Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:
-Πώς να αναγνωρίζεις τις πηγές του άγχους σου.
-Πώς θα σε βοηθήσει η ψηφιακή αποσύνδεση.
Η πολιτική πάντα δημιουργούσε στους πολίτες άγχος, αλλά ειδικά τα τελευταία χρόνια η κατάσταση φαίνεται ότι έχει χειροτερέψει. Οι πολιτικές ειδήσεις εξάλλου είναι παντού γύρω μας. Στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο, στο ραδιόφωνο, στον τύπο. Πολύ συχνά, μάλιστα, όσοι βλέπουν συχνά ειδήσεις πολιτικού περιεχομένου αναφέρουν πως νιώθουν να αγχώνονται από αυτά που ακούν.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συνδέσμου (APA) αναφορικά με το άγχος στην Αμερική, το 57% των Αμερικανών λέει πως το σημερινό πολιτικό κλίμα αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή άγχους στη ζωή τους. Τα τρία τέταρτα των Αμερικανών αναφέρουν ότι έχουν διαπιστώσει ένα τουλάχιστον σύμπτωμα άγχους τον περασμένο μήνα, ενώ το ένα τρίτο των ενηλίκων παραδέχεται ότι αισθάνεται άγχος, ευερεθιστότητα, θυμό ή κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Όπως φαίνεται, αυτή τη στιγμή το μέλλον του έθνους προκαλεί στους Αμερικανούς περισσότερο άγχος από οποιοδήποτε άλλο θέμα. Πολλοί είναι εκείνοι μάλιστα που αναφέρουν ότι νιώθουν πως ούτε τα χρήματα ούτε η δουλειά τους είναι τόσο ρευστά όσο το μέλλον του έθνους.
Και επειδή κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη χώρα μας, θα μπορούσαμε να πούμε μεταφορικά πως ανεξάρτητα από το πόσο βαριά και γκρίζα είναι τα σύννεφα στον ουρανό, σίγουρα μπορούμε να κάνουμε κάτι για να φανεί το γαλάζιο του χρώμα. Στοχεύοντας προς αυτό, πιο κάτω προτείνονται μερικοί τρόποι για την καλύτερη διαχείριση του άγχους που ενδεχομένως προκαλείται λόγω του πολιτικού σκηνικού.
Παρατήρησε καλύτερα τον εαυτό σου
Σκέψου τι ακριβώς είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις ένταση όταν παρακολουθείς πολιτικές ειδήσεις ή πολιτικές συζητήσεις και πώς ανταποκρίνεσαι σε αυτό το συναίσθημα. Αισθάνεσαι άγχος όταν παρακολουθείς ειδήσεις; Όσα γράφουν οι πολιτικοί συνήθως στο Twitter σε κάνουν ευερέθιστο και σου προκαλούν άγχος;
«Η διαπίστωση των προσωπικών μας πηγών άγχους και η αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε συνήθως τις αγχωτικές καταστάσεις μπορεί να μας δώσει μερικές ιδέες για το τι να κάνουμε στο μέλλον σε αυτές τις περιπτώσεις» εξηγεί η Lynn Bufka ψυχολόγος και αναπληρώτρια Διευθύντρια Πρακτικής, Ερευνας και Πολιτικής στο APA. «Από εκεί και πέρα η ικανότητα που αναπτύσσουμε να ελέγχουμε τις αντιδράσεις μας όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι ή χρειάζεται να διαχειριστούμε αγχωτικά γεγονότα είναι μια μαθησιακή συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει πως ανεξάρτητα από το πόσο αγχωμένοι αισθανόμαστε, μπορούμε να μάθουμε πώς να το αντιμετωπίζουμε”.
Κάνε ψηφιακή αποτοξίνωση
Μερικές φορές λίγη άγνοια δε βλάπτει. Αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε μακαριότητα και απόλυτη γαλήνη. Αν το να βλέπεις ειδήσεις, νιώθεις ότι σε αγχώνει και σου προκαλεί ένταση ίσως είναι καλύτερα αντί να δεις ειδήσεις να ασχοληθείς με κάτι άλλο.
Κάνοντας διάλειμμα από την τεχνολογία ή έστω περιορίζοντας την παρακολούθηση των πολιτικών συζητήσεων στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, έχεις κάνει ένα βήμα για να μειώσεις το άγχος που πυροδοτείται από όσα βλέπεις κι ακούς στις ειδήσεις. Ορίστε τι προτείνει η κυρία Bufka: “Βάλε κάποια γενικά όρια όπως να σταματάς να βλέπεις ειδήσεις μετά από μια ορισμένη ώρα και μετά ή όταν κάθεσαι να φας. Αυτό μπορεί να σου εξασφαλίσει ένα ιδιαίτερα υγιεινό διάλειμμα, μια πρόσκαιρη έστω ανακούφιση καθώς δίνει την ευκαιρία στο μυαλό σου να καθαρίσει από το διάχυτο κλίμα της κατήφειας και της απαισιοδοξίας που επικρατεί στις πολιτικές συζητήσεις”.
Εμπιστέψου τον παλιό καλό τρόπο
Όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται σε δραστηριότητες όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός για να χαλαρώσει και να επαναφορτίσει τις μπαταρίες του. Σύμφωνα με το APA, το 12% των ανθρώπων έχει στραφεί προς τη γιόγκα και τον διαλογισμό για να διαχειριστεί το άγχος του και όπως φαίνεται το ποσοστό αυξάνεται θεαματικά. Οι έρευνες εξάλλου επιβεβαιώνουν ότι ειδικά ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους και των συμπτωμάτων του όπως για παράδειγμα ο εκνευρισμός, η γενικευμένη ανησυχία και τα προβλήματα ύπνου.
Δήλωσε συμμετοχή στα κοινά
Περισσότεροι από το 51% των Αμερικανών, αναφέρουν ότι η πολιτική κατάσταση της χώρας είναι αυτή που τους έχει παρακινήσει να γίνουν εθελοντές ή να υποστηρίξουν με κάποιον άλλο τρόπο σκοπούς που τους θεωρούν πολύ σημαντικούς. Γιατί όχι και εσύ; Αρκεί να γίνεις πιο ενεργός πολίτης και να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου από ατομικούς σε συλλογικούς. Η συμμετοχή σε συλλογικές δράσεις και εθελοντικές ή ακτιβιστικές δραστηριότητες μειώνει τα συναισθήματα φόβου και άγχους, αυξάνει την αίσθηση ελέγχου και συντροφικότητας και σε οδηγεί στην πληρότητα. Θα μπορούσες ακόμα να κινητοποιηθείς σε πολιτικό επίπεδο με το να πολιτευτείς προκειμένου να έχεις πιο ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Γενικά έχει αποδειχθεί ότι αυτού του είδους η δράση ενώνει τις διάφορες κοινότητες ομοιδεατών πολιτών και παράλληλα βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος. Κι όπως σχολιάζει η κυρία Bufka: “Για κάποιους, το να πάρουν μέρος σε μια δράση που τους ενδιαφέρει πάνω σε θέματα που τους απασχολούν, μπορεί να τους βοηθήσει να αισθανθούν πως έχουν φωνή. Επίσης τους εξασφαλίζει την ευκαιρία να ασκήσουν ένα είδος ελέγχου ή παρέμβασης σε ένα θέμα που τους ενδιαφέρει ή τους απασχολεί”.
Και κυρίως μη χάνεις την αισιοδοξία σου
Είτε περιορίζοντας τον χρόνο που αφιερώνεις στα δελτία ειδήσεων και στις πολιτικές συζητήσεις τους, είτε ξεκινώντας την πρακτική του διαλογισμού, είτε με τον εθελοντισμό, σίγουρα θα βρεις δραστηριότητες που θα σε ανανεώσουν, θα μειώσουν το στρες σου και θα σε βοηθήσουν να επαναφορτίσεις τις μπαταρίες σου. Αρκεί να πάρεις μέτρα και να λάβεις δράση και να θυμάσαι πάντα ότι πάνω από τα βαριά γκρίζα σύννεφα ο γαλάζιος ουρανός σε περιμένει.