Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

– Τι φταίει και η σχέση σου περνάει κρίση;
– Τι μπορείς να κάνεις για να την προφυλάξεις


Όπως δεν είναι όλες οι σχέσεις ίδιες, έτσι δεν είναι και όλοι οι χωρισμοί ίδιοι. Όπως όμως όλοι επιθυμούν μια αρμονική σχέση, έτσι κανείς δεν θα ήθελε έναν χωρισμό με συγκρούσεις και εντάσεις. Το ζητούμενο, ωστόσο, όταν οι σκέψεις του χωρισμού έχουν αρχίσει να υπάρχουν είναι να είσαι βέβαιος ότι θέλεις να χωρίσεις.

Τι χρειάζεται να ξέρεις

Η διαδικασία του χωρισμού μπαίνει σε λειτουργία από τη στιγμή που συνάψουμε σχέση με κάποιον. Εν δυνάμει, λοιπόν, όλες οι σχέσεις περιέχουν μέσα την πιθανότητα χωρισμού. Αυτή η πιθανότητα κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών βρίσκεται σε χειμερία νάρκη. Το ζευγάρι διανύει την περίοδο εξιδανίκευσης, την ψευδαίσθηση του ‘’για πάντα’’, την γαλήνη και την ηρεμία πως όλα θα πηγαίνουν καλά.

Η αλήθεια είναι πως αυτή η περίοδος είναι σημαντικό να βιωθεί στο έπακρο, καθώς έτσι έρχεται το ζευγάρι πιο κοντά, δημιουργείται οικειότητα, η σχέση αρχίζει να παίρνει μορφή. Παράλληλα όμως, αυτή η περίοδος είναι υπεύθυνη για την μετέπειτα εξέλιξη και πορεία. Είναι η περίοδος ‘’κατασκευής προσδοκιών’’ όπως συνηθίζω να λέω.

Και συνήθως με βάση αυτές η σχέση κάπως έτσι προχωράει. Με προσδοκίες άλλοτε υψηλές κι άλλοτε πιο χαμηλές. Κι όταν αυτές οι προσδοκίες διαψεύδονται ξεκινούν και οι σκέψεις για χωρισμό.

Εν δυνάμει όλες οι σχέσεις περιέχουν μέσα την πιθανότητα χωρισμού.

Πολλά ζευγάρια προσεγγίζουν τότε το γραφείο του ψυχολόγου με σκοπό είτε να σώσουν τον γάμο ή τη σχέση τους, είτε να βρουν έναν ένθερμο υποστηρικτή της ιδέας του χωρισμού τους. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές που ο ψυχολόγος χρησιμοποιείται και ως διαιτητής των συγκρούσεων ανάμεσα στο ζευγάρι.

Βρες τι πραγματικά φταίει

Πριν οδηγηθεί ο κάθε σύντροφος σε σκέψεις για το αν πρέπει να χωρίσει ή να προσπαθήσει και με ποιο τρόπο να σώσει την σχέση ή να βγει από αυτήν, χρειάζεται να αναλογιστεί πρώτα όλα εκείνα που έχουν οδηγήσει στην απομάκρυνση, στην έλλειψη κατανόησης και στη δυσλειτουργική επικοινωνία. Και ίσως όταν τα προσδιορίσει αυτά να ανακαλύψει ότι υπάρχει τρόπος κάποια από αυτά να διορθωθούν.

Για να βρεις όλα εκείνα τα ‘’γιατί’’ που σου έχουν εμφυτεύσει την ιδέα του χωρισμού στο μυαλό σου, οφείλεις να θέσεις στον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις:

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες ότι είναι προτεραιότητα για σένα ο χρόνος που περνάς με τον σύντροφό σου;

– Πόσο συχνά εκφράζεις τον θαυμασμό σου προς τον σύντροφό σου για όλα αυτά που καταφέρνει;

Όταν βγαίνετε μαζί έξω ή κάθεστε στον καναπέ το βράδυ, πόση ώρα αφιερώνεις στο κινητό σου χωρίς να ανταλλάξεις ούτε μία κουβέντα με τον σύντροφό σου;

Θα σε ενοχλούσε αν στο κρεβάτι κάθε βράδυ πήγαινες μόνος ή ακόμα και αν κοιμόσασταν σε χωριστά κρεβάτια με τον σύντροφό σου;

– Πότε ήταν η τελευταία φορά που υποστήριξες τον σύντροφό σου μπροστά στα παιδιά σου;

Πόσο σημαντική σου είναι η αφή και το χάδι μέσα στη ημέρα; Αγκαλιάζεις πρώτος τον σύντροφό σου ή περιμένεις να σε αγκαλιάσει αυτός;

– Ποια θέματα συνήθιζες να συζητάς παλιότερα με τον σύντροφό σου που πλέον δεν τα συζητάς;

Ποια στιγμή ένιωσες να σε αγαπάει περισσότερο ο σύντροφός σου; Ποια στιγμή ένιωσες να τον αγαπάς εσύ πιο πολύ;

Ποια εικόνα ζευγαριού λαμβάνουν οι φίλοι ή οι συγγενείς σας; Πώς θα περιέγραφαν τη σχέση σας;

Αφού απαντήσεις όλα τα παραπάνω, σίγουρα θα σου γεννηθούν νέα ερωτήματα. Ερωτήματα που δεν κρύβουν καμία αμφιβολία για το ποιος από τους δύο φταίει για την όποια κρίση μπορεί να υπάρχει στη σχέση. Γιατί πάντα φταίνε και οι δύο. Φταίνε εκείνες οι φορές που γύρισες κουρασμένη από τη δουλειά και δεν είχες όρεξη να ανταλλάξεις κουβέντα. Εκείνες οι φορές που στην αγκαλιά σου δεν χωρούσε ο σύντροφός σου, γιατί την θέση του είχαν πάρει το λάπτοπ και το κινητό. Εκείνες οι φορές που δεν σε πείραξε αν θα κοιμηθείτε χώρια, ο ένας στον καναπέ και ο άλλος στο κρεβάτι. Όλες εκείνες τις φορές που τα ζεστά σας συναισθήματα κρύφτηκαν πίσω από νεύρα, θυμό, γκρίνια. Εκείνες τις φορές που επέλεξες να φωνάξεις ή επέλεξες να σιωπήσεις και να απομακρυνθείς. Αυτές οι στιγμές είναι που κοστίζουν σε μία σχέση.

Απαντώντας στα ερωτήματα αυτά, προσπάθησε να προσδιορίσεις τι είναι αυτό που δεν παίρνεις από τη σχέση αλλά και τι είναι πιθανό να μην δίνεις κι εσύ από την πλευρά σου. Θα ανακαλύψεις ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να πλησιάσεις το σύντροφό σου ακόμα κι αν η σκέψη για χωρισμό υπάρχει. Άλλοι τόσοι υπάρχουν για να ενδυναμώσεις όλα εκείνα που κάποτε σας οδήγησαν να γίνετε ζευγάρι. Να θυμάσαι ότι στις ανθρώπινες σχέσεις δεν χωράει το ‘’δεν ταιριάξαμε’’ αλλά το ‘’δεν προσπαθήσαμε αρκετά’’.

 

Διάβασε ακόμα:

Το Δίλημμα Του Χωρισμού: Γιατί Είναι Τόσο Δύσκολο;

Τι Να Πεις Στο Παιδί Σου Όταν Χωρίζεις