Στο πλαίσιο της φετινής διαδικτυακής εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαΐου, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η COSMOTE, με το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που την χαρακτηρίζει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από ενέργειες, δράσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν στο κοινωνικό σύνολο, παρουσίασαν μία νέα καινοτόμα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Πρόκειται για το “Missing Alert App”. Την εφαρμογή που θα βοηθήσει έτσι ώστε όλοι εμείς να μπορούμε να συμβάλλουμε στον ταχύτερο εντοπισμό αγνοουμένων, με σύμμαχό μας την τεχνολογία. 

Το Missing Alert App έρχεται να προστεθεί στα εργαλεία που ήδη διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αλλά και οι θεσμικοί συναρμόδιοι φορείς αναφορικά με την πρόληψη και διαχείριση κάθε περιστατικού εξαφάνισης. Την εφαρμογή θα χειρίζεται η εξειδικευμένη ομάδα του Οργανισμού, η οποία θα διοχετεύει στους αρμόδιους κάθε πληροφορία, έτσι ώστε να αξιολογείται και να αξιοποιείται στο μέγιστο, με στόχο τον άμεσο εντοπισμό του ατόμου που αναζητείται.

Για μία ακόμη φορά η COSMOTE αξιοποιεί την τεχνολογία και την καινοτομία για να δημιουργεί λύσεις και εφαρμογές και να φτιάξει έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζει διαχρονικά το σημαντικό έργο του «Χαμόγελου του Παιδιού», προσφέροντας τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, υποδομές και τεχνολογικές λύσεις που διευκολύνουν το δύσκολο έργο του σωματείου ως προς την φροντίδα των παιδιών, καθώς και την αντιμετώπιση περιστατικών εξαφάνισης στη χώρα μας.

Λίγα λόγια για το Missing Alert app

Το Missing Alert app θα είναι σύντομα διαθέσιμο για το κοινό. Ο καθένας από εμάς, θα μπορεί να το κατεβάσει στο κινητό του και να βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο στον εντοπισμό των αγνοουμένων στη χώρα μας:

  • Λαμβάνοντας ειδοποιήσεις στο κινητό του για τα περιστατικά εξαφάνισης στην περιοχή όπου βρίσκεται εκείνη τη στιγμή.
  • Συμμετέχοντας στις έρευνες με την αποστολή πληροφοριών μέσω chat.
  • Κινητοποιώντας και άλλους εθελοντές στην ίδια περιοχή, μέσω των social media. 

Οι χρήστες θα έχουν την δυνατότητα να μπορούν να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης (π.χ. λόγω άνοιας, νοητικής στέρησης), δηλώνοντας προληπτικά τα στοιχεία τους -μέσω του app- έτσι ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία αναγγελίας εξαφάνισης και έναρξης της έρευνας, σε περίπτωση που χρειαστεί.  

Την πρωτοβουλία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Missing Alert App ανέλαβε  η COSMOTE, με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» να συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία του app από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού, λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας και εξειδίκευσής του σε θέματα εξαφάνισης.

«Η COSMOTE για μία ακόμα φορά στέκεται δίπλα στο Χαμόγελο του Παιδιού αλλά και στις ανάγκες της κοινωνίας. Καινοτομεί σχεδιάζοντας και θέτοντας σε λειτουργία, ένα ακόμα εύχρηστο και απολύτως απαραίτητο εργαλείο στη διαδικασία εντοπισμού παιδιών ή ενηλίκων, από 18 έως 60 ετών, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ομάδες υψηλού κινδύνου. Χάρη στη νέα αυτή εφαρμογή, μπορούμε όλοι απολύτως δωρεάν να συμβάλλουμε ενεργά στη διαδικασία εντοπισμού ενός συνανθρώπου μας που έχει εξαφανιστεί. Παράλληλα, όμως, η εφαρμογή αυτή έχει και προληπτικό χαρακτήρα, κάτι εξαιρετικά σημαντικό, με δεδομένο ότι σε κάθε εξαφάνιση ο χρόνος είναι το βασικότερο κριτήριο για να εντοπιστεί και να επιστρέψει με ασφάλεια σπίτι του το παιδί ή ο ενήλικας που αγνοείται», δήλωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, κατά την διάρκεια της παρουσίασης της εφαρμογής, αλλά και των ετήσιων στοιχείων για τα περιστατικά εξαφανίσεων στη χώρα μας. 

Από την πλευρά του Ομίλου ΟΤΕ, ο Γιώργος Αθανασόπουλος, Chief Officer Λειτουργιών και Συστημάτων Πληροφορικής Ομίλου ΟΤΕ αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησε η ιδέα του Missing Alert app: “Η ιδέα ξεκίνησε από το Hackathon, τον εσωτερικό μας διαγωνισμό τεχνολογίας – από μία ομάδα νέων ανθρώπων, που είχαν οι ίδιοι βίωμα εξαφάνισης στην οικογένειά τους. Αμέσως ενδιαφερθήκαμε για την υλοποίησή της, βλέποντας μπροστά μας μία πρωτότυπη και έξυπνη τεχνολογική λύση, που μπορεί να βοηθήσει σε ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, διευρύνοντας τον κύκλο συμμετοχής και αλληλεγγύης. Αυτός είναι ο σκοπός της εταιρείας μας. Να φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους, μέσα από την τεχνολογία». 

Τα στατιστικά στοιχεία για την πρόληψη & την αντιμετώπιση των εξαφανίσεων στην Ελλάδα   

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των δράσεων και υπηρεσιών του, που αφορούν στην πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση του φαινομένου της εξαφάνισης στη χώρα μας.  

Πιο συγκεκριμένα από 1/1/2019 έως και 30/4/2020, η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις, 116000, έλαβε 12.066 κλήσεις. Με στόχο την πρόληψη, εξειδικευμένοι ψυχολόγοι πραγματοποίησαν παρεμβάσεις σε 986 μαθητές και μαθήτριες, 1.332 γονείς και κηδεμόνες, 1.872 εκπαιδευτικούς. 

Το ίδιο διάστημα, ο Οργανισμός, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και τους συναρμόδιους φορείς, διαχειρίστηκε τις εξαφανίσεις 163 παιδιών, εκ των οποίων τα 138 βρέθηκαν, καθώς και 12 ενηλίκων, εκ των οποίων εντοπίστηκαν οι 10. Για 16 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas, ενώ για τους 8 ενήλικες ενεργοποιήθηκε η νέα υπηρεσία Missing Alert Hellas, που απευθύνεται σε άτομα από 18 έως 60 ετών τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή/και ομάδες υψηλού κινδύνου.

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.