Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να βγάλεις από την ζωή σου έναν τοξικό φίλο.
-Ποια σημάδια δείχνουν ότι ήρθε η ώρα του φινάλε.


Οι φίλοι μας μπορεί να είναι μια σανίδα σωτηρίας όταν κάτι πάει στραβά αλλά υπάρχουν και φορές που αντί ένας φίλος να μας τονώσει το ηθικό, να μας ρίχνει συστηματικά.

Στη Thrive Global, πιστεύουμε πολύ στην αξία που έχει το να απομακρυνθείς από κάτι τοξικό, ακόμα και αν αυτό το κάτι πρόκειται για άτομο που μέχρι σήμερα θεωρούσες φίλο σου. Πώς θα καταλάβεις όμως αν η φιλία σου με ένα συγκεκριμένο άτομο είναι τοξική;

Παρακάτω θα βρεις 11 σημάδια που σου δείχνουν ότι έχει έρθει η ώρα να απομακρυνθείς:

Έχεις βαρεθεί να ακούς συνέχεια τα δικά του δράματα

Είναι σημαντικό να επικοινωνείς με τους φίλους σου αλλά η επικοινωνία πρέπει να είναι αμφίδρομη. Αν μιλάει συνεχώς μόνο εκείνος, και συνήθως λέει τα δικά του προβλήματα χωρίς να ακούει τα δικά σου, τότε πρέπει να τον αφήσεις να φύγει.

Δεν εκτιμάει τον χρόνο σου

Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Αν ο φίλος σου δεν εκτιμάει τον χρόνο που περνάς μαζί του, τότε πολύ απλά δεν αξίζει. Πώς θα το καταλάβεις αυτό;

  • Παίρνει τηλέφωνο μόνο για να παραπονεθεί
  • Μιλάει με αγένεια στους πάντες και σε φέρνει σε δύσκολη θέση όταν είστε έξω μαζί
  • Μιλάει μόνο για τον εαυτό του και ποτέ δεν ρωτάει πώς είναι η μέρα σου

Δεν νοιάζεται για την υγεία και την ισορροπία σου

Ένας φίλος, δεν μπορεί να παίρνει τηλέφωνο 3.00 το πρωί, χωρίς έκτακτη ανάγκη, ούτε να μην σέβεται τα δικά σου όρια. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο.

Δεν προσπαθεί να είναι καλός φίλος

Όπως όλα στην ζωή, έτσι και οι σχέσεις χρειάζονται προσπάθεια. Αν ο φίλος σου δεν προσπαθεί να σε κάνει χαρούμενο και δεν ακούει τα θέλω σου, τότε πολύ απλά δεν χωράει στην ζωή σου.

Δεν σέβεται τα όρια σου

Φίλοι που σε συγχύζουν, σε εκμεταλλεύονται και δεν σε σέβονται πολύ απλά δεν είναι φίλοι.

Μιλάει μόνο για εκείνον

Όπως προείπαμε, η επικοινωνία σε μια σχέση, ακόμα και φιλική πρέπει να είναι αμφίδρομη. Αν κάθε φορά που βγαίνετε ο φίλος σου μιλάει μόνο για τον εαυτό του και δεν σε ακούει, τότε η φιλία σας δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Σε εκμεταλλεύεται οικονομικά

Σίγουρα ο φίλος σου μπορεί να βρεθεί σε μια δύσκολη στιγμή όπου χρειάζεται χρήματα όμως, αν δεν στα επιστρέφει ποτέ πίσω, ή αν κάθε φορά που βγαίνετε έχει την απαίτηση να πληρώσεις τότε κάτι δεν πάει καλά.

Η φιλία σας δεν σε εξελίσσει

Η εξέλιξη είναι μέρος της ζωής μας και αν η φιλία σας δεν σε βοηθάει να εξελιχθείς και να γίνεσαι καλύτερος, πρέπει να διακοπεί για το δικό σου καλό.

Έχετε διαφορετικές ηθικές αξίες

Όσο μεγαλώνουμε, αλλάζουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με τον χαρακτήρα μας, φυσικά. Αν ο φίλος σου έχει μείνει στάσιμος και δεν έχετε τα ίδια πιστεύω σχετικά με τις ηθικές σας αξίες, τότε αυτό το σημάδι δεν πρέπει να το αγνοήσεις.

Δεν φροντίζει τον εαυτό του χωρίς την βοήθειά σου

Σίγουρα σε μια στιγμή ο φίλος σου θα χρειαστεί στήριξη αν όμως χρειάζεται ένα μόνιμο ντάντεμα τότε αυτό δείχνει ότι δεν έχει ωριμάσει αρκετά. Με τον καιρό αυτή η κατάσταση θα σε κουράσει και θα σε γεμίσει άγχος. Φρόντισε την λοιπόν, πριν εξελιχθεί σε στρεσογόνα για εσένα.

Η όλη σχέση σε γεμίζει αρνητικά συναισθήματα και όχι χαρά

Είναι βασικό το περιβάλλον μας να αποτελείται από άτομα που μας γεμίζουν χαρά και όχι στεναχώρια, θλίψη και στρες, το οποίο λόγω αλλαγών δεν μπορούμε πάντα να αποφύγουμε. Αν κάθε φορά που πρέπει να δεις τον φίλο σου, νιώθεις ένα σφίξιμο στο στομάχι τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα να διακόψεις την φιλία σας.

Και να θυμάσαι!

Τον χρόνο που έχεις στην διάθεσή σου αφού διακόψεις επαφές με τον συγκεκριμένο άνθρωπο, μπορείς να τον αξιοποιήσεις με κάποιον άλλον που το αξίζει.

Διάβασε ακόμα:

Πότε πρέπει να δώσεις τέλος σε μια φιλία

Κι όμως, δεν είναι φίλη σου

Author(s)

  • Marina Khidekel

    Διευθύντρια Περιεχομένου thriveglobal.com

    H Marina Khidekel είναι διευθύντρια περιεχομένου του thriveglobal.com.