Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάς το νερό όταν είσαι άρρωστος.
-Πότε πρέπει να αφήσεις στην άκρη την άσκηση.


Αναρωτιέσαι τι να κάνεις όταν νιώθεις τα πρώτα συμπτώματα κρυολογήματος να σε περιτριγυρίζουν; Να επιστρέψεις σπίτι και να χωθείς κάτω από τα παπλώματα; Ή μήπως να φορέσεις τη φόρμα και τα αθλητικά σου και να βάλεις πλώρη για το γυμναστήριο; Αν συνεχίσεις την ρουτίνα της άσκησής σου την περίοδο που σε έχει χτυπήσει κάποια ίωση θα αναρρώσεις πιο γρήγορα; Ή μήπως κινδυνεύεις να εξαντλήσεις τον οργανισμό σου και να χειροτερεύσεις;

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πρότινος η βασική σύσταση των περισσότερων γιατρών ήταν κάποιος που είναι άρρωστος ή εκδηλώνει τα πρώτα συμπτώματα κρυολογήματος να επιδιώκει την ανάπαυση σε ένα ζεστό περιβάλλον και την κατανάλωση πολλών υγρών. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, η σύσταση αυτή φαίνεται ότι μπορεί να διαφοροποιηθεί. Όταν, λοιπόν μιλάμε για περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος και όχι γρίπης που εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα που δεν συμπεριλαμβάνουν έντονο βήχα, πυρετό, ρίγη ή μυοσκελετικούς πόνους τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάποιος μπορεί να συνεχίσει τη ρουτίνα της γυμναστικής του στα όρια που αισθάνεται καλά να το κάνει.

Έρευνα του Ball State University έδειξε ότι άτομα που συνέχισαν να γυμνάζονται δεν είδαν την κατάσταση της υγείας τους να χειροτερεύει. Ούτε όμως και ανάρρωσαν πιο γρήγορα.

Όπως τονίζει ο Ωτορινολαρυγγολόγος Γεώργιος Κιοσσές, Επιμελητής Β στο Κέντρο Υγείας Κεραμεικού, αυτό που χρειάζεται να θυμάσαι σε περίπτωση που επιλέξεις να συνεχίσεις την άσκησή σου παρά τα συμπτώματα κρυολογήματος είναι τα εξής:

Μην υπερβάλλεις στη διάρκεια και ένταση της άσκησης
Πιθανόν να χρειαστεί να ασκηθείς λιγότερη ώρα και να ακολουθήσεις μια πιο μέτριας έντασης γυμναστική.

Μην πιέζεις το εαυτό σου να βγάλει σε πέρας το πρόγραμμα Σταμάτησε αν νιώσεις κούραση, εξάντληση ή ζάλη. Θυμήσου ότι το κοινό κρυολόγημα που πλήττει συνήθως το ανώτερο αναπνευστικό (βουλωμένη μύτη, ερεθισμένος λαιμός) δεν σου επιτρέπει να αναπνεύσεις άνετα και γι’ αυτό κουράζεσαι πιο εύκολα.

Φρόντισε οπωσδήποτε για την καλή σου ενυδάτωση – θυμήσου τον κανόνα του 8 για το νερό – την οποία έχεις έτσι κι αλλιώς ανάγκη όταν ασκείσαι αλλά ακόμα περισσότερο όταν έχεις κρυολόγημα.

Σταματά την άσκηση αν δεις ότι τα συμπτώματα του κρυολογήματος να χειροτερεύουν (ξαφνικός βήχας ή επιδείνωσή του, επιδείνωση του μπουκώματος στη μύτη ή εμφάνιση πυρετού) και συμβουλεύσου το γιατρό σου.

Ναι στην εξάσκηση λοιπόν, αλλά χωρίς να φτάνουμε στα άκρα. Η υγεία σου είναι σημαντικότερη από μερικές χαμένες μέρες γυμναστικής, οι οποίες θα γίνουν περισσότερες αν δεν φροντίσεις τον εαυτό σου όπως πρέπει. 

Διάβασε ακόμα:

3 Λόγοι Για Τους Οποίους Η Γυμναστική Είναι Η Καλύτερη Ταχυθεραπεία

Ένας Κορυφαίος Παθολόγος Σου Λέει Τα 5 «ΔΕΝ» Αυτών Που Δεν Αρρωσταίνουν Συχνά 

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.