Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιοι είναι οι λόγοι που ίσως σε εγκλωβίζουν σε μία μη λειτουργική σχέση.
-Πώς μπορείς να το προλάβεις.


Πολλές φορές έχουμε ακούσει τόσο από φίλους όσο και από γνωστούς, ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι σε μία σχέση που είχε πολλά προβλήματα και κάλλιστα μπορούσε να χαρακτηριστεί τοξική. Μπορεί ακόμα και εσύ ο ίδιος να έχεις προσωπικά βιώματα από τέτοιου είδους σχέσεις οι οποίες δεν σου προσέφεραν κάτι όμως παρέμεινες εκεί από ανάγκη, συνήθεια ή συμβιβασμό. Ακούω συχνά από ανθρώπους να υπομένουν και να συμβιβάζονται σε μακροχρόνιες τοξικές σχέσεις μόνο και μόνο επειδή φοβούνται να μείνουν μόνοι τους ή επειδή είναι χρόνια με τον ή την σύντροφό τους και δεν θέλουν να πάνε χαμένα. Μία τέτοια κατάσταση όμως μόνο λειτουργική δεν μπορεί να είναι. Κι επειδή αυτό το φαινόμενο είναι συχνό και μπορεί να αφορά ακόμα και σένα ας δούμε τους πιο συνηθισμένους λόγους που μπορεί να σε εγκλωβίζουν σε μια μη λειτουργική σχέση:

1.Η ανασφάλεια

Πρώτος λοιπόν παράγοντας που μπορεί να σε κάνει να παραμείνεις σε μία προβληματική σχέση είναι η ανασφάλεια και η χαμηλή αυτοεκτίμηση που παρουσιάζονται συχνά με τον συμβιβασμό σου απέναντι στη σχέση. Αυτός ο τρόπος σκέψης όμως δεν βοηθά καθόλου. Αντίθετα μπορεί να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία και να επιβεβαιωθεί. Αντιλαμβάνομαι ότι αν δυσκολεύτηκες να βρεις σύντροφο, ανησυχείς για το επόμενο βήμα. Είναι λογικό και κατανοητό. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αυτοτιμωρία που υποβάλλεις τον εαυτό του μέσα από την συνύπαρξη σου σε μια τοξική σχέση. Γιατί πολύ απλά μια τέτοια σχέση δεν προχωράει.

2. Οι άλλοι γύρω σου

Άλλος σημαντικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε μια τέτοια συμπεριφορά είναι το γεγονός ότι το έχεις ξαναδεί να γίνεται. Κάποιος από την οικογένεια ή από τον κοινωνικό σου περίγυρο προφανώς συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, το βλέπεις, το θεωρείς δεδομένο και το αναπαράγεις χωρίς να το αμφισβητείς. Θεωρείς ότι είναι κάτι αυτονόητο και ότι έτσι λειτουργούν οι σχέσεις. Όμως, επειδή κάποιος κάνει κάτι δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό.

3. Η δύναμη της συνήθειας

Ένας άλλος παράγοντας ο οποίος μπορεί να σε επηρεάζει είναι η ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει κάπου, το οποίο συνδέεται με τη δύναμη της συνήθειας. Η συνήθεια του να ανήκεις κάπου, να έχεις έναν άνθρωπο με τον οποίο ξυπνάς μαζί, κοιμάσαι μαζί και μοιράζεσαι τις στιγμές σου είναι πολύ δυνατή. Τόσο που μπορεί να σε εγκλωβίσει ακόμα και σε προβληματικές σχέσεις. Αυτό που χρειάζεται να αναρωτηθείς είναι το εξής: Αξίζει στο βωμό της συνήθειας, να θυσιάζεις τον εαυτό σου; Την απάντηση αυτή την ξέρεις εσύ καλύτερα από τον καθένα.

Μην ξεχνάς ότι εσύ επιλέγεις αυτούς που θέλεις. Οποιαδήποτε σχέση είναι πάντα επιλογή σου.

Υπάρχει πρόληψη;

Ναι, υπάρχει. Για να μειώσεις λοιπόν τις πιθανότητες να εγκλωβιστείς σε μια σχέση ανάγκης, θα πρέπει στην αρχή μίας σχέσης να προσέχεις τις εκτιμήσεις σου. Στην αρχή κάθε σχέσης υπάρχει έντονος ενθουσιασμός και ίσως παραβλέπεις κάποια σημάδια τα οποία δείχνουν πολλά για τον χαρακτήρα του άλλου. Γι’ αυτό όταν ξεκινάς μια σχέση, προσπάθησε να μετριάσεις τον ενθουσιασμό σου και εντόπισε τα στοιχεία που σε ενοχλούν και συζήτησέ τα με τον σύντροφο σου. Αν βλέπεις ότι στην πορεία της σχέσης δεν έχει αλλάξει κάτι και τα πράγματα δεν είναι όπως ιδανικά θα τα ήθελες, προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και πάρε τις αποφάσεις που πρέπει. Υπάρχουν δύο δρόμοι σε αυτή την περίπτωση. Ή παραμένεις στη σχέση, για τους λόγους που εσύ ξέρεις, υποστηρίζοντας την επιλογή σου ή να δώσεις τέλος στη σχέση. Αν πάλι είσαι σε μόνιμη σχέση η οποία πιστεύεις ότι δεν είναι λειτουργική και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τα πράγματα, θα πρέπει να σκεφτείς το ενδεχόμενο και την απόφαση του χωρισμού. Το γεγονός ότι θες να χωρίσεις από μία σχέση δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η ζωή σου και ότι θα εκλείψει η τύχη σου στον έρωτα για πάντα. Να ξέρεις ότι υπάρχει κάποιος ή κάποιοι για όλους εκεί έξω. Μην ξεχνάς όμως ότι εσύ επιλέγεις αυτούς που θέλεις. Οποιαδήποτε σχέση επομένως είναι πάντα επιλογή σου. Γι ‘αυτό και οφείλεις να κάνεις τις επιλογές εκείνες που θα διασφαλίσουν τη χαρά, την ευεξία και την ευτυχία σου.

Μάθε περισσότερα στο site του Χρήστου Θεοδωρόπουλου counselingvibes.wixsite.com/counselingvibes.

 

Διάβασε ακόμα:

Συναισθηματική Ισορροπία: Γιατί Τη Χρειάζεσαι, Αν Είσαι Σε Σχέση

Οι 5 Δρόμοι Για Μια Επιτυχημένη Σχέση

Author(s)

  • Χρήστος Θεοδωρόπουλος

    Σύμβουλος ψυχικής υγείας / Life Coach

    Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος ασχολείται με τη συμβουλευτική, την προσωπική ανάπτυξη και το Life & business coaching .