Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να απολαύσεις όσο πιο περισσότερο γίνεται τις γιορτές.
-Τι μπορείς να κάνεις για να έρθεις πιο κοντά με την οικογένειά σου.


Οι γιορτές των Χριστουγέννων περικλείουν αμφιθυμικά συναισθήματα για τους περισσότερους ανθρώπους. Αφενός, υπάρχει ο ενθουσιασμός των παιδιών να στολίσουν, να διασκεδάσουν, να χαρούν τις οικογενειακές συγκεντρώσεις κι αφετέρου το άγχος και η έγνοια των ενηλίκων για το πώς θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των περιστάσεων (προετοιμασίες, αγορές, πιο στενή επαφή με συγγενικά πρόσωπα) έχοντας ήδη ένα πολύ γεμάτο καθημερινό πρόγραμμα. Ωστόσο, φέτος οι πηγές του άγχους θα είναι διαφορετικές, καθώς οι περιορισμένες συναθροίσεις θα μας δημιουργήσουν άλλο είδους άγχους και πίεσης. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες σκέψεις που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις ήρεμος και συναισθηματικά συντονισμένος με τους δικούς σου ανθρώπους μέσα στην πανδημία.

Συζήτησε τις οικογενειακές προσδοκίες

Ποιες δραστηριότητες από τις περσινές γιορτές μπορείς ή δεν μπορείς να επαναλάβεις φέτος; Σε ποιες δραστηριότητες ή προσκλήσεις θέλει να συμμετέχει όλη η οικογένεια, ακόμα και εξ αποστάσεως;

Δημιούργησε ένα οικογενειακό εορταστικό ημερολόγιο

Σε αυτό το κάθε μέλος της οικογένειας θα γράφει λόγους για τους οποίους νιώθει χαρά και ευγνωμοσύνη απέναντι στην οικογένειά του αυτές τις γιορτές. Μπορεί να μην έχουμε την Ημέρα των Ευχαριστιών όπως οι Αμερικάνοι, ωστόσο, τα Χριστούγεννα για τους Έλληνες είναι μια γιορτή χαράς και ευγνωμοσύνης. Επωφελήσου.

Σήκω νωρίτερα το πρωί

Έτσι θα έχεις περισσσότερο χρόνο για να βοηθήσεις σε κάτι τα υπόλοιπα μέλη. Αν το κάνει αυτό ο καθένας από την οικογένεια, οι σχέσεις θα τονωθούν χωρίς αμφιβολία.

Δώσε έμφαση στην στιγμές που αξίζουν

Προσπάθησε να αφιερώσεις ποιοτικό χρόνο ακόμη κι αν είναι λίγος στον ή στην σύντροφο και στα παιδιά σου. Έστω στο τέλος της ημέρας ακόμα και 15 λεπτά αν είναι ποιοτικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά πριν την εκπνοή της ημέρας.

Απομάκρυνε τα κινητά τηλέφωνα

Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των γευμάτων, την ώρα που κάνετε μια ωραία συζήτηση ή απολαμβάνετε όλοι μαζί μια δραστηριότητα.

Διοργάνωσε ξεχωριστές βραδιές συναντήσεων

Μπορείς να το κάνεις με κάθε ένα από τα μέλη της οικογένειάς σου (γονείς, μπαμπάς-κόρη, μαμά-γιός κτλ.) επιδιώκοντας να κάνετε κάτι που αρέσει και στους δύο προκειμένου να περάσετε χρόνο μαζί και να το χαρείτε. Μπορείς ακόμα να διοργανώσεις μια βραδιά επιτραπέζιων παιχνιδιών και παίξτε όλοι μαζί.

Βοήθα άλλους ανθρώπους

Επιδιώξτε να το κάνετε αυτό μαζί με ένα σημαντικό σας πρόσωπο. Π.χ. το σύντροφό σας, το παιδί σας, τη μαμά σας. Σκεφτείτε μαζί όλους όσοι μπορεί να έχουν σταθεί λιγότερο τυχεροί και βοηθήστε τους με ρούχα, φαγητό, παιχνίδια.

Συμφιλιώσου με όσα άτομα νιώθεις ότι αδίκησες 

Πες πρώτος συγγνώμη για τα λάθη που μπορεί να έκανες και μελέτησε προσεκτικά τις αντιδράσεις.

Πέρνα και λίγο ατομικό χρόνο

Ασχολήσου με την αγαπημένη σου δραστηριότητα και γέμισε τις μπαταρίες σου. Μ’ αυτόν τον τρόπο ωφελούνται οι σχέσεις όλων σας.

Κάνε τα χατίρια των άλλων

Αυτή την περίοδο του χρόνου, περισσότερο από ποτέ, μπορείς να υποχωρήσεις στις επιθυμίες των άλλων για το πώς θα περάσετε το χρόνο σας. Και φυσικά παρότρυνε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο με σένα. Οι γιορτές είναι μια ευκαιρία να «κακομάθουμε» ο ένας τον άλλον με τη θετική έννοια. Ας ακούσει, λοιπόν, το παιδί σου για εκατοστή φορά τα κάλαντα. Η υποχώρηση πού και πού, εξάλλου, είναι ένας από τους πολλούς τρόπους να δείχνουμε και την αγάπη μας.

Απόλαυσε το «μαζί»

Οι γιορτές έχουν αυτή τη σημασία: να σου υπενθυμίζουν -μεταξύ άλλων- πόσο απαραίτητες είναι οι αναμνήσεις που δημιουργείς στα πλαίσια της οικογένειάς σου και πόση χαρά θα αντλούν όλοι από αυτές.

Και να θυμάσαι!

Όσο περισσότερο επενδύεις στο να περνάς «όμορφο» χρόνο με τους αγαπημένους σου, τόσο λιγότερη ενέργεια και χώρος μένει για διαπληκτισμούς, γκρίνια και μιζέρια. Χρειάζεται να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου συχνά ότι έχεις επιλογή στο πώς θα περάσεις τις γιορτές σου, αλλά και τη ζωή σου γενικότερα. Ας επωφεληθείς λοιπόν από αυτή τη δυνατότητα της επιλογής.

Διάβασε ακόμα:

Πρόσφερε Αγάπη Με Ένα Σου Δώρο

Η Θετική Πλευρά Της Αρνητικής Σκέψης. Υπάρχει;

Author(s)

  • Γεωργία-Πουλημενέα

    Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Γεωργία Πουλημενέα είναι Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής mentalcare.gr και Επιστημονική Συνεργάτης της Νευρολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά. Επίσης εργάζεται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογένειας και Παιδιού του Δήμου Καλλιθέας.