Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί είναι σημαντικό να στρώνεις το κρεβάτι σου.
-Τι λέει η επιστήμη για τον βραδινό ύπνο.


Είμαι ακριβώς στο όριο μεταξύ του νυχτερινού και του πρωινού τύπου. Παρόλο που δεν θα με βρεις ποτέ να κοιμάμαι όλη μέρα, δυσκολεύομαι να σηκωθώ από το κρεβάτι μου κάθε πρωί.

Αλλά μερικές φορές αναρωτιέμαι αν το να μην εκμεταλλευτώ τα πρωινά θα μπορούσε να παρεμποδίσει την επιτυχία μου. Είναι τεκμηριωμένο ότι μερικά από τα πιο επιτυχημένα άτομα, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ellevest, Sallie Krawcheck, είναι πρωινοί τύποι, ξεκινώντας τις μέρες τους στις τις 4 το πρωί ή και νωρίτερα ακόμα, σύμφωνα με το The Wall Street Journal.

Έχω διαπιστώσει ότι το κλειδί για να αποκομίσεις τα οφέλη του να είσαι πρωινός άνθρωπος είναι να είσαι μπροστά. Μόλις ανέπτυξα μια πρωινή ρουτίνα, ήμουν σε θέση να ξεκινήσω χωρίς άγχος την ημέρα μου, που με τη σειρά του συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχία μου καθώς προχωρούσε η μέρα.

Διαβάστε παρακάτω τις συμβουλές μου για μια ιδανική πρωινή ρουτίνα, για κάποιον που μισεί τα πρωινά:

Προγραμμάτισε το πρωί σου από το προηγούμενο βράδυ

Πριν πας για ύπνο, σκέψου γιατί είναι δύσκολο να ξυπνήσεις νωρίς και ποια μέρη του πρωινού σου είναι τα πιο αγχωτικά. Σκέψου πώς να μετριάσεις αυτά τα ενδεχόμενα, προετοιμάζοντας κάθε μέρα από το προηγούμενο βράδυ.

Μήπως ξοδεύεις χρόνο κοιτάζοντας την ντουλάπα για να δεις τι θα βάλεις; Δοκίμασε να βρες τα ρούχα σου από το βράδυ. Είναι το πρωινό ένας συνεχής αγώνας; Γέμισε το ψυγείο με υγιεινά τρόφιμα χωρίς προετοιμασία όπως γιαούρτι και φρούτα. Ο εξορθολογισμός της πρωινής ρουτίνας μου είναι συνυφασμένος με το ότι περνάω λιγότερο χρόνο να σκεφτώ πώς να ξεκινήσω κάθε μέρα και περισσότερο χρόνο σε αυτό που πραγματικά χρειάζομαι να κάνω.

Βάλε ξυπνητήρι και όχι από το κινητό σου

Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών αποκάλυψε ότι ο χρόνος με το κινητό πριν από τον ύπνο μπορεί να έχει μια σωρεία αρνητικών επιπτώσεων στον ύπνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση των συσκευών εκπομπής φωτός ακριβώς πριν από τον ύπνο «παρατείνει τον χρόνο που χρειάζεται για να κοιμηθείς, καθυστερεί το βιολογικό σου ρολόι, καταστέλλει τα επίπεδα της μελατονίνης που προάγει τον ύπνο, μειώνει την ποσότητα και καθυστερεί τον χρόνο ύπνου REM και μειώνει την εγρήγορση το επόμενο πρωί.»

Επένδυσε σε ένα ξυπνητήρι που δεν είναι το είναι το κινητό σου. Αυτό θα σε εμποδίσει επίσης να το κοιτάξεις αμέσως μόλις ξυπνήσεις το πρωί, επειδή ένα τηλέφωνο, με την πληθώρα επιλογών ψυχαγωγίας, μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή από την πρωινή σου ρουτίνα. Εάν δεν είσαι πρωινός τύπος, είναι πολύ δελεαστικό να μείνεις στο κρεβάτι και να περιηγηθείς σε ένα smartphone, σε αντίθεση με το να σηκωθείς και να ξεκινήσεις τη μέρα σου.

Πιες νερό

Μετά από ώρες ύπνου, οι περισσότεροι άνθρωποι ξυπνούν ελαφρώς αφυδατωμένοι. Επειδή ο εγκέφαλος χρειάζεται νερό για να δημιουργήσει ορμόνες και νευροδιαβιβαστές, η έναρξη της ημέρας με ένα μεγάλο ποτήρι νερό θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεκινήσει μαζί η αύξηση της ενέργειάς σου και της διανοητικής σου ικανότητας.

Στρώσε το κρεβάτι σου

Μεγάλο μέρος του πρωινού μου άγχους οφείλεται στον χρονικό περιορισμό της προετοιμασίας όλων όσων έχω να κάνω πριν φύγω. Ενώ το να φτιάξεις το κρεβάτι σου, μπορεί να φαίνεται σαν μια ακόμα εργασία που πρέπει να κάνεις, πριν ξεκινήσεις την ημέρα σου, τα οφέλη που έχεις με το να στρώσεις το κρεβάτι σου, είναι μεταξύ άλλων και η αύξηση της παραγωγικότητάς σου.

Για εμένα, το στρώσιμο του κρεβατιού μοιάζει με κατόρθωμα. Πρώτον, είναι ένας στόχος που έθεσα ο ίδιος για τον εαυτό μου κάθε πρωί, που πρέπει να βγάλω από την λίστα μου, πριν ξεκινήσει η μέρα μου. Δεύτερον, ένα καθαρό κρεβάτι δημιουργεί επίσης την εικόνα ενός καθαρού δωματίου, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους.

Το να στρώσεις το κρεβάτι σου σήμερα, θα σε προετοιμάσει για μια πιο ξεκούραστη μέρα αύριο. Μια μελέτη από το Εθνικό Ίδρυμα ύπνου διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έστρωναν το κρεβάτι τους κάθε μέρα ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι κοιμούνται καλά σε γενικές γραμμές.

Έχε στο νου σου τους στόχους της ημέρας

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν και εξακολουθείς να κοιμάσαι παραπάνω, κινητοποιήσου ο ίδιος ώστε να σηκωθείς από το κρεβάτι με τις συμβουλές που έδωσε ο Steve Jobs στην τάξη αποφοίτησης του Στάνφορντ του 2005:

«Όταν ήμουν 17, διάβασα ένα απόσπασμα που έλεγε κάτι σαν: ”Αν ζεις κάθε μέρα σαν να ήταν η τελευταία σου, κάποια μέρα σίγουρα θα έχεις δίκιο.” Μου έκανε εντύπωση και από τότε, για τα τελευταία 33 χρόνια, κοίταξα στον καθρέφτη κάθε πρωί και αναρωτιόμουν: ”Αν σήμερα ήταν η τελευταία μέρα της ζωής μου, θα ήθελα να κάνω αυτό που πρόκειται να κάνω σήμερα;” Και όποτε η απάντηση ήταν ”Όχι” για πολλές συνεχόμενες μέρες, ήξερα ότι πρέπει να αλλάξω κάτι.»

Υπενθύμισε στον εαυτό σου τους στόχους σου και τι ελπίζεις να πετύχεις εκείνη την ημέρα και θα δεις με τον καιρό πως ακόμη και τα πιο δύσκολα πρωινά, δεν θα σου μοιάζουν τόσο δύσκολα.

Διάβασε ακόμα:

Δυσκολεύεσαι με το πρωινό ξύπνημα; 20 Συμβουλές για να ξεκινάς τη μέρα σου γεμάτος ενέργεια και διάθεση

Πρωινά Μυστικά Που Νικούν Το Άγχος Και Σου Χαρίζουν Ενέργεια

Author(s)

  • Kelly Laffey

    Σύμβουλος Επικοινωνίας, Αρθρογράφος

    Η Kelly Laffey είναι σύμβουλος επικοινωνίας αλλά και αρθρογράφος. Ζει στη Νέα Υόρκη και κατά καιρούς, το Business Insider έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα της.