Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Ποιο είδος μουσικής επιδρά πιο ευεργετικά στην καρδιά.
– Πώς η μουσική βοηθά στην ανάκτηση της μνήμης.


Ξέρεις ότι αρκεί να ανοίξεις το ραδιόφωνο, για να φτιάξει η διάθεσή σου μετά από μια ακόμα τρελή ημέρα. Πόσα όμως ξέρεις για τα οφέλη της μουσικής στην υγεία σου; Διάβασε όσα επιβεβαιώνουν οι έρευνες για τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής.

1.Κάνει καλό στην καρδιά!
Μελέτη του Πανεπιστημίου της Παβία στην Ιταλία, αλλά και συνολικά 23 επιπρόσθετες έρευνες συνηγορούν στο ότι η μουσική μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους που σχετίζεται όταν κάποιος ακολουθεί θεραπεία για τη στεφανιαία νόσο. Επίσης, οι ασθενείς που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα εμφάνισαν μειωμένο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση, γεγονός που επιβεβαιώνει τη θεραπευτική δράση της μουσικής, και πιο ειδικά της όπερας στην καρδιά.

2.Ανακουφίζει τους πόνους της πλάτης

Έρευνα, που έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο του Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία, έδειξε ότι η μουσική μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση των χρόνιων πόνων της πλάτης, καθώς χαλαρώνει σώμα και πνεύμα, μειώνει την ένταση των μυών, βελτιώνει την αναπνοή και την αρτηριακή πίεση, δημιουργώντας αίσθημα ανακούφισης και ευεξίας.

3.Επιταχύνει την ανάρρωση

Πρόσφατη έρευνα από τη Φινλανδία έδειξε ότι ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ανάρρωναν ταχύτερα, όταν κατά τη θεραπεία αποκατάστασής τους αντί να μιλάνε, τραγουδούσαν με μουσική υπόκρουση. Η μνήμη τους επανήλθε σχετικά γρήγορα, ενώ ενισχύθηκε η δυνατότητα για συγκέντρωση.

Μουσικοθεραπεία; Κι όμως, υπάρχει!

Ξέρεις ότι η μουσική μπορεί να εφαρμοστεί ως κανονική θεραπεία στο πλαίσιο της μουσικοθεραπείας; Τι είναι αυτό, πιθανόν να ρωτήσεις. Η μουσικοθεραπεία είναι ένα από τα παρακλάδια του art therapy, είναι δηλαδή μια μορφή ψυχοθεραπείας, κατά την οποία η μουσική χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας, έκφρασης και δημιουργικότητας. Ουσιαστικά, στη μουσικοθεραπεία η μουσική χρησιμοποιείται για την τόνωση της υγείας και της ψυχικής ευφορίας.

Όπως εξηγεί η Σάννυ Λεβή, Μουσικοθεραπεύτρια, παρόλο που αρχικά απευθυνόταν σε άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, πλέον μπορεί ο καθένας να δοκιμάσει τη μουσικοθεραπεία. Απευθύνεται επίσης σε άτομα που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη και σε αυτούς που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης, σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν βρίσκεται η υγεία τους. Κατά τη διάρκεια της μουσικοθεραπείας, οι συμμετέχοντες παίζουν μουσική με απλά μουσικά όργανα ή τραγουδούν, χωρίς να χρειάζεται να έχουν μουσικές γνώσεις. Μαζί με το θεραπευτή δημιουργούν ένα μοναδικό μουσικό δρώμενο, το οποίο γίνεται αντικείμενο έκφρασης, εμβάθυνσης και συζήτησης. Αν και η μουσικοθεραπεία δεν υποκαθιστά την κλασική ιατρική, μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος.

Στην μουσικοθεραπεία η μουσική χρησιμοποιείται για την τόνωση της υγείας και της ψυχικής ευφορίας.

Αν θες να μάθεις περισσότερα για τη μουσικοθεραπεία ή να αναζητήσεις κάποιον επαγγελματία μουσικοθεραπευτή, μπορείς να επισκεφτείς το www.musictherapy.gr, το site του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών.

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Αύξησε Την Αποδοτικότητά Σου Μετά Μουσικής!

Έλλειψη Ύπνου Και Έντονο Στρες; Βρες Τη Λύση Στη “Yoga Nidra”

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.