Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
-Πώς το άγχος συνδέεται με τις ιώσεις.
-Τι κοινό έχουν η κρίση πανικού και η καρδιακή προσβολή.
Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο την ψυχική αλλά και τη σωματική σου υγεία ακόμα κι αν εσύ δεν το αντιλαμβάνεσαι. Μάθε το πως και το γιατί και προστάτευσε την υγεία σου.
Οι επιπτώσεις του στρες στην υγεία σου
1.Εξασθενεί το ανοσοποιητικό σου
Τα αυξημένα επίπεδα άγχους έχουν ως συνέπεια να αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης που επιτρέπει στον οργανισμό μας να χειρίζεται το στρες. Η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη εξηγεί αυτόν τον μηχανισμό: “Η αυξημένη κορτιζόλη καταστρέφει τα αντισώματα και τα κύτταρα του οργανισμού που καταπολεμούν τις ιώσεις, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αρρωσταίνουμε πιο εύκολα.
2.Επιβαρύνει την καρδιά σου
Ακόμα περισσότερο το στρες μπορεί να προκαλέσει και καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ενδέχεται να προκαλέσει ακόμα και έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, τονίζει η Αναστασία Μοσχοβάκη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό μέσα στη μέρα να επιδιώκουμε διαλείμματα αποφόρτισης και χαλάρωσης από το στρες δίνοντας την ευκαιρία στον οργανισμό μας να περάσει σε φάση ηρεμίας.
3.Αυξάνει το βάρος σου
Το άγχος πυροδοτεί την έκκριση της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία αυξάνει την αποθήκευση του κοιλιακού λίπους. Ταυτόχρονα, οι αγχώδεις καταστάσεις μειώνουν τη σερετονίνη, με αποτέλεσμα να νιώθουμε πεινασμένοι και να αναζητάμε κάτι γλυκό, προκειμένου να εφοδιάσουμε με γλυκόζη τους μυς, τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες και την καρδιά για να λειτουργήσουν γρήγορα και να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα. Έτσι, το στρες συνδέεται με τη λεγόμενη “ψυχολογική πείνα” που εμφανίζεται για να καλύψει κάποιο συναισθηματικό κενό ή να μας “βοηθήσει” να αντιμετωπίσουμε ένα έντονο ψυχολογικό φορτίο λαμβάνοντας στιγμιαία ικανοποίηση από τα γλυκά, λιπαρά και θερμιδογόνα τρόφιμα, εξηγεί η κλινική διατολόγος Γεωργία Καπώλη. Το αποτέλεσμα είναι να τρώμε χωρίς ουσιαστικά να πεινάμε αυξάνοντας όμως συχνά επικίνδυνα τον δείκτη της ζυγαριάς και επιβαρύνοντας τελικά τη συνολική μας υγεία.
4.Μειώνει τις γνωστικές σου ικανότητες
Όταν είσαι πολύ αγχωμένος, ξεχνάς και δεν μπορείς να συγκεντρωθείς. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν τα επίπεδα του στρες αυξάνονται, επηρεάζεται η λειτουργία του εγκεφάλου κυρίως γιατί αποσπάται η προσοχή και το μυαλό δεν μπορεί να σκεφτεί με διαύγεια. Σύμφωνα με τη Γεωργία Καπώλη μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε τρόφιμα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, δημητριακά, πατάτες, μπανάνες πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γάλα, αυγά, συκώτι, πουλερικά) βοηθά να καταπολεμήσουμε το στρες και να έχουμε περισσότερη διαύγεια, να αυξήσουμε την διανοητική ικανότητα και να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.”
Αν αγνοήσουμε το στρες οι κίνδυνοι για την υγεία μας αυξάνονται. Γι’ αυτό και θα πρέπει να προσπάθησουμε να εντοπίσουμε την αιτία που μας προκαλεί άγχος και να την καταπολέμησουμε.
5.Οδηγεί σε… πανικό
Ότι το στρες, ιδιαίτερα το χρόνιο, μπορεί να πυροδοτήσει κρίσεις πανικού είναι γνωστό. Η κρίση πανικού συνδέεται συνήθως με μια περίοδο έντονου άγχους ή φόβου και τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με αυτά της καρδιακής προσβολής: έντονος πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, εφίδρωση, ζαλάδα και ταχυκαρδία είναι τα κύρια συμπτώματα ενώ μία από τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσει μία κρίση πανικού είναι το υπερβολικό στρες. Η ψυχολόγος Νέλλη Θεοδοσίου συμβουλεύει: “Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το στρες είναι πολύ σημαντικός γιατί αφορά στην σωματική και ψυχική μας υγεία. Αν το αγνοήσουμε, οι κίνδυνοι για την υγεία μας αυξάνονται. Γι’ αυτό και θα πρέπει να προσπάθησουμε να εντοπίσουμε την αιτία που μας προκαλεί άγχος και να την καταπολεμήσουμε.”