of Medicine στο University of Southern California. “Χρειάζεται να περάσουν μήνες ακόμα και χρόνος για να προσδιορίσουμε αν υπάρχουν μακροχρόνιες, καταστροφικές συνέπειες εξαιτίας του ιού.”

Υπάρχουν επίσης και περίεργες συνέπειες. Πέρα από τον επίμονο πόνο, εκατοντάδες επιζώντες της Covid-19 βιώνουν απώλεια μαλλιών. “Βλέπουμε ασθενείς που είχαν τον ιό 2-3 μήνες πριν και τώρα χάνουν τα μαλλιά τους,” αναφέρει ο Shilpi Khetarpal, MD, δερματολόγος στο Cleveland Clinic. Αν και ο Khetarpal αναφέρει ότι οι επιπτώσεις μάλλον θα είναι προσωρινές.

Οι απαντήσεις θα έρθουν με τους μήνες ή τα χρόνια

Η Covid-19 δεν είναι ο μόνος ιός που προκαλεί χρόνια συμπτώματα. Η πολιομυελίτιδα προκαλεί ήπιο κρυολόγημα ή συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης. Αλλά σε περίπου το 1% των περιπτώσεων πλήττει το νευρολογικό σύστημα και μπορεί να αφήσει ένα άτομο μερικώς παράλυτο. Ο ιός Epstein-Barr και ο ιός του έρπητα φημολογούνται ότι μπορούν να προκαλέσουν το σύνδρομο της χρόνιας εξάντλησης, αλλά οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι.

Με δεδομένο ότι η παρούσα πανδημία υπάρχει μερικούς μήνες, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν οποιαδήποτε από αυτές τις μεταγενέστερες επιπτώσεις θα γίνουν προβλήματα ζωής. “Θα χρειαστεί να περάσουν μήνες ή χρόνια για να καθορίσουμε αν υπάρχουν μακροχρόνιες, καταστροφικές συνέπειες, εξαιτίας της μόλυνσης,” υποστηρίζει ο Dr. Anthony Fauci, διευθυντής του National Institute of Allergy and Infectious Disease. “Δεν το ξέρουμε ακόμα. Δεν είχαμε αρκετό χρόνο.” Αυτό αφήνει τους επιζώντες, όπως την Witvliet, την επιδημιολόγο, σε ένα μετέωρο στάδιο, προσπαθώντας να ξεκουραστεί, ενώ αναρωτιέται αν οι πονοκέφαλοί της, η ομίχλη του εγκεφάλου και η υπερβολική κούραση θα περάσουν.

Διάβασε ακόμα:

COVID-19: Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι ασπίδες προσώπου και οι μάσκες με βαλβίδα δεν είναι αξιόπιστες

COVID-19: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.