• Η διεθνής επιστημονική κοινότητα ψάχνει νέες ουσίες που θα προσφέρουν ελπίδα κατά της θανατηφόρου γρίπης και των νέων ιώσεων
  • Η φύση είναι μια μεγάλη «δεξαμενή» αντι-ιϊκών ουσιών 
  • Μια πρωτεΐνη που προέρχεται από την μπανάνα δίνει ελπιδοφόρα αποτελέσματα στις μελέτες

“Η γρίπη όπως και νέοι αναδυόμενοι ιοί είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, καθώς αρρωσταίνουν και πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο”, λέει ο David Markovitz, M.D., καθηγητής εσωτερικής παθολογίας στο Τμήμα Λοιμώξεων του Michigan και εκτιμά ότι μια νέα πανδημία σαν την  πορεία της ισπανικής γρίπης του 1918 έχει τη δυνατότητα να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Για το σκοπό αυτό, ο ίδιος και μια μεγάλη ομάδα συνεργατών,  εργάζονται εδώ και χρόνια σε αντι-ιϊκά φάρμακα ευρέος φάσματος που αναπτύχθηκαν από το φυτό μπανάνα.

Σε ένα νέο άρθρο που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών(PNAS), ο κ.Markovitz Καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας και η ομάδα του,  υποστηρίζουν ότι μια χημική  ένωση βασισμένη στη λεκτίνη της μπανάνας (που της δίνει το πράσινο χρώμα στην φλούδα), μια πρωτεΐνη που ονομάζεται H84T, έχει πραγματικές δυνατότητες για κλινική χρήση κατά της γρίπης.

Στα πειράματά τους, πάνω από το 80% των ποντικών που εκτέθηκαν σε μορφή γρίπης που είναι συνήθως θανατηφόρα, ήταν σε θέση να επιβιώσουν από τη νόσο μετά την έγχυση της πρωτεΐνης της μπανάνας, ακόμη και έως 72 ώρες μετά την έκθεση στον ιό της γρίπης.

Η ομάδα παρέχει επίσης πρώτες ενδείξεις ότι η χημική ένωση είναι ασφαλής. Ένα μειονέκτημα της φυσικά απαντώμενης λεκτίνης μπανάνας, είναι ότι μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή με την άσχημη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή λοιπόν η παρενέργεια δεν διαπιστώθηκε σε  ποντίκια που έλαβαν την H84T, δλδ την επεξεργασμένη πρωτεΐνη. 

Το H84T είναι αποτελεσματικό όχι μόνο κατά της γρίπης, αλλά και κατά του Ebola, του HIV, της ιλαράς, της MERS, το SARS και όλους τους άλλους κορωνοϊούς που εξετάστηκαν.

Η νέα υπό δοκιμή αντι-ϊική ουσία έχει και το εξής πλεονέκτημα  όπως φάνηκε στην επιστημονική έρευνα. 

Λειτουργεί και είναι αποτελεσματική, όπου η υφιστάμενη τυποποιημένη θεραπεία για σοβαρή γρίπη, αποτυγχάνει.

Συμπερασματικά

Παρά τα πολύ θετικά αρχικά αποτελέσματα για την δράση της φλούδας μπανάνας κατά των ιών, ο καθηγητής David Markovitz, τονίζει ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην εμπορευματοποίηση της νέας ουσίας. Σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση μπανάνας είναι ευεργετική γενικά για τον οργανισμό μας.  

Αρχική δημοσίευση από τον Γεώργιο Μπέλλο στο fotinigeorgiou.gr.

Author(s)

  • fotinigeorgiou.gr

    Ενημερωτικό Site Υγείας

    Στην καθημερινότητα μας όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεκάδες μέτωπα. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει ανακαλύψει μέσα από μελέτες ετών, ένα πολύτιμο εφόδιο που μπορεί να μας οχυρώσει έναντι οποιασδήποτε «απειλής» …Είναι η ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ + ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Σε αυτό το site, με την βοήθεια καταξιωμένων ειδικών επιστημόνων, ανακαλύπτουμε τους τρόπους και τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας, τόσο την σωματική όσο και την ψυχική. Όταν είμαστε καλά και αισθανόμαστε καλύτερα, μεταμορφώνουμε αυτομάτως την ζωή μας, βρίσκουμε την δύναμη να ανταπεξέλθουμε στα «δύσκολα» και να προχωρήσουμε μπροστά με θετική ματιά. Δεσμευόμαστε ότι με γνώμονα την αξιοπιστία, την εγκυρότητα και τον σεβασμό στο πολυτιμότερο αγαθό, θα σας ενημερώνουμε για θέματα υγείας που σας απασχολούν και σας προβληματίζουν.