• Η γλουτένη είναι  πρωτεΐνη των σιτηρών. Πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.
  • Η κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά. 
  • Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από κοιλιοκάκη συνεχώς αυξάνεται.
  • Ενας σημαντικός αριθμός ανθρώπων παραμένουν αδιάγνωστοι.
  • Η αναλογία των διαγνωσμένων προς των αδιάγνωστων περιπτώσεων με κοιλιοκάκη στην Ευρώπη είναι περίπου 1:5 έως 1:13.

Κοιλιοκάκη είναι η πάθηση στην οποία η κατανάλωση σιταριού, βρώμης, σικάλεως και κριθαριού προκαλεί βλάβη στην εσωτερική στοιβάδα του εντερικού τοιχώματος, δηλαδή στον εντερικό βλεννογόνο. Δεν είναι κολλητικό νόσημα. Έχει κληρονομικότητα και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά ως εξής: δίδυμα αδέλφια έχουν πιθανότητα νόσησης 70%, μη δίδυμα αδέλφια 10% ενώ παιδιά από γονείς με κοιλιοκάκη, πιθανότητα 5-10%.

Η αντιμετώπιση της νόσου γίνεται αποκλειστικά με διατροφικές μεθόδους και πιο συγκεκριμένα με τον αποκλεισμό της γλουτένης και όλων των προϊόντων που την περιέχουν, εφ όρου ζωής από την διατροφή του πάσχοντα. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν εισέλθουν ίχνη της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στο πεπτικό σύστημα ατόμου με κοιλιοκάκη, είναι ικανά να πυροδοτήσουν μία σειρά συμπτωμάτων  και αλλοίωση του εντερικού βλεννογόνου. Είναι λοιπόν σημαντικό να επιλέγονται τρόφιμα που είναι ελεύθερα γλουτένης. 

Το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα όσπρια και τα λαχανικά είναι τρόφιμα που δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλώνονται άφοβα. Το σιτάρι, το κριθάρι, η βρώμη και η σίκαλη περιέχουν γλουτένη και πρέπει να αποφεύγονται. 

Επιπλέον όμως, επεξεργασμένα τρόφιμα που παράγονται σε βιομηχανικές γραμμές παραγωγής, όπου έχουν παραχθεί και τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, είναι πιθανό να περιέχουν ίχνη και πρέπει να αποφεύγονται. 

Για τον λόγο αυτό, η πολιτεία έχει υποχρεώσει τις βιομηχανίες τροφίμων να παράγουν τα τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης, σε ξεχωριστές γραμμές παραγωγής και να το αναγράφουν στην συσκευασία. 

“Ευαισθησία” στην γλουτένη

Υπάρχει ακόμα μία κατηγορία ανθρώπων που παρουσιάζουν ευαισθησία στην γλουτένη, χωρίς όμως να πάσχουν από κοιλιοκάκη. 

Η συχνότητα εμφάνισης είναι 6-10 φορές μεγαλύτερη και χαρακτηρίζεται από μία σειρά συμπτωμάτων, όπως γαστρεντερικά προβλήματα (πόνος, φουσκώματα), πόνοι στις αρθρώσεις, «βαρύ» κεφάλι, μουδιάσματα σε χέρια και πόδια κ.α. 

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως παρουσιάζονται λίγες ώρες έως και μέρες μετά την κατανάλωση γλουτένης. 

Για την αξιολόγηση της δεν υπάρχει κάποια εξέταση. Συνήθως, στην ύπαρξη συμπτωμάτων, προηγείται έλεγχος για κοιλιοκάκη ή αλλεργία στο σιτάρι και όταν αποκλεισθούν, γίνεται δοκιμασία αποκλεισμού της γλουτένης και διερεύνηση της διακοπής εμφάνισης των συμπτωμάτων. Δεν απαιτείται όμως το ίδιο μακροχρόνια και συνεπής προσπάθεια αποκλεισμού, όπως στην κοιλιοκάκη. 

Και για τις δύο παραπάνω κατηγορίες, μεγάλες ελληνικές εταιρίες διαθέτουν πια τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης, όπως ψωμί και άλλα αρτοσκευάσματα με υψηλή ποιότητα αλλά και γεύση, γιατί η διατροφή δεν είναι μόνο θρέψη αλλά και τέρψη. Για τον ίδιο λόγο, παρατηρούμε να κυκλοφορούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ προϊόντα που μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τα παιδιά, που επιθυμούν μπισκότο για το σνακ τους. 

Συμπερασματικά

Η Διατροφή χωρίς Γλουτένη επιβάλλεται για ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη και όσους έχουν “ευαισθησία” στην γλουτένη.

Αρχική δημοσίευση από τον Γιάννη Χρύσου στο fotinigeorgiou.gr.

Author(s)

  • fotinigeorgiou.gr

    Ενημερωτικό Site Υγείας

    Στην καθημερινότητα μας όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεκάδες μέτωπα. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει ανακαλύψει μέσα από μελέτες ετών, ένα πολύτιμο εφόδιο που μπορεί να μας οχυρώσει έναντι οποιασδήποτε «απειλής» …Είναι η ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ + ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Σε αυτό το site, με την βοήθεια καταξιωμένων ειδικών επιστημόνων, ανακαλύπτουμε τους τρόπους και τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας, τόσο την σωματική όσο και την ψυχική. Όταν είμαστε καλά και αισθανόμαστε καλύτερα, μεταμορφώνουμε αυτομάτως την ζωή μας, βρίσκουμε την δύναμη να ανταπεξέλθουμε στα «δύσκολα» και να προχωρήσουμε μπροστά με θετική ματιά. Δεσμευόμαστε ότι με γνώμονα την αξιοπιστία, την εγκυρότητα και τον σεβασμό στο πολυτιμότερο αγαθό, θα σας ενημερώνουμε για θέματα υγείας που σας απασχολούν και σας προβληματίζουν.