Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς η φύση είναι το γιατρικό του άγχους.
–Με ποιον τρόπο μπορείς να ωφεληθείς και εσύ.


Ένας περίπατος 20 λεπτών στη φύση μπορεί να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις το άγχος σου. Αυτό έδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology και μάλιστα αναφέρει ότι η φύση είναι κυριολεκτικά φάρμακο.

«Ξέραμε ότι το να βρίσκεσαι στη φύση μειώνει γενικά τα επίπεδα άγχους αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν ήξερε πόσος χρόνος χρειάζεται», λέει η MaryCarol Hunter, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και επικεφαλής της έρευνας.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι για να απελευθερωθεί η κορτιζόλη, η ορμόνη του οργανισμού μας που καταπολεμά το άγχος χρειάζονται μόνο 20 με 30 λεπτά επαφής με την φύση, συμπληρώνει.

Το γιατρικό που έρχεται από τη φύση

Τα «Nature pills» όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη επαφή με την φύση για την καταπολέμηση του άγχους, είναι ένα δωρεάν γιατρικό στην δύσκολη καθημερινότητά μας. Για να αποδείξουν την θεωρία τους, η Hunter και οι συνάδερφοί της έκαναν ένα απλό πείραμα.

Σε διάρκεια 8 εβδομάδων, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κάνουν ένα περίπατο στην φύση για 10 λεπτά, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδες. Τα επίπεδα της κορτιζόλης, τα καταμετρούσαν με δείγμα από το σάλιο τους πριν και μετά την διάρκεια της βόλτας, κάθε 2 εβδομάδες.

«Οι συμμετέχοντες διάλεγαν μόνοι τους που θα πήγαιναν, πότε αλλά και πόση ώρα και μάλιστα πολλοί από αυτούς είπαν ότι η επαφή με την φύση τους βοήθησε αμέσως. Μάλιστα τους συμβούλεψαν το εξής: Ο περίπατος να γίνει την μέρα, χωρίς κινητά και χωρίς διαδίκτυο, χωρίς συζητήσεις στο τηλέφωνο, κοινώς χωρίς κάτι που θα τους αποσπούσε την προσοχή», εξηγεί η Hunter και συνεχίζει λέγοντας:

«Το να μην έχουμε ορίσει διάρκεια στην βόλτα μας βοήθησε ώστε να βρούμε πόση ώρα τελικά χρειάζεται για να έχουμε αποτελέσματα. Μάλιστα, για να το κάνουμε πιο εύκολο και για εκείνους που είχαν πολύ δύσκολο πρόγραμμα, λάβαμε υπόψιν μας και άλλες παραμέτρους.» «Παρατηρούσαμε την διαφορά στα επίπεδα στρες με το να έχουμε 4 δείγματα κορτιζόλης ανά φορά. Όσο μάλιστα πέρναγε η ώρα και κυλούσε η μέρα τους, ακόμα και εκείνοι που είχαν δύσκολο πρόγραμμα έβλεπαν μείωση».

Η φύση θα μας γιατρέψει

Η έρευνα έδειξε ότι 20 λεπτά ήταν αρκετά για να πέσει η κορτιζόλη στον οργανισμό όσων συμμετείχαν αλλά εκείνοι που περπατούσαν στο πάρκο για 30 λεπτά, είδαν θεαματικά αποτελέσματα. Μάλιστα η κορτιζόλη συνέχιζε να πέφτει ακόμα και πολύ μετά την βόλτα τους.

«Η έρευνά μας ήταν η πρώτη που απέδειξε τα οφέλη της επαφής με την φύση στην καθημερινή μας ζωή και στην καριέρα μας και στο πόσο ευεργετικά δρα στην καταπολέμηση του στρες που νιώθουμε», αναφέρει η Hunter, η οποία ελπίζει η έρευνά της να παρακινήσει ανθρώπους ανά τον κόσμο να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

«Το πείραμά μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή φυσικής κατάστασης. Όλοι μπορούν να δοκιμάσουν και να προσαρμόσουν τα αποτελέσματα στα δικά τους μέτρα ώστε να ωφεληθούν», καταλήγει.

Διάβασε ακόμα:

Βελτίωσε Την Πνευματική Σου Υγεία Με Τη Δύναμη Της Φύσης

Ένας μοναχός εξηγεί πώς η επαφή με τη φύση μπορεί να αλλάξει την κοσμοθεωρία σου

Author(s)

  • MaryCarol Hunter

    Καθηγήτρια Περιβαντολλογίας

    Η MaryCarol Hunter είναι καθηγήτρια περιβαντολλογίας στο πανεπιστήμιο του Michigan.