Φτάνοντας σε μία ηλικία, όλα τα γενέθλια αποτελούν μία ευκαιρία για ενδοσκόπηση. Και αυτό ακριβώς κάνω κι εγώ σήμερα, στα 71α γενέθλιά μου. Είναι το παράδοξο της ηλικίας ότι όσο μεγαλώνουμε, έχουμε τόσα πολλά για να “κοιτάξουμε πίσω” και ακόμα περισσότερα για να περιμένουμε στο μέλλον. Και αυτό ακριβώς σκέφτομαι φέτος – πως έχουμε περισσότερο χρόνο από όσο νομίζουμε για να συνειδητοποιήσουμε τα όνειρα μας και να φτιάξουμε τις ζωές που πραγματικά θέλουμε.

Αυτή είναι μία αλήθεοα που δεν είναι εύκολο να την συνειδητοποιήσει κανείς σε μία κοινωνία που αντιμετωπίζει το γήρας σαν μία ασθένεια που θα πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος. Η Αμερική είναι μία χώρα νεαρή σε ηλικία που διαρκώς βιάζεται. Και όλοι νομίζουν ότι πρέπει να έχουμε καταφέρει τα πάντα μέχρι την ηλικία των 30. Υπάρχουν αμέτρητες λίστες με επιτυχημένους εικοσάρηδες και τριαντάρηδες. Απορώ γιατί δεν υπάρχουν και λίστες με επιτυχημένους κάτω των 5 ετών!

Ομολογώ ότι ήμουνα πολύ τυχερή όμως, γιατί μεγάλωσα σε μία χώρα πιο “μεγάλη σε ηλικία”, όπου κυριαρχεί η άποψη πως η σοφία έρχεται με τα χρόνια. Και αυτά που έχω μάθει μεγαλώνοντας είναι πως πράγματι μεγαλώνοντας, συλλέγεις εμπειρίες. Αυτό σίγουρα ισχύει στην περίπτωσή μου. Ίδρυσα την πρώτη μου εταιρεία στα 55 και συνέχισα να την εξελίσσω μέχρι τα 60. Ίδρυσα την δεύτερη εταιρεία μου στα 66 – ένα χρόνο μετά την ηλικία που θα έπρεπε να είχα βγει στη σύνταξη. Και τώρα, στα 71, ηγούμαι μίας εταρείας που πέτυχε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 80 εκατομμυρίων δολαρίων από τους Kleiner Perkins και Owl Ventures. Δουλεύω με πολλούς τρομερούς τριαντάρηδες κάνοντας παράλληλα την πιο ουσιαστική και γεμάτη νόημα δουλειά της ζωής μου. Και με αυτήν την αύξηση κεφαλαίου είμαστε σε θέση να εξελιχθούμε ακόμα περισσότερο και να αυξήσουμε τον αντίκτυπο της αποστολής μας να τερματίσουμε την επιδημία του στρες και της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Η ευεξία και η ανθεκτικότητα συνδέονται με την πραγματοποίηση των ονείρων σου. Με ποιον τρόπο; Όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας και έχουμε χρόνο για αποφόρτιση και αναζωογόνηση, τότε μπορούμε να χαιρόμαστε και να απολαμβάνουμε το ταξίδι της ζωής μας δημιουργώντας διαρκώς νέες εμπειρίες. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Richard Branson, που λίγο πριν τα 71α γενέθλια του, έγραψε ιστορία πραγματοποιώντας ένα ταξίδι στο διάστημα.

Σε πρόσφατο άρθρο, ο Jonathan Burton μιλάει για την “επανάσταση του γκρι” (“gray revolution”) και αναφέρεται σε εταιρείες που συνειδητοποιούν την αξία των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζόμενων. Και αυτό συμβαίνει λόγω της “επανάστασης” που έχει συμβεί και στον τρόπο σκέψης αναφορικά με την υγεία και την ευεξία. Όπως σημειώνει ο Burton, ίσως δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές όσο θα νομίζαμε ανάμεσα σε έναν μεγαλύτερο σε ηλικία εργαζόμενο και σε έναν που μόλις ξεκινάει την καριέρα του: “για παράδειγμα σήμερα ένας 55αρης εργαζόμενος θα μπορούσε να παραμείνει σε μία εταιρεία για άλλα 25 χρόνια”.

Το 90% των προβλημάτων υγείας, συνδέονται με τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Επομένως, το αν θα καταφέρουμε να είμαστε υγιείς μεγαλώνοντας, εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Και όπως σημειώνει και η Linda Fried, Διευθύντρια του Columbia University’s Aging Center: “η υγεία ξεκλειδώνει τις δυνατότητες των μεγαλύτερων σε ηλικία ενηλίκων να προσφέρουν στην κοινωνία”. Αυτή η αλλαγή του τρόπου σκέψης, δημιουργεί νέες ευκαιρίες τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις εταιρείες. Ποτέ ξανά στο παραλθόν δεν είχαμε κάτι τέτοιο και ακόμα δεν μπορούμε να το εκτιμήσουμε”.

Μπορούμε να έχουμε μία μεγάλη “επιφοίτηση” / ιδέα / έμπευση στην ενήλικη ζωή μας. Στα 56 μου, λιγότερο 2 χρόνια αφού ίδρυσα την The Huffington Post, κατέρρευσα από επαγγελματική εξουθένωση. Οι αλλαγές που έκανα τον επόμενο χρόνο στον τρόπο που ζω και εργάζομαι, ήταν εκείνες που με οδήγησαν στην ίδρυση της Thrive Global. 

Όταν λοιπόν έρχεται η ώρα να “βγούμε στη σύνταξη”, δεν χρειάζεται να αποσυρθούμε, να υποχωρήσουμε, να απομονωθούμε και να παραιτηθούμε. Αν φροντίσουμε τον εαυτό μας, βάλουμε την ευεξία μας σε προτεραιότητα, μπορούμε να μετατρέψουμε τα χρόνια αυτά, σε χρόνια ωρίμανσης και εξέλιξης – είτε προσωπικής, είτε επαγγελματικής, είτε και τα δύο.

Επομένως, ας αποβάλλουμε κάποια στιγμή όλη αυτήν την πίεση ότι πρέπει να καταφέρουμε τα πάντα στα 30, ή τα 40 , ή στην όποια ηλικία. Και ας έχουμε στο μυαλό μας πως όταν αφιερώνουμε χρόνο αποφόρτισης στον εαυτό μας, όταν φορτίζουμε τις μπαταρίες μας και μπορούμε να αισθανθούμε χαρά και ευγνωμοσύνη στην καθημερινότητά μας, αντί να πιέζουμε τον εαυτό μας για οποιαδήποτε προθεσμία, θα είμαστε σε θέση να συνειδητοποιήσουμε τα όνειρά μας και να μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε.

Διάβασε ακόμα:

Το μέλλον της υγείας μας καλεί να πάμε κόντρα στο ρεύμα

Αμεσότητα με ενσυναίσθηση: Η πολιτιστική αξία που αποτελεί το υπέρτατο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Author(s)

  • Arianna Huffington

    Ιδρύτρια του Thrive Global

    Η Arianna Huffington είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας 15 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων best seller “Thrive” και “The Sleep Revolution”. Το 2005 δημιούργησε την Huffington Post, ένα site που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το 2016, αποχώρησε από την Huffington Post για να ιδρύσει το Thrive Global, με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε. Έχει ανακηρυχθεί από το Time Magazine και το Forbes ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.