Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί νιώθεις το σύνδρομο της «απάτης».
-Τι λένε σχετικά επιστήμονες από όλο τον κόσμο.


Αν και εσύ έχεις νιώσει κάποιες φορές ή περιόδους της επαγγελματικής σου ζωής ότι δεν αξίζεις την θέση εργασίας που έχεις, ότι απλά στάθηκες τυχερός και δεν είσαι τόσο ικανός, τότε μπορεί να βιώνεις το σύνδρομο της «απάτης» ή αλλιώς της κατωτερότητας στη δουλειά. Μάλιστα έρευνες έδειξαν ότι το 70% του πληθυσμού της γης το έχει νιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του.

«Οι άνθρωποι που υποφέρουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι εξαιρετικά ικανοί στην πραγματικότητα. Αξιοσημείωτο είναι ότι προσπαθούν συνεχώς να βελτιώνονται και τελικά, πετυχαίνουν πάρα πολλά», λέει η ψυχίατρος Melanie Lopes.

Τα καλά νέα είναι, ότι υπάρχει τρόπος να το ξεπεράσεις. Για την ακρίβεια, παρακάτω θα βρεις τους πιο αποτελεσματικούς:

Αναζήτησε στήριξη έξω από την εταιρία σου

Μπορεί να είναι σημαντικό να έχεις φίλους μέσα στον χώρο εργασίας σου, αλλά έρευνα έδειξε πως μια από τις πιο πετυχημένες τεχνικές για να ξεπεράσεις το εν λόγω σύνδρομο είναι να αναζητήσεις την στήριξη ενός κοντινού προσώπου έξω από την εταιρία σου. Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε σε επαγγελματίες αλλά και φοιτητές και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της, οι φοιτητές που μίλησαν για το πρόβλημά τους σε φίλους εκτός πανεπιστημίου, έδειξαν μείωση στα αισθήματα ανασφάλειας που ένιωθαν.

«Το να έχεις το δικό σου σύστημα υποστήριξης εκτός εταιρίας θα μειώσει τις άμυνές σου σχετικά με το πώς σε βλέπουν οι συνάδερφοί σου», λέει ο Mitchell Hicks, κλινικός ψυχολόγος. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία από το να μιλάς σε κάποιον που ξέρεις ότι δεν θα σε ανταγωνιστεί », συμπληρώνει.

Κράτα σημειώσεις με τα όσα έχεις καταφέρει

Μερικές φορές, είναι καλό να παίρνουμε λίγο χρόνο με τον εαυτό μας όταν νιώθουμε το σύνδρομο της απάτης να μας χτυπά την πόρτα, και να σκεφτόμαστε το πόσα έχουμε καταφέρει. Έτσι, όταν ο εγκέφαλός σου, σου λέει ότι δεν κάνεις για τη συγκεκριμένη θέση, μπορείς έμπρακτα να του δείξεις ότι κάνει λάθος. Καλό θα είναι λοιπόν να έχεις μια γραπτή λίστα με τα «κατορθώματά» σου και να ανατρέχεις σε εκείνη, όποτε το χρειάζεσαι.

Να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες

Όταν νιώθεις ότι δεν είσαι ικανός, αναρωτήσου αν μήπως τελικά είσαι απλά τελειομανής. Μήπως έχεις θέσει πολύ ψηλά τον πήχη στον ίδιο σου τον εαυτό; Η ψυχίατρος Kimberly Meehan λέει: «Δεν μπορούμε αυτόματα να γίνουμε τέλειοι στα πάντα. Όπως σου πήρε 10 χρόνια να πάθεις να μετράς και να διαβάζεις, έτσι θα σου πάρει καιρό να νιώθεις ότι κάνεις καλά κάτι που κάνεις για πρώτη φορά».

Άκου και τα προβλήματα άλλων ανθρώπων

«Αναζήτησε ανθρώπους που θαυμάζεις και έχουν περάσει και εκείνοι παρόμοιες δυσκολίες με εσένα», προτείνει ο Hicks. «Με το να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος, θα νιώσεις καλύτερα. Μάλιστα επίλεξε να σου πει ο ίδιος σου ο μέντορας τι έχει περάσει. Κάποιος που έχει βιώσει ίδιες εμπειρίες με εσένα, θα μπορέσει να σε καθοδηγήσει κατάλληλα», προτείνει η Meehan.

Αποδέξου ότι θα κάνεις λάθη

Ακούγεται προφανές, αλλά όλοι το ξεχνάμε: Κανείς δεν είναι τέλειος. Ακόμα και οι πετυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο, κέρδισαν την θέση τους στην κορυφή και εσύ δεν διαφέρεις. Τα λάθη σου δεν είναι το τέλος του κόσμου και με το να κάνεις ένα λάθος, δεν σημαίνει ότι δεν είσαι ικανός.

Διάβασε ακόμα:

Μη Συγκρίνεις Τον Εαυτό Σου Με Τους Άλλους

Η Δύναμη Της Αυθυποβολής

Author(s)

  • Danielle Sinay

    Συντάκτρια στο Thrive Global

    Η Danielle Sinay είναι συντάκτρια στο Thrive Global.