Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ότι δεν υπάρχει εγχειρίδιο για την τέλεια μαμά.
-Γιατί να μην είσαι συνεχώς πάνω από τα παιδιά σου.


Μέσα στην καθημερινότητα, η οποία είναι αμείλικτη και αδυσώπητη, πιάνεις τον εαυτό σου να αισθάνεται ότι ίσως τελικά να είσαι  “λίγη” ως μαμά; Σύμπτωση; Κι εγώ το ίδιο! Σκέψου όμως λίγο. Μέσα στη χαοτική ζωή και καθημερινότητά σου, ενώ προσπαθείς να τα φέρεις εις πέρας όλα τέλεια, οργανώνεις τα πάντα και αμφιταλαντεύεσαι σε δεκάδες ρόλους μέσα στην ημέρα, όπως αυτή της γυναίκας, της συζύγου, της μαμάς, της μαγείρισσας, της καθαρίστριας, της δασκάλας, της ανιματέρ, της γιατρού όταν τα παιδιά αρρωσταίνουν και της ψυχολόγου όταν έχουν προβλήματα. Προσπαθείς ταυτόχρονα για τα πάντα και θέλεις να τα καταφέρνεις όλα τέλεια. Και όταν νιώθεις ότι δεν τα καταφέρνεις τελικά και τόσο τέλεια σε κατακλύζουν οι τύψεις ότι είσαι  “λίγη” ως μαμά. 

Ξέρεις, όμως, τελικά τι έχω καταλάβει εγώ μετά από 9 σχεδόν χρόνια συνεχούς αγωνίας και αμφισβήτησής για το αν τελικά είμαι καλή μαμά; Ότι για να μπαίνω στη διαδικασία να το σκεφτώ, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι είμαι καλή μαμά. Γιατί προφανώς σκέφτομαι συνέχεια τα παιδιά μου, κοιμάμαι και ξυπνάω με την έννοια τους, αγωνιώ κάθε μέρα μαζί τους για τα κατορθώματά τους και είμαι σε μία συνεχή εγρήγορση να τους προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορώ. 

Δεν υπάρχει τέλεια μαμά

Καμία γυναίκα όταν γίνεται μαμά δεν έχει διαβάσει το εγχειρίδιο για το πώς θα είναι καλή μαμά. Άλλωστε η θεωρία από την πράξη έχει τεράστια διαφορά. Καμία δε γεννιέται μαμά. Όμως, το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε λεπτό, κάθε στιγμή, παλεύει να κάνει το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά της.

Σίγουρα κάποιες φορές θα φωνάξουν στα παιδιά τους. Θα κουραστούν από αυτά. Θα εκνευριστούν. Όμως αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Και την άλλη στιγμή θα τα αγκαλιάσουν και θα ξεχάσουν τον λόγο που εκνευρίστηκαν σαν να μην έγινε τίποτα. Έτσι είναι οι ανθρώπινες σχέσεις εξάλλου. Έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους και αυτό είναι φυσιολογικό και θεμιτό. Μία μαμά που δεν αναρωτιέται αν είναι καλή μαμά, θεωρεί ότι τα κάνει όλα τέλεια και δεν έχει καθόλου τύψεις, πιθανόν δεν μεγαλώνει η ίδια τα παιδιά της, ή δεν ασχολείται ουσιαστικά μαζί τους – δυστυχώς υπάρχουν και αυτές οι λυπηρές περιπτώσεις γονεϊκότητας.

Τα παιδιά δε θέλουν μια αψεγάδιαστη μαμά

Όλα τα παιδιά όταν μεγαλώσουν, δε θα θυμούνται ούτε το τέλεια καθαρισμένο σπίτι, ούτε τα πλυμένα πιάτα, ούτε το τακτοποιημένο δωμάτιό τους, ούτε τα σιδερωμένα ρούχα. Θα αναπολούν όμως και θα νοσταλγούν τη μαμά που ήταν ουσιαστικά δίπλα τους, που κυλίστηκε στο πάτωμα και έπαιξε μαζί τους, που “κατέβηκε” στο ύψος τους για να τα ακούσει και που δεν τα έκρινε με την πρώτη αταξία τους. Θα θυμούνται τη μαμά που τους χαμογελούσε, που έπαιζε μαζί τους, που τα πήγε βόλτα. Τη μαμά που ξενύχτησε στο προσκεφάλι τους όταν ήταν άρρωστα, τη μαμά που ήταν βράχος δίπλα τους. Αλλά πάνω απ’ όλα θα θυμούνται την ευτυχισμένη και ικανοποιημένη με τον εαυτό της και με τα παιδιά της μαμά και όχι τη μαμά που σε κάθε στιγμή έντασης τους υπενθύμιζε ότι θυσιάστηκε για να τα μεγαλώσει. Για αυτό ως μαμά απελευθερώσου από τις τύψεις σου για το αν είσαι η τέλεια μαμά.  Δεν χρειάζεται να είσαι 24ώρες το 24ωρο πάνω από το κεφάλι των παιδιών σου για να κατακτήσεις τον τίτλο της καλής μαμάς. Αρκούν λίγες ώρες την ημέρα να ασχοληθείς ουσιαστικά μαζί τους. Αρκεί όταν σου μιλάνε, όταν ζητάνε τη συμβουλή σου, να τα ακούς και να μην ασχολείσαι με το… κινητό σου. Να τα κοιτάς μέσα στα μάτια, δείχνοντάς τους ότι έχουν την αμέριστη προσοχή σου, να αφουγκράζεσαι τις ανάγκες τους, να είσαι παρούσα όταν σε χρειάζονται. 

Απόλαυσε τον πιο υπέροχο ρόλο της ζωή σου

Το να είσαι μαμά είναι ο πιο υπεύθυνος και ταυτόχρονα ευλογημένος ρόλος της ζωής σου. Απόλαυσέ τον λοιπόν χωρίς ενοχές, γιατί τα χρόνια περνούν απίστευτα γρήγορα, τα παιδιά μεγαλώνουν με ταχύτητα φωτός και όλα αυτά που τώρα σε δυσκολεύουν, σε λίγα χρόνια θα είναι μια γλυκιά ανάμνηση. Γι’ αυτό, ζήσε τον σπουδαίο ρόλο της μαμάς με όλο σου το είναι, απαλλαγμένη από κάθε μορφή ενοχής.

Διάβασε ακόμα:

Ποτέ Μα Ποτέ Μην Συγκρίνεις Το Παιδί Σου Με Άλλα

Γιατί Πρέπει Να Αγαπήσω Πρώτα Εμένα Πριν Αγαπήσω Κάποιον Άλλο;

Author(s)

  • Έφη Αργυροπούλου

    Συγγραφέας-Blogger

    Η Έφη Αργυροπούλου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος, συγγραφέας και blogger του Working Moms.