Οι τελευταίοι μήνες ήταν πολύ δύσκολοι στο σπίτι με εμένα να βρίσκομαι συνεχώς ανάμεσα σε αδέρφια και γονείς. Θέλω πραγματικά να περνάω χρόνο με τα αγαπημένα μου πρόσωπα και να τους δείχνω ότι είμαι εκεί για εκείνους, ωστόσο έχω μία πολύ απαιτητική δουλειά και εργάζομαι πραγματικά πολλές ώρες. Πώς μπορώ να είμαι κοντά στους δικούς μου ανθρώπους χωρίς όμως να είμαι κακός στη δουλειά μου;

Φαίνεται ότι έχεις μεγάλη πίεση και για να μπορέσεις να ισορροπήσεις τη δουλειά με την προσωπική ζωή χρειάζεσαι μία αναπροσαρμογή.

Έχεις προσθέσει ένα νέο ρόλο στη λίστα των καθημερινών σου υποχρεώσεων: εκείνο του οικογενειακού μεσολαβητή. Πραγματικά σε καταλαβαίνω. Το να σου επιβάλλουν έναν τέτοιο ρόλο, μπορεί να σε εξουθενώσει συναισθηματικά.

Έχεις δίκιο να ανησυχείς ότι η δουλειά σου ίσως επηρεαστεί, όχι από το χρόνο που αφιερώνεις στην οικογένειά σου, αλλά από τα “οικογενειακά δράματα” που ενδεχομένως βιώνεις χωρίς να τα εξωτερικεύεις, με αποτέλεσμα να επηρεάζεσαι. 

Ξέρεις κάτι όμως; Δεν είσαι ο μόνος. Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που αναλαμβάνουν το ρόλο του πυροσβέστη στην οικογένειά τους. Και κάποιες φορές αυτός ο ρόλος είναι διαχειρίσιμος. Όταν όμως αρχίζει να επηρεάζει τη δουλειά σου, τότε ίσως θα πρέπει να τον εγκαταλείψεις.

Γιατί; Γιατί μπορεί να είναι καταστροφικός για την ευεξία σου. Κακά τα ψέματα. Δεν είσαι σε θέση να πάντα είσαι αντικειμενικός σε ό,τι αφορά στα οικογενειακά θέματα, πολύ απλά γιατί είσαι κι εσύ μέλος αυτής της οικογένειας. Για τέτοιου είδους θέματα υπάρχουν οι ειδικοί. Και εσύ δεν είσαι ένας από αυτούς.

Επομένως τι πρέπει να κάνεις; Να βάλεις όρια στην οικογένειά σου. Δεν εννοώ φυσικά να τους γυρίσεις την πλάτη όταν σε χρειάζονται. Να έχεις όμως έναν δευτερεύοντα και υποστηρικτικό ρόλο. Να τους προσφέρεις τη βοήθεια που χρειάζονται, χωρίς να επηρεάζεις αρνητικά τη ζωή σου. Φρόντισε λοιπόν να προσέχεις τον εαυτό σου. Και αυτό θα βοηθήσει και την οικογένεια σου. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να τους προσφέρεις.

Οι ειδικοί του Thrive δίνουν λύσεις σε όσα σε προβληματίζουν, με στόχο να κάνουν τη ζώη σου καλύτερη. Στείλε κι εσύ τις δικές σου ερωτήσεις στο [email protected].

Διάβασε ακόμα:

Φρόντισε Τον Εαυτό Σου Και Δες Τις Σχέσεις Σου Να Ανθίζουν

8 Σημάδια Που Μαρτυρούν Ότι Ίσως Δεν Έχεις Βρει Την Ισορροπία Προσωπικής Και Επαγγελματικής Ζωής

Author(s)

  • Karen Bridbord

    Ψυχολόγος

    Η Karen Bridbord είναι ψυχολόγος και σύμβουλος επαγγελματικής εξέλιξης.