Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιο χαρακτηριστικό των οθονών OLED μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.
-Ποιον κανόνα να ακολουθήσεις.


Αν αγοράσεις ένα νέο κινητό σήμερα, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να επιλέξεις κάποιο με οθόνη OLED καθώς χρησιμοποιούνται στα τελευταία μοντέλα των πιο δημοφιλών brands.Προσφέρουν πολλά προνόμια σε σχέση με τις LCD οθόνες που βλέπουμε σε παλαιότερα μοντέλα, αλλά κάποιοι χρήστες παραπονιούνται για ένα σημαντικό μειονέκτημα: τους πονοκεφάλους.

Τι φταίει για τους πονοκεφάλους

Επειδή αυτή η τεχνολογία είναι πολύ νέα, η έρευνα και τα δεδομένα είναι περιορισμένα. Αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πιθανό μία οθόνη OLED να ταλαιπωρεί τους ανθρώπους εξαιτίας ενός πρακτικά μη ορατού χαρακτηριστικού: σε ορισμένα επίπεδα φωτεινότητας, η οθόνη OLED τρεμοπαίζει.

Αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίον κατασκευάζονται. Ενώ οι οθόνες LCD χρησιμοποιούν ένα ενιαίο LED ως πηγή φωτός, οι οθόνες OLED αποτελούνται από πολλά LED που μοιάζουν με τα pixels. Οπότε, όταν η οθόνη είναι σε πλήρη φωτεινότητα, η αντίθεση αυξάνεται μεταξύ των LED, με αποτέλεσμα να τρεμοπαίζει.

Για την ακρίβεια, η ύπαρξη πολλών LED είναι αυτή που καθιστά τις οθόνες OLED ποιοτικά καλύτερες. Παρέχουν αυξημένη αντίθεση και εντονότερες μαύρες εικόνες, με αποτέλεσμα καλύτερες, σχεδόν ρεαλιστικές εικόνες. Αλλά αυτό είναι και το χαρακτηριστικό που προκαλεί πονοκέφαλο σε ορισμένους χρήστες. Οι OLED δεν έχουν βαθμό φωτεινότητας, τα LED είτε είναι αναμμένα, είτε όχι. Όταν ένας χρήστης επιθυμεί να χαμηλώσει τη φωτεινότητα, η οθόνη χρησιμοποιεί μια μέθοδο κατά την οποία αναβοσβήνει γρήγορα μερικά από τα LED για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση μιας λιγότερο φωτεινής εικόνας.

Τα κινητά LCD δεν το κάνουν αυτό, χρησιμοποιούν ένα φίλτρο που ελέγχει πόσο φως επιτρέπεται να περάσει. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεται το τρεμοπαίξιμο που προκαλεί σε ορισμένους ανθρώπους προβλήματα στα μάτια και πονοκέφαλο.

Τα επιστημονικά δεδομένα

Σύμφωνα με τον Arnold Wilkins, Καθηγητή Ψυχολογίας στο University of Essex, όταν τα LED σε μία OLED οθόνη τρεμοπαίζουν, υπάρχει ένας πιθανός σύνδεσμος με πονοκεφάλους, ακόμα κι αν το τρεμοπαίξιμο είναι τόσο γρήγορο που δεν το παρατηρείς. Όταν τα LED σε μία οθόνη OLED τρεμοπαίζουν, τότε υπάρχει η πιθανότητα να είναι η αιτία πονοκεφάλου. “Γνωρίζουμε ότι όταν το neon φως τρεμοπαίζει διπλασιάζει το μέσο αριθμό πονοκεφάλων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι γραφείου” υποστηρίζει ο Wilkins. Ακόμη, δημοσίευσε ένα άρθρο στο ακαδημαϊκό περιοδικό The Conversation το 2017, όπου έγραφε ότι το τρεμοπαίξιμο των λαμπών LED είναι πιθανό να αποθαρρύνει κάποιους ανθρώπους από την τεχνολογία.

Ο Dr. Raj Maturi, οφθαλμίατρος και μέλος του American Academy of Ophthalmology, υποστηρίζει ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι μεγαλύτερο στα παιδιά και στους νέους παρά στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους και αυτό γιατί πολλοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν χειρότερη όραση από τους νέους, οπότε οι νέοι μπορούν να διακρίνουν καλύτερα το τρεμοπαίξιμο. Είναι πιθανό οι άνθρωποι που υποφέρουν από τους πονοκεφάλους που οφείλονται στα κινητά τους να μπορούν να διακρίνουν καλύτερα τη γρήγορη κίνηση, ενώ οι υπόλοιποι δεν θα δούμε αυτές τις κινήσεις και δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα στα μάτια, ούτε πονοκεφάλους. Ωστόσο, ο Maturi ισχυρίζεται ότι χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα πάνω στο θέμα για να κατανοήσουμε πλήρως το ρόλο των κινητών που τρεμοπαίζουν στους πονοκεφάλους κάποιων χρηστών.

Ποιες είναι οι πιθανές λύσεις

Ευτυχώς οι λύσεις είναι απλές. Η πιο ακριβή, αλλά άμεση λύση είναι η αγορά ενός κινητού με οθόνη LCD. Επίσης, να θυμάσαι ότι το τρεμοπαίξιμο στις OLED οθόνες πραγματοποιείται όταν προσπαθείς να μειώσεις τη φωτεινότητα. Επομένως, η πλήρης φωτεινότητα θα σε βοηθήσει να μειώσεις το τρεμοπαίξιμο. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι η πλήρης φωτεινότητα μπορεί να δημιουργήσει επίσης προβλήματα, καθώς όταν δεν εναρμονίζεται με το περιβάλλον, ο χρήστης κινδυνεύει από προβλήματα στα μάτια. Για να αποφύγεις όλα τα παραπάνω, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα φίλτρο στην οθόνη σου, ώστε κι αν ακόμα βρίσκεται σε πλήρη φωτεινότητα, η εικόνα να μοιάζει πιο σκοτεινή.

Σύμφωνα με τον Maturi, το πιο σημαντικό είναι ο χρόνος που αφιερώνουμε στις οθόνες. Προτείνει να ακολουθήσεις τον κανόνα 20/20/20: κάθε 20 λεπτά, κοιτά σε απόσταση τουλάχιστον 20 ποδιών (περίπου 6 μέτρα), για 20 δευτερόλεπτα. Επιτρέπει στους μυς των ματιών να χαλαρώνουν και να αποφεύγεται η υπερκόπωση. Θα ήταν, μάλιστα, πολύ καλή ιδέα οι κατασκευαστές να δημιουργήσουν ένα σύστημα που θα ειδοποιεί τους χρήστες να κοιτάξουν αλλού κάθε 20 λεπτά.

Όπως και να έχει, ανεξάρτητα από τις συγκεκριμένες επιπτώσεις που αναφέρουν οι επιστήμονες, η αλόγιστη χρήση του κινητού είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεις.

Διάβασε ακόμα:

Αφρόλουτρο: Απόλαυσέ Το Χωρίς Τα Συνηθισμένα Λάθη

Μάθε Να Ολοκληρώνεις Κάθε Μέρα Με Αισιοδοξία