Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις: 

-Πόσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στη δουλειά λόγω της ημικρανίας τους.
-Ποιο θεραπευτικό κενό αναμένεται να καλύψουν τα νέα γενιάς φάρμακα.


Πόσες φορές δε σου έχει συμβεί αυτό; Να χρειάζεται να  βγάλεις εις πέρας ένα απαιτητικό meeting ή να προλάβεις ένα πιεστικό deadline, ενώ ταυτόχρονα νιώθεις το κεφάλι σου έτοιμο να σπάσει; Και μαζί με το αίσθημα του έντονου πόνου να χρειάζεται να διαχειριστείς και τα υπόλοιπα συνοδά συμπτώματα όπως τάση για εμετό ή ευαισθησία σε φώτα, ήχους, μυρωδιές, καθώς και την έντονη θολούρα του μυαλού. Κι όλα αυτά, ενώ προσπαθείς να εργαστείς σαν να μη σου συμβαίνει τίποτα. Ενώ στην πραγματικότητα, το μόνο που παρακαλάς είναι να βρεθείς στο σπίτι σου και να αποσυρθείς στο κρεβάτι σου, όπου θα παραμείνεις με κλειστά τα φώτα και την τηλεόραση μέχρι την επόμενη ημέρα. 

Δεν είσαι ο μόνος ή η μόνη

Αν όλα τα παραπάνω συμβαίνουν συχνά, τότε είσαι κι εσύ ένας στους επτά συνανθρώπους μας που πάσχουν από  ημικρανία. Μόνο που, αν είσαι εργαζόμενος, μπορεί η ζωή σου να γίνει ακόμα πιο δύσκολη. Όχι μόνο επειδή πλήττεται η αποδοτικότητά σου, αλλά επειδή είναι πιθανό, λόγω του εργασιακού στρες, ο έντονος αυτός τύπος πονοκεφάλου να πυροδοτείται πιο συχνά. 

Πόσοι αντιμετωπίζουν εργασιακό πρόβλημα

Η αλήθεια πάντως είναι ότι το 15% των ημικρανικών συμπολιτών μας αντιμετωπίζουν εργασιακά προβλήματα λόγω της πάθησής τους, σύμφωνα με στοχεία του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδας. Αυτά ποικίλουν, από ανάγκη για μείωση των ωρών εργασίας ως και απώλεια εργασίας λόγω παραίτησης ή και απόλυσης. Μεταξύ των πασχόντων από χρόνια ημικρανία, όσων δηλαδή έχουν πάνω από τις μισές ημέρες του μήνα τα συμπτώματα ημικρανίας, το ποσοστό που έχουν σοβαρά επαγγελματικά προβλήματα ανέρχεται έως και στο 30%.

Πόσοι αναζητούν βοήθεια

Το πρώτο βασικό πρόβλημα με την ημικρανία είναι ότι είναι μια νόσος υποτιμημένη. Λόγω της κοινής αντίληψης ότι η ημικρανία αποτελεί απλά έναν έντονο πονοκέφαλο το πρόβλημα υποτιμάται. Άλλοι πάλι διστάζουν να μιλήσουν και να βρουν κατανόηση από το κοινωνικό ή εργασιακό τους περιβάλλον. Είτε επειδή θεωρούν ότι αυτό θα υποβαθμίσει το εργασιακό τους προφίλ είτε γιατί θεωρούν ότι οι άλλοι δεν θα τους καταλάβουν. 

Έτσι, παρόλο που μπορεί συχνά να ακούς στο εργασιακό περιβάλλον συναδέλφους να διαμαρτύρονται εξαιτίας της ημικρανίας τους ή μπορεί κι εσύ να είσαι ανάμεσα σε αυτούς, η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι μιλούν για αυτό. Πιο συγκεκριμένα, μόνο το 10% του πληθυσμού αναζητά εξειδικευμένη βοήθεια κι ακόμα πιο σπάνια συμμορφώνεται με τη φαρμακευτική αγωγή που του δίνεται. 

Ο Δρ. Μιχάλης Βικελής, νευρολόγος, εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή η προτεινόμενη θεραπεία δεν είναι πάντα επιτυχημένη συνταγή για ανακούφιση και αποφυγή επανάληψης του φαινομένου. 

Κι όμως, η επίσκεψη στον ειδικό μπορεί να βοηθήσει πολύ το ημικρανικό ασθενή να έχει λιγότερες ημικρανικές κρίσεις και ως εκ τούτου να προβληματίζεται λιγότερο στον εργασιακό του χώρο.  Όχι μόνο επειδή γίνεται σωστή διάγνωση αλλά και επειδή δίνονται οδηγίες πρόληψης της ημικρανίας και προτείνονται εξειδικευμένες θεραπείες για τη μείωση των ημικρανικών κρίσεων.

Μόνο το 10% του πληθυσμού αναζητά εξειδικευμένη βοήθεια κι ακόμα πιο σπάνια συμμορφώνεται με τη φαρμακευτική αγωγή. 

Όπως τονίζει ο Δρ. Βικελής, η εποχή που η ημικρανία αντιμετωπιζόταν με κοινά παυσίπονα έχει περάσει. Για τους ασθενείς, που τα κοινά παυσίπονα δε φέρνουν αποτέλεσμα, υπάρχουν εξειδικευμένα φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν σε κάθε ασθενή, ανάλογα με το ιστορικό του και τη βαρύτητα της ημικρανίας του. Επίσης, το θεραπευτικό κενό εκείνων που δεν ανταποκρίνονται καλά στα φάρμακα αυτά φαίνεται ότι θα μπορέσει σύντομα να καλυφθεί με μια νέα γενιά αντιημικρανικών φαρμάκων. Πρόκειται για κάποια που αναμένονται αλλά και ένα νέο φάρμακο το οποίο χορηγείται σε ενέσιμη μορφή μία φορά το μήνα. Η κλινική έρευνα έχει αποδείξει ότι εκτός από αποτελεσματικό είναι και ελκυστικό για τον ασθενή, καθώς τον διευκολύνει να ακολουθήσει πιο εύκολα τη θεραπεία. Η έγκρισή του στη θετική λίστα είναι κάτι που επιθυμεί τόσο η ιατρική κοινότητα όσο κι αυτή των ασθενών, καθώς η τιμή του θεωρείται εξαιρετικά ακριβή. 

Διάβασε ακόμα:

-5 Λάθος Ερωτήσεις Για Τον Πονοκέφαλο
Προκαλεί Το Άγχος Πονοκέφαλο;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.