Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες τεχνικές mindfulness μπορείς να δοκιμάσεις.
-Πώς να ενισχύσεις την καλοκαιρινή σου ενέργεια.


Σου έχει τύχει να είσαι στην παραλία και αντί να απολαμβάνεις τις διακοπές σου να σκέφτεσαι τι σε περιμένει μετά την επιστροφή στο γραφείο σου; Και παρόλα αυτά να κολυμπάς, να κάνεις βουτιές, να παίζεις ρακέτες χωρίς όμως πραγματικά να τα απολαμβάνεις όλα αυτά; Αυτό το λίγο κάπως περίεργο καλοκαίρι μπορείς να νιώσεις την αξία της στιγμής. To mindfulness μπορεί να αποδειχθεί ο απόλυτος βοηθός σου σε αυτό.

Ο μέσος άνθρωπος περνάει 47% του χρόνου του στον αυτόματο πιλότο, δηλαδή χωρίς να έχει πλήρη επίγνωση του τι κάνει. Μindfulness, ενσυνειδητότητα, σημαίνει με απλά λόγια να είσαι συνειδητά στο παρόν σου, να μη ζεις με αυτόματο πιλότο.

Σε τι μπορεί να σου χρησιμεύσει η ενσυνειδητότητα

Όταν ζεις συνειδητά έχεις αντίληψη των σκέψεών σου, του τι περνάει από το μυαλό σου, έχεις επίγνωση των συναισθημάτων σου, των σωματικών αισθήσεων αλλά και του περιβάλλοντος χώρου. Ενσυνειδητότητα είναι η βασική ανθρώπινη ικανότητα να είναι κανείς εντελώς συνειδητά και ολοκληρωτικά παρών, να έχει αντίληψη, συναίσθηση το που είναι και τι κάνει, χωρίς να αντιδρά ή να αισθάνεται ότι «πνίγεται» από αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Είναι η ικανότητα να μπορεί κανείς να στρέψει την προσοχή του εκεί που ο ίδιος θέλει, στην παρούσα στιγμή, χωρίς να αντιδράει σε όσα του συμβαίνουν. Kαι φυσικά εκπαιδεύει με τέτοιον τρόπο τον εγκέφαλο που σε βοηθάει να απολαύσεις τη στιγμή στο έπακρο.

Το mindfulness, η ενσυνειδητότητα, δε μας ζητάει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε το παρελθόν ή το μέλλον. Μας ζητάει όμως να παρατηρούμε τη σκέψη, το συναίσθημα, την εμπειρία μας στην παρούσα στιγμή. Ζητάει από εμάς να σταματήσουμε εκείνη τη στιγμή τη διαδικασία του να αναμασάμε αρνητικές σκέψεις και συλλογισμούς για το παρελθόν ή το μέλλον. Ο αναμηρυκασμός του τι έγινε πριν και τι φοβόμαστε ότι μπορεί να γίνει μετά είναι αντιπαραγωγικός- χανόμαστε στις σκέψεις μας και δε λειτουργούμε σωστά. Όταν κάνουμε τέτοιες αυτόματες αρνητικές σκέψεις το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χάνουμε την προσοχή και τη συγκέντρωσή μας στο παρόν.

Η ενσυνειδητότητα, ή mindfulness, είναι μία υπενθύμιση να μη φοβόμαστε όταν δε γνωρίζουμε κάτι, όταν δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις. Είναι μία υπενθύμιση να είμαστε ανοιχτοί στο καινούργιο και την αλλαγή και να νιώθουμε βολικά με την αβεβαιότητα.

Τεχνικές mindfulness για να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου

Μέσα από μία βιολογική διαδικασία που ονομάζεται νευροπλαστικότητα, ο εγκέφαλος δημιουργεί νέες συνδέσεις που ενισχύουν τη μνήμη, τη μάθηση, την ικανότητα της συναισθηματικής ρύθμισης. Τι πετυχαίνεις όταν ασκείς αυτές τις τεχνικές επίγνωσης;

Δεν αντιδράς στην εσωτερική σου εμπειρία. Μαθαίνεις, π.χ., να μην ξεσπάς όταν έχεις νεύρα ή να μη «λιώνεις» από αγωνία και ανησυχία.

Παρατηρείς τις αισθήσεις, τις σκέψεις, τα συναισθήματα στην παρούσα στιγμή. Παίρνεις τη θέση του παρατηρητή και παρατηρείς τι γίνεται εσωτερικά, χωρίς όμως να κρίνεις την εμπειρία σου (π.χ., «αυτό είναι άσχημο») και χωρίς να ανησυχείς για το τι θα γίνει στο μέλλον.

Δρας με επίγνωση. Δηλαδή δεν αντιδράς σπασμωδικά ή μηχανικά, όπως συμβαίνει όταν σπας κάτι επειδή δεν πρόσεχες, ή λες μια βαριά κουβέντα σε κάποιον και ύστερα το μετανιώνεις.

Περιγράφεις με λέξεις. Αντί να νιώθεις ένα κουβάρι συναισθημάτων μέσα σου ή να μην ξέρεις τι ακριβώς νιώθεις ή σκέφτεσαι, βάζεις «ταμπέλα» στο κάθε τι και έχεις επίγνωση τι είναι.

Δεν κρίνεις την εμπειρία σου. Αντί να έχεις έναν εσωτερικό μονόλογο και να κατακρίνεις το κάθε τι και τον καθένα, συμπεριλαμβανόμενου και του εαυτού σου, μαθαίνεις να κρατάς μια υγιή απόσταση και να μην είσαι επικριτική/ός διαρκώς.

6 πράγματα που μπορείς να κάνεις φέτος το καλοκαίρι με επίγνωση

Όταν ασκείς mindfulness εκπαιδεύεις τον εγκέφαλό σου να λειτουργεί διαφορετικά. Με την τεχνική αυτή δεν πηγαίνεις αυτόματα σε αρνητικές σκέψεις και δεν αναμασάς τις ανησυχίες σου, οπότε δεν ξεκινάει ο φαύλος κύκλος του άγχους και της κατάθλιψης. Έτσι εκπαιδεύεις τους νευρώνες στον εγκέφαλό σου να λειτουργούν διαφορετικά, που είναι ένα φυσικό αγχολυτικό και αντικαταθλιπτικό. Επιπλέον το mindfulness σε βοηθάει να επικεντρώσεις την προσοχή σου στην παρούσα στιγμή. Ό,τι καλύτερο δηλαδή για να νιώσεις και απολαύσεις αυτό το καλοκαίρι που είναι κάπως διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα. 

Η ενσυνειδητότητα, δε μας ζητάει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε το παρελθόν ή το μέλλον. Μας ζητάει όμως να παρατηρούμε τη σκέψη, το συναίσθημα, την εμπειρία μας στην παρούσα στιγμή.

Ορίστε με ποιους τρόπους το mindfulness μπορεί να σε βοηθήσει αυτό το καλοκαίρι:

1. Σημείωσε 25 όμορφα πράγματα που υπάρχουν γύρω σου. Όσο μικρά και ασήμαντα και αν είναι. Αυτό θα σε βοηθήσει να εστιάσεις την προσοχή σου στα θετικά που υπάρχουν γύρω σου αλλά τα θεωρείς δεδομένα και τα προσπερνάς.

2. Την επόμενη φορά που θα πλύνεις τα χέρια σου κάνε το με επίγνωση– όχι μηχανικά. Νιώσε τη θερμοκρασία και τη ροή του νερού στις παλάμες σου, μύρισε το σαπούνι, απόλαυσε τη στιγμή που κάνεις αφρό και μασάζ στα χέρια σου καθώς τα πλένεις. Επικεντρώσου στο πλύσιμο των χεριών και την αίσθηση καθαριότητας και ηρεμίας που σου δίνει.

3. Πριν κοιμηθείς το βράδυ, πες στον εαυτό σου όλα αυτά για τα οποία αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη που υπάρχουν στη ζωή σου. Με αυτό τον τρόπο «κουρδίζεις» τον εγκέφαλό σου και τον συντονίζεις σε θετικά συναισθήματα. Και επίσης κοιμάσαι καλύτερα.

4. Στην παραλία περπάτησε με αργά βήματα κατά μήκος του νερού. Παρατήρησε τη ρυθμική κίνηση που κάνει το νερό, μέσα-έξω, μέσα-έξω. Προσπάθησε να μη σκέφτεσαι τίποτα, απλώς παρατήρησε την ατέρμονη κίνηση του νερού, προσπάθησε να «χαθείς» σε αυτή.

5. Ζήσε νέες εμπειρίες: όταν δοκιμάζεις νέα πράγματα, βγαίνεις από τη ζώνη του συνηθισμένου και του καθημερινού. Έτσι ωθείς τον εαυτό σου να βελτιωθεί και να προοδεύσει. Δοκίμασε ένα νέο φαγητό, ένα νέο σπορ, κάνε κάτι καινούργιο, παρατηρώντας προσεκτικά τη διαδικασία.

6. Ενίσχυσε την καλοκαιρινή ενέργεια. Χρησιμοποίησε διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου σου για να αφομοιώσεις την καλοκαιρινή ενέργεια και να την «αποθηκεύσεις» για τον χειμώνα: βάλε κίνηση, νέες εμπειρίες, ωραίες εικόνες που παρατηρείς γύρω σου, νέα αρώματα (κολόνια, το άρωμα της θάλασσας, της εξοχής, του αντηλιακού, κλπ.) στην καθημερινότητά σου. Έτσι θα «κλειδώσεις» την ενέργεια του καλοκαιριού σε αναμνήσεις που θα σου φωτίζουν την ψυχή.

Διάβασε ακόμα:

20 απλές φράσεις που σου δίνουν κουράγιο

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να κάνουμε αυτό που μας κάνει καλό;

Author(s)

  • Δρ Λίζα Βάρβογλη

    Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια. Εργάζεται με ενήλικες, παιδιά εφήβους και τις οικογένειές τους στην Αμερική και την Ελλάδα καλύπτοντας ευρύ φάσμα δυσκολιών. Συνεργάζεται με το νοσοκομείο Children’s Hospital του Harvard. Eίναι συγγραφέας πολλών παιδικών βιβλίων μεταξύ των οποίων και το βραβευμένο με το βραβείο Public “Το Μυστήριο του Σοκολατένιου Αυγού” και “Καταπληκτική Μαμά”. To τελευταίο της βιβλίο απευθύνεται σε ενήλικες κι έχει τίτλο “Συναισθηματικά Βαμπίρ” και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις mamaya.