Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς η μητρότητα “σκληραγωγεί”.
– Γιατί μία μαμά είναι συνήθως καλό αφεντικό.

Συμφωνείς κι εσύ με την κοινή πεποίθηση ότι η απόκτηση παιδιών βάζει αναγκαστικά φρένο στην άνοδο της καριέρας μιας γυναίκας; Και αυτός είναι ο λόγος που πιθανόν αναβάλλεις τη μητρότητα, διστάζεις να ανακοινώσεις στο αφεντικό σου ότι πρόκειται να γίνεις μαμά ή ανησυχείς ότι ο χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις συνάδελφος θα είναι αυτός που τελικά θα πάρει την προαγωγή; Κι όμως, είναι πολύ πιθανόν η πεποίθηση αυτή να είναι εντελώς λανθασμένη, αφού στην πραγματικότητα η μητρότητα εφοδιάζει μια γυναίκα με όλες εκείνες τις ειδικές ικανότητες που μπορούν να της φανούν εξαιρετικά χρήσιμες – μεταξύ άλλων και στον επαγγελματικό στίβο. Πιο συγκεκριμένα, μια μητέρα μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματική στον επαγγελματικό χώρο από κάποιον που δεν έχει αποκτήσει παιδιά για τους παρακάτω λόγους:

1.Είναι καλύτερη στη χρονοδιαχείριση και το multitasking

Οι μητέρες – που μεγαλώνουν τα παιδιά – μαθαίνουν να οργανώνουν πιο αποτελεσματικά τον χρόνο τους, πράγμα που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο και στην εργασία τους.

Μία μαμά ξέρει πώς να ανταπεξέλθει σε πολλές υποχρεώσεις ταυτόχρονα, ακόμα και όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος. Είναι κάτι που κάνει καθημερινά στο σπίτι, καθώς είναι συνηθισμένη να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

2.Είναι πιο οργανωτική

Η ανατροφή των παιδιών απαιτεί από κάθε μητέρα να οργανώσει το ημερήσιο πρόγραμμα με βάση τις διαφορετικές ανάγκες του παιδιού: τη διατροφή, τον ύπνο, το παιχνίδι, τη μελέτη… Εφαρμόζοντας στην εργασία τακτικές που εφαρμόζει και στην οικογενειακή ζωή, μία μητέρα ξέρει πώς να φτιάξει αποτελεσματικά λίστες υποχρεώσεων και πώς να βάλει προτεραιότητες. Ξέρει επίσης πώς να βάλει τάξη και πώς να διεκπεραιώσει με επιτυχία σύνθετες αποστολές.

3.Διατηρεί την ψυχραιμία της, όταν το στρες κορυφώνεται

Συνηθισμένη να έχει τον έλεγχο σε στιγμές κρίσεως, όπως για παράδειγμα όταν ένα παιδί είναι άρρωστο, δύσκολα μια μητέρα θα πανικοβληθεί, αν κάποιος αστάθμητος παράγοντας ανατρέψει το πρόγραμμα. Έτσι, λοιπόν, μια μητέρα ξέρει τι να κάνει όταν το στρες χτυπάει κόκκινο, αλλά και πώς να διαχειριστεί τις συνθήκες πίεσης.

4.Είναι ικανότερη στη διαπραγμάτευση

Στο σπίτι, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, μια μητέρα έχει μάθει πώς να βρίσκει λύσεις που ικανοποιούν όλους, να δρα πυροσβεστικά και να γεφυρώνει τις αντιθέσεις. Έτσι και στη δουλειά, μια μητέρα είναι ικανή να διαπραγματεύεται πιο αποτελεσματικά, όταν έρχεται αντιμέτωπη με δύσκολους χαρακτήρες ή άτομα απαιτητικά. Η ανατροφή των παιδιών ωθεί τη μητέρα να αποκτήσει κοινωνικές δεξιότητες και ικανότητες διαπραγμάτευσης που μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά ωφέλιμες, ακόμα και στον επαγγελματικό στίβο.

5.Είναι πλασμένη για ηγετικές θέσεις

Κάθε μαμά προσπαθεί να αναθρέψει το παιδί της, καθοδηγώντας το καθημερινά, βάζοντας του όρια, όταν χρειάζεται, αλλά και ενθαρρύνοντας και επιβραβεύοντάς το για τα επιτεύγματά του. Κάτι ανάλογο χρειάζεται να κάνει και ένα διευθυντικό στέλεχος με τους υπαλλήλους του. Επιπλέον, καθώς βρίσκεται συχνά αντιμέτωπη με πολλές και διαφορετικές προκλήσεις, μια μητέρα μαθαίνει να βρίσκει λύσεις, πράγμα που αποτελεί πηγή σοφίας και ωριμότητας χρήσιμη στις ηγετικές θέσεις εργασίας.

Ακόμα πάντως κι αν ισχύουν ένα προς ένα όλα τα παραπάνω, η εξισορρόπηση των απαιτήσεων του επαγγελματικού, του γονεϊκού, του συζυγικού και των υπολοίπων ρόλων που καλείται να επιτυγχάνει η εργαζόμενη μητέρα δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η ψυχολόγος Τσαμπίκα Μπαφίτη, η μητρότητα αποτελεί μια διαδικασία ενδυνάμωσης αλλά δεν είναι πανάκεια, και είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν στιγμές ή και περίοδοι που το στρες θα την καταβάλει, θα χάνει τις προτεραιότητες ή θα κάνει λάθη. Αποτελούν και αυτές οι φάσεις μέρος της διαδικασίας ωρίμανσης της ίδιας αλλά και του παιδιού. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην ενοχοποιείται για τις στιγμές που δεν τα καταφέρνει.

Ταυτόχρονα όμως μπορεί να απολαύσει την εξέλιξή της σε όλα τα επίπεδα, μέσα από τις νέες δεξιότητες και ικανότητες που αναδύονται από το μητρικό της ρόλο.

Διάβασε ακόμα: 

Έρευνα: Ποια Είναι Η Θέση Των Γυναικών Στον Χώρο Εργασίας;

Οι Θετικές Αλλαγές Που Θα Σε Βρουν Αν Είσαι Ή Αν Πρόκειται Να Γίνεις Μαμά

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.