“Να σε πάρω μία αγκαλιά;”, μου είπε σήμερα το πρωί η αγαπημένη συνάδελφος και φίλη, Φλώρα Κασσαβέτη, από το διπλανό γραφείο την ώρα που και οι δύο ήμασταν απασχολημένες με δεκάδες υποχρεώσεις και εκκρεμότητες. «Να με πάρεις, αλλά γιατί; Τι έκανα;» «Τίποτα δεν έκανες απλώς σήμερα είναι Παγκόσμια Μέρα Αγκαλιάς και θέλω να μοιραστούμε μια αγκαλιά, θα μας κάνει καλό!»

Και έτσι και έγινε. Εκεί ανάμεσα σε χαρτιά, σημειώσεις, τηλέφωνα, άγχη και ατελείωτα πράγματα που έπρεπε να γίνουν άμεσα, χαρίσαμε η μία στην άλλη μια αγκαλιά. Και ήταν πραγματικά πολύ όμορφο αυτό που ένιωσα, καθώς μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα χαμογελούσα, ένιωθα πιο ήρεμη και πιο ευδιάθετη να συνεχίσω τη δουλειά μου. 

«Χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, οκτώ αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και δώδεκα αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε», έχει πει η αμερικανίδα συγγραφέας και ψυχοθεραπεύτρια Virginia Satir επιβεβαιώνοντας πολυάριθμες μελέτες που αποδεικνύουν πως η αγκαλιά έχει ευεργετικές ιδιότητες τόσο στην ψυχική όσο και στο σωματική μας υγεία. Γιατί η ωκυτοκίνη, η ορμόνη που εκκρίνεται όταν αγκαλιαζόμαστε, ενισχύει το ανοσοποιητικό,  μειώνει την αρτηριακή πίεση και τους σωματικούς πόνους ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις ορμόνες του στρες, διώχνει τους φόβους και την ένταση, καταπολεμά την κούραση και μας χαρίζει αισθήματα ασφάλειας, εμπιστοσύνης, δύναμης και αισιοδοξίας. 

Μόλις 10 δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να ανασάνουμε με ανακούφιση, να χαμογελάσουμε χωρίς ιδιαίτερο λόγο και να κάνουμε restart. 

Γιατί τελικά κάποιες φορές οι λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μπορεί να είναι πολύ απλές αρκεί να το τολμήσουμε. Χάρισε λοιπόν γενναιόδωρα την αγκαλιά σου σε όσους αγαπάς, πες σ’ αγαπώ, μου λείπεις και είμαι εδώ για σένα και δέξου αντίστοιχα τη δική τους υποστήριξη και θετική ενέργεια. Δεν κοστίζει τίποτα και κάνει καλό! Περισσότερο από όσο φαντάζεσαι.

Διάβασε ακόμα:

Να Αγκαλιάσεις ή Να Μην Αγκαλιάσεις;

Το Μυστικό Για Να Γίνεις Πιο Χαρούμενος Εσύ Και Οι Γύρω Σου Είναι Στα Χέρια Σου!

Author(s)